Sari direct la conținut

Dan Besciu, administratorul Euroconstruct, si actionari ai Straco Grup, au fost retinuti de DIICOT. Procurori spun ca alaturi de alte firme, acestia ar fi cauzat statului un prejudiciu de 7 milioane de euro

HotNews.ro
Ce a ramas din Hala Matache, cladire demolata pentru largirea str. Buzesti-Berzei, Foto: Hotnews
Ce a ramas din Hala Matache, cladire demolata pentru largirea str. Buzesti-Berzei, Foto: Hotnews

UPDATE Omul de afaceri Dan Besciu, asociat şi administrator la SC Euroconstruct 98 Trading, a fost reţinut, miercuri seară, de procurorii DIICOT, în dosarul de evaziune, spălare de bani şi delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei, potrivit unor surse judiciare.

„Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, impreuna cu ofiterii de politie judiciara din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate au efectuat un numar de 8 perchezitii domiciliare in Bucuresti si Judetul Ilfov si au pus in executare 8 mandate de aducere, vizand destructurarea unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunilor de spalare a banilor, delapidare si evaziune fiscala, operatiuni ilicite ce au generat un prejudiciu total de aproximativ 34 milioane de lei”, potrivit DIICOT.

Procurorii spun ca acesti oameni de afaceri au castigat lucrari din bani publici cu CNADNR si CFR pentru realizarea de drumuri si lucrari in domeniul cailor ferate si ar fi incasat bani pentru lucrari nerealizate.

„In fapt s-a stabilit ca in perioada 2011-2014, inculpatul Nedelcu Dragos, administrator de fapt al SC Nuts Consulting SRL, SC Pathway Adivisors SRL, SC C&D Best Design Concept SRL si numitii Baicu Marin, administrator de fapt al SC Baicons Impex SRL, SC LGB Transark SRL si SC Vio Top SRL, Besciu Dan, asociat si administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL,Peter Praher si Josep Horneger, administrator la SC Swietelsky Baugesellschaft Mbh Linz Sucursala Bucuresti si SC Swietelsky Constructii Feroviare SRL au initiat si constituit un grup infractional organizat ce a avut drept scop, obtinerea prin mijloace frauduloase a unor mari sume de bani, provenite din fonduri publice angajate de companii aflate in portofoliul Ministerului Transporturilor (Compania Nationala de Cai Ferate si CNADNR), pentru organizarea si derularea unor achizitii publice de lucrari de infrastructura feroviara si rutiera”, spun procurorii.

” Modalitatea de savarsire a faptelor consta in obtinerea de catre membrii grupului infractional organizat a unor contracte de infrastructura rutiera si feroviara si derularea lor in conditii pagubitoare pentru companiile de stat achizitoare, prin angajarea unor cheltuieli nereale, aparent necesare derularii proiectelor, operatiuni urmate de transferul unor mari sume de bani, in mod succesiv din conturile companiilor de stat, in conturile societatilor controlate de inculpati, pentru ca in final, aceste sume sa fie retrase in numerar sau folosite de inculpati in interes personal, pentru achizitia unor imobile in centrul capitalei sau pentru plata unor vacante si cumparaturi de lux”, potrivit DIICOT.

In ceea ce priveste firma STRACO, aceasta ar fi emis facturi catre o alta firma pentru operatiuni nereale.

„S-a stabilit faptul ca, in perioada 2011-2013 numitii Horpos Alexandru, Horpos Traian si Vamesu Vlad Ionel, in calitate de asociati si administratori ai SC Straco Group SRL, au dispus inregistrarea in contabilitatea societatii a unor facturi fiscale emise de SC Activ Invest Construct, administrata de Stancu Sandu, ce atestau operatiuni nereale, aferente executarii lucrarilor proiectului Apa Canal Ilfov, cu scopul de a deduce in mod nelegal TVA-ul aferent si de a reduce cuantumul impozitului pe profit si dividende, datorate bugetului de stat. In baza acestor documente justificative false s-a dispus transferul sumei totale de 14.443.879 lei in conturile SC Activ Invest Construct SRL, suma care ulterior a fost transferata in conturile unor societati fantoma si retrasa in numerar de catre membrii grupului infractional organizat”, potrivit DIICOT.

Dragos Nedelcu a fost arestat preventiv in luna octombrie a acestui an, insa a scapat recent de aceasta masura, ieri intorcandu-se la DIICOT pentru a vorbi cu procurorii.

Potrivit Digi 24, Alexandru si Traian Horpos, patronii Straco Grup, au castigat ani de zile contracte banoase de modernizare de drumuri si constructie de autostrazi. Au asfaltat 22 de kilometri din cei 82 ai autostrazii Orastie-Sibiu, dar si soseaua de mare viteza dintre Orastie si Deva. Compania a fost infiintata in 2003 si a pornit la drum cu contracte primite de la primariile din Bucuresti. A incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 140 de milioane de euro.

Abonat la contractele cu statul a fost si Dan Besciu, unul dintre cei doi actionari majoritari ai firmei Euroconstruct Trading ’98. Compania a lucrat la realizarea autostrazii spre Ploiesti in asociere cu firmele altor doi regi ai asfaltului. Iar recent, i-a fost atribuit contractul pentru realizarea a 24 de kilometri din autostrada Sebes-Turda.

Firma controlata de Dan Besciu are si contracte de modernizare de cale ferata in asociere, printre altele, cu Transferoviarul lui Calin Mitica, un alt om de afaceri cercetat penal. Lucrarile i-au adus lui Dan Besciu o avere de 50 de milioane de euro in ultimii ani, potrivit clasamentului din 2012.

Lista lucrari executate de Euroconstruct pe bani publici:

  •     Proiectare si executie Autostrada Orastie- Sibiu- Lotul 4macara-mic
  •     Reabilitare Autostrada Bucuresti – Pitesti km 23+46
  •     Executie Autostrada A3 -sectiunea Bucuresti -Ploiesti km 19+500- km 62+000
  •     Largire la 4 benzi- Centura Bucuresti Sud intre A2(km 23+600) si A1(km55+520)
  •     Reabilitare DN 6-Alexandria-Craiova-Lot 2
  •     Intretinere si administrare strazi pe durata de 4 ani pachet 2 si 5
  •     Reabilitare sistem rutier si lucrari edilitare- pachet 2
  •     Reabilitare strazi Pache 46- “str. Humulesti, str. Freamatului”
  •     Modernizare Piata Romana si Pasaj Pietonal
  •     Reabilitare sistem rutier si linie de tramvai pe Bd. Liviu Rebreanu
  •     Lucrari de executie si proiect tehnic aferent obiectivului de investitii Penetratie si racord Spaliul Independentei- Ciurel-Autostrada Bucuresti-Pitesti
  •     Lucrari de constructii, de fundatii si de imbracare a drumurilor din sectorul 4Autostrada A1 / Viaduct peste valea Sacel la Km 71+615 / August 2012
  •     DRDP BUC.
  •     Lucrari de reparatii Centura DN 6 Magurele
  •     Lucrari de reparatii DN 10Siriu
  •     Tratament bituminos pe DN 7C, DN2, SDN Pitesti
  •     Covoare asfaltice tip BAD 25 si MASF 16 pe DN2, KM 7+848-km 11+100
  •     Modernizarea liniei de tramvai pe tronsoanele Manastur- Piata Garii-Bdul. Muncii
  •     Modernizarea si reabilitarea strazii Calea Calarasilor din Muncipiul Braila pe tronsonul cuprins intre Bd. Dorobantilor si Bd. Independentei
  •     Modernizare DJ 7031: Musatesti (DN 73C-Bradulet-Bradetu-Poienile Valsanului) in
  •     vederea imbunatatirii si dezvoltarii infrastructurii de turism, km 28+822-53+600.
  •     Reabilitare linii tramvai Liviu Rebreanu
  •     Reabilitare linii tramvai Soseaua Oltenitei
  •     Reabilitare linii tramvai Strada Tunari
  •     Reabilitare linii tramvai Buzesti Berzei Uranus
  •     Reabilitarea linei de cale ferata Frontiera-Curtici-Simeria, parte componenta a Coridorului IV Pan European ( Tronson 1: Frontiera – Curtici – Arad- km 614)
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro