Dacian Ciolos: Nu negociem in jos standardele alimentare ale UE. Lider al fermierilor europeni: Noi nu putem concura cu importurile sub standard. Care este sansa Romaniei in TTIP
Uniunea Europeana nu negociaza cu Statele Unite scaderea standardelor UE pentru produsele agroalimentare, in cadrul viitorului Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), a declarat, miercuri, la Bucuresti, comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos. La randul sau, Harold John Sinclair, vicepresedintele organizatiei europene a fermierilor Copa-Cogeca, a subliniat ca agricultorii din UE respecta standarde inalte de sanatate publica, mediu si conditii de munca si nu pot concura cu importurile care incalca aceste reguli.
Intrebat de HotNews.ro daca UE ar putea sa relaxeze conditiile de acces pe piata europeana a carnii de vita cu adaos de hormoni sau a produselor din organisme modificate genetic din SUA, prin viitorul TTIP, Dacian Ciolos a subliniat ca blocul comunitar nu-si va negocia in jos standardele.
„Cel putin pana acum, Comisia Europeana a fost foarte clara ca nu negociem standardele de siguranta alimentara, pentru ca acesta este unul dintre punctele forte ale productiei alimentare europene si pe acestea nu le negociem in jos. Eventual, pentru a le intari, dar nu pentru a le scadea„, a declarat Dacian Ciolos.
La randul sau, vicepresedintele Copa-Cogeca, cea mai mare organizatie europeana fermierilor, a aratat ca agricultorii din UE nu ar putea face fata, prij pret, concurentei importurilor de produse agroalimentare care nu se ridica la standardele europene.
„Copa Cogeca sustine standardele europene in agricultura, care sunt legate de protectia mediului, a muncii si bunastarii, care sunt printre cele mai inalte din lume. Dar importurile in UE trebuie sa indeplineasca aceleasi standarde. De aceea, oprim importurile de produse care intrunesc aceste standarde. Noi nu putem concura impotriva lor”, a spus Harold John Sinclair.
- Sansa Romaniei in TTIP si in UE – produsele procesate, nu vapoarele cu cereale
Sansa Romaniei de a obtine venituri mari din agricultura este sa exporte atat in Uniunea Europeana, cat si in Statele Unite, in urma unui eventual acord transatlantic de lier schimb, produse procesate, care au valoare adaugata mare, sustine comisarul european Dacian Ciolos.
„Romania nu are interesul sa exporte vapoare cu cereale, ci sa exporte, in primul rand, produse procesate, pentru ca in acestea se regasesc traditia, specificul culinar din Romania, precum si mana de lucru pe care o avem inca din abundenta in mediul rural„, a explicat Ciolos.
In context, el a cerut ca Romania sa isi conecteze „dezvoltarea industriei alimentare cu dezvoltarea invatamantului, a educatiei, a formarii profesionale si a consultantei” in domeniul agriculturii, pentru a transforma potentialul tarii in valoare economica.
La ransul sau, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat ca prin proiectul Programului National de Dezvoltare Rurala, transmis la Bruxelles, Guvernul vrea sa obtina alocari mai mari de fonduri europene pentru fermierii care isi integreaza productia cu activitati de procesare si marketing si se asociaza in cooperative.
El a mentionat ca saptamana trecuta a primit primele observatii ale Comisiei Europene asupra proiectului PNDR.
„Una din observatiile la care tin foarte mult se refera la acordarea de fonduri suplimentare celor care inteleg sa integreze productia si celor care inteleg sa intre in forme asociative si ma refer in special la cooperative. In propunerea noastra, am prins suplimentar 20% pentru cei care integreaza productia, din productie merg catre procesare, marketing si asa mai departe„, a explicat vicepremierul Constantin.
De asemenea, comisarul european Dacian Ciolos a aratat ca in perioada de programare 2014-2020, Uniunea Europeana a alocat fonduri triple fata de perioada precedenta pentru promovarea produselor europene specifice, cu indicatie georgrafica, pe pietele mondiale.
„Am venit anul trecut, pentru urmatoarea perioada de programare, cu o noua politica de promovare, pentru ca vom tripla bugetul pana in 2020 pentru promovare. Deci cu atat mai mult avem interes sa facem produse cu valoare adaugata”, a spus comisarul european pentru Agricultura.
In acordul transatlantic UE-Canada, recent fializat, dar inca neratificat, Romania se regaseste cu un produs cu indicatie geografica recunoscuta si protejata de partenerul transatlantic.
Magiunul de Topoloveni este, insa, si singurul brand romanesc inregistrat in cadrul Uniunii Europene ca avand indicatie geografica protejata ca atare.
„Romania poate sa exporte si in Canada si in alta parte si altceva decat produse cu indicatie geografica. Produsele cu indicatie georgrafica pun in evidenta valoarea adaugata mai bine decat un produs standard si din punctul acesta de vedere, exista inca un potentia care nu este inca valorificat„, a comentat comisarul Ciolos.
„Dar aceste acorduri comerciale sunt importante, pentru ca cresterea economica este din ce mai mult in Asia, in America Centrala, chiar si in Africa si aceste acorduri comerciale deschid poarta inclusiv produselor din Romania, prin modul cum CE negociaza aceste acorduri comerciale”, a mai spus el.