Sari direct la conținut

Dan Suciu, despre investigatia Comisiei Europene la Transgaz, Romgaz si Petrom:  Privim si noi cu interes si preocupare aceasta actiune de control

HotNews.ro

Guvernul nu comenteaza inspectia demarata de DG Competition din cadrul Comisiei Europene la companiile Transgaz, Romgaz si OMV Petrom, insa priveste cu interes si preocupare actiunea de control, a spus Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului, fiind intrebat care este pozitia Executivului. „Asteptam sa vedem rezultatul investigatiei si sa luam nota de el. Este o actiune care se desfasoara in cadrul legal bine constituit. Privim si noi cu interes si cu preocupare aceasta actiune de control”, a spus Suciu.

Acesta a precizat ca este o actiune de control care se desfasoara la companii private si publice, care au responsabilitatea proprie a activitatii lor. Reamintim ca Inspectori ai Directiei General Competitie, o structura a Comisiei Europene, fac in aceste zile o investigatie in Romania la trei mari companii din domeniul gazelor naturale – Romgaz, Transgaz si Petrom, au declarat pentru HotNews.ro surse din domeniul energetic. Verificarile ar avea legatura cu o posibila actiune de impiedicare a exportului de gaze naturale.

Comisia Europeana a confirmat intr-un comunicat „inspectii neanuntate” in sectorul gazelor naturale la cateva companii din Romania, active in sectorul furnizarii si transportului de gaze.

„Comisia este ingrijorata ca firmele implicate ar fi incalcat legislatia europeana antitrust care interzice cartelizarea si practicile care restrictioneaza afacerile, precum si abuzul de pozite dominanta (Articolele 101 si 102 din Tratatul de functionare a UE)”, se arata in comunicatul oficial.

„Comisia investigheaza potentiale practici anti-competitive in furnizarea si transportul gazelor naturale in Romania, in particular legate de un presupus comportament anti-competitiv care ar impiedica exportul de gaze naturale din Romania in alte state membre UE”.

Oficialii Comisiei Europene au fost insotiti de colegii lor de la autoritatea nationala pentru concurenta (Consiliul Concurentei – n.red.).

Inspectiile inopinate reprezinta un pas preliminar. Faptul ca oficialii Comisiei fac astfel de inspectii nu inseamna ca firmele sunt vinovate de comportament anti-concurential.

Nu exista un termen legal pentru incheierea anchetelor despre un comportament anti-concurential. Durata depinde de mai multi factori, inclusiv complexitatea cazului, cooperarea companiilor si exercitarea dreptului la aparare”.

Citeste Inspectii ale Comisiei Europene la Transgaz, Romgaz si Petrom

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro