Sari direct la conținut

Dacă te-ai întâlni pe stradă cu cineva necunoscut care spune că vrea să te îmbogățească, îți cere datele personale și de card, ai fi dispus să le oferi? În online, unii fac asta

HotNews.ro
Securitate cibernetica, Foto: Sasun Bughdaryan / Dreamstime.com
Securitate cibernetica, Foto: Sasun Bughdaryan / Dreamstime.com

Numărul de încercări ale atacatorilor cibernetici de a fura datele personale va crește în perioada Crăciunului, spun specialiștii. Așadar, mare atenție pe ce anume dați click sau apăsați cu degetele pe telefoane și tablete. Unele anunțuri sunt legate de investiții prin care faci bani rapid. La fel și în cazul email-urilor.

Alin Becheanu, Head of Fraud Monitoring & Prevention, ING, spune că ar trebui să ne întrebăm: „De ce sunt eu persoana care e norocoasă? De ce eu primesc acel mesaj?”

Dacă mesajul a venit de la o anumită persoană, ar trebui să ne întrebăm dacă ne-am întâlnit vreodată cu ea.

În opinia sa, ar trebui să fim mai circumspecți când vine vorba de online.

„Dacă ne-am întâlni pe stradă și aș spune că vreau să te îmbogățesc și îți cer buletinul și cardul, ai fi dispus să faci asta? Dacă e o oportunitate atât de mare, de ce este doar pe rețelele de socializare anunțul și nu se mai află nicăieri: pe ziare, TV? Să verifici din mai multe surse informațiile”, spune el.

Dacă ați primit un email sau mesaj în care sunteți anunțați că ați câștigat la un concurs la care nu ați participat, ori vi se propune o investiții în care randamentul este uriaș, ar fi bine să-l ignorați.

Care ar fi cel mai urât eveniment din viața ta? Furtul datelor nu te îngrijorează?

“Discutam cu un amic la bere și întrebam: care ar fi un eveniment nasol în viața ta? Omul se gândește: îți pierzi job-ul, ai un divorț, un accident”, spune George Drăgușin, Cyber Geek ProVision.

Faptul de a fi hackuit eu zic e un eveniment destul de nasol, în opinia sa.

„Informațiile tale, date despre tine, pozele pot fi puse de vânzare de către diverse persoane și nu poți să controlezi chestia asta. Dacă mi-aș pierde job-ul, probabil că aș fi un pic panicat, dar aș fi mult mai panicat dacă aș ști că informațiile mele sunt acolo și sunt vulnerabile”, explică el.

Lumea nu este pregătită și nu înțelege riscul ăsta. Asta e o problemă.

„Imaginați-vă că aveți un calculator acasă pe care îl folosiți să vă uitați la Netflix, să faceți cumpărături pe eMag. Calculatorul respectiv poate fi compromis. Parolele dvs., pozele, documentele tot ce reprezintă digital în lumea voastră ajunge spre vânzare”, afirmă Drăgușin.

Ți se poate lua identitatea și să se facă diverse lucruri.

„În momentul în care informațiile astea ajung în mâinile atacatorilor pot aplica pentru un credit, pot merge pe rețelele de socializare să dea like la o pagină extremistă. Te trezești cu DIICOT la ușă pentru cine știe ce lucruri”, a mai afirmat reprezentantul Cyber Geek ProVision.

IMPORTANT: Băncile nu mai trimit email-uri în care să introducă link-uri. Dacă primiți link-uri pe care să apăsați pentru reactualizarea datelor sau diverse alte lucruri, nu o faceți. De asemenea, uitați-vă și la adresa de email a expeditorului, veți vedea că atrage atenția.

De ce crește numărul de atacuri cibernetice

Să presupunem că cineva vrea să spargă o bancă.

„La 1850 se îmbrăcau, își luau pistolul, se duceau la bancă peste casieri și o jefuiau. Era un proces complicat. Riscul ca tu să nu duci la capăt procesul, adică ca altul să scoată pistoul să te împuște era mare. Azi în fața tastaturii din Coreea de Nord în teorie ai putea să faci același lucru, fără să fii împușcat”, a mai arătat el.

Niciun atacator nu s-a născut învățat, spune Drăgușin: intră pe forumuri și încep să citească.

„Învață pas cu pas. Cantitatea de informații din online este imensă. Trebuie doar să știi ce să cauți și cum să obții informații rapid. De aceea fenomenul a crescut”, a mai spus el.

Ce faci când vezi că ai o tranzacție despre care nu știai

Te poți trezi cu o tranzacție despre care nu știai. Sunt unele lucruri pe care trebuie să le faci.

Cristian Lia, Cards Tribe Lead, ING, spune că primul lucru pe care l-ar face este să blocheze cardul.

Cred că aici sunt două variante pe care le aveți la îndemână, în opinia sa:

1. Aplicația de Internet Banking

„În secunda doi aș intra acolo și l-aș bloca pentru că primul rău a fost făcut. Infractorii pot încerca să tragă și mai mulți bani din conturile dvs. De asemenea, puteți suna la Call Center pentru a bloca cardul”, a explicat el.

2. „Aș informa organele, Poliția. Nu știu cât ar ajuta în cazul meu dar probabil că mai multe strânse ar putea construi un caz”, a explicat Cristian Lia.

Ce faci dacă ai o tranzacție pe care o aprobi din greșeală

„Dacă totuși aveți o tranzacție pe care o aprobați din greșeală, nu este considerată o fraudă din punct de vedere al băncii. S-a întâmplat o tranzacție pe Internet, a venit un mesaj de autentificare, s-a autentificat. V-ați dat acordul pentru tranzacție. Șansele de recuperare a banilor sunt scăzute”, spune Cristian Lia.

Totuși, este indicat să faceți o plângere la Poliție, consideră Mihai Rotariu, coordonator al Direcției Comunicare, Marketing și Media din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Fiind asociată cu situația din zona bancară, se transmite informația către retailerul respectiv către care s-a făcut tranzacția.

„Poate acel retailer va considera că trebuie trimiși banii înapoi către utilizator”, este de părere Rotariu.

Sursă foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro