Sari direct la conținut

Daniel Dăianu: Dezinformarea nu înseamnă numai ceea ce se practică de la Răsărit. Ci și ceea ce înseamnă internetul și social media

HotNews.ro
Daniel Dăianu, șeful Consiliului Fiscal, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea / Digi24
Daniel Dăianu, șeful Consiliului Fiscal, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea / Digi24

S-a creat o fractură între cetățeni și și elite. Academicienii, cei care lucrează în mediul academic, fac parte din elite; sunt intelectuali publici cu mare audiență, a declarat academicianul Daniel Dăianu cu prilejul unui eveniment derulat la Academia Română.

Acesta a atras atenția că trăim o perioadă „foarte, foarte grea” în care „curenții de profunzime” care și-au făcut apariția în societate „vor fi foarte greu de reorientat”. Eu cred că se intră într-o perioadă foarte dificilă, mai consideră șeful Consiliului Fiscal.

El a cerut academicienilor și elitelor în general să iasă public și să abordeze marile probleme ale societății, ieșind din turnul de fildeș în care uneori preferă să locuiască. “Vorbim numai despre câștiguri în știință, în științele naturii, în științele tehnice, și desigur, contează și asta enorm. Vorbim despre inteligența artificială, contează și asta enorm.

Dar inteligența artificială poate să conducă la un nou Armaggedon, așa cum energia nucleară are și reversul medaliei. Așa se poate întâmpla și cu inteligența artificială”, atrage atenția Daniel Dăianu.

Fractura dintre elite și cetățeni despre care vorbește Dăianu e prezentă la scară planetară, nu doar în România.

Da, s-a creat o fractură între cetățeni și elite în multe societăți. Elita, un grup mic de oameni puternici și bogați, dețin o cantitate disproporționată de putere și influență în societate . Acest lucru a dus la o diviziune tot mai mare între elită și populația generală. Unii factori cheie care contribuie la această fractură includ:

Capacitatea elitei de a manipula legile și guvernul pentru a-și menține puterea și privilegiul

Dezinformarea nu înseamnă numai ceea ce se practică de la Răsărit. Dezinformarea se întâmplă prin ceea ce înseamnă internetul, social media

„S-a vorbit despre dezinformare. Păi, dezinformarea nu înseamnă numai ceea ce se practică de la răsărit. Dezinformarea se întâmplă în societățile noastre, prin ceea ce înseamnă internetul, social media, confuziile din mințile cetățenilor, din mințile tinerilor. În ce lume vor trăi copiii noștri și copiii copiilor noștri?”, se întreabă academicianul Dăianu

Acesta a mai spus în Aula Academiei că sondajele care indică preferințele tinerilor și către ce se îndreaptă tinerii „trebuie să ne îngrijoreze!”

Nu mai credem în știință? Asta este o mare întrebare mai mult decât legitimă. Păi, dacă nu credem în știință, în repere morale, în ce credem? Către ce se duce omenirea?, a continuat academicianul

El a deplâns creșterea xenofobiei, a rasismului, a antisemitismului…„acestea sunt ca o molimă care se se răspândește, iar toate aceste lucruri au o reverberație în sfera socială, în cea economică- pentru că aceasta are nevoie de liniște, de o anumită predictibilitate- și în viața politică!”.

Am avut și acea paradigmă nenorocită care lăuda virtuțile globalizării într-un mod neînfrânat; s-au acceptat toate nebuniile din sistemul financiar care a trebuit după aceea să fie salvat de guverne, iar cetățenii au sărit în sus de indignare, pe bună dreptate.

El a xomparat digitalizarea cu Dr. Jekyll și Mr. Hyde. „Deschide și oportunități, dar poate și îngropa o societate. De aceea se pune problema reglementării Inteligenței Artificiale”. La un alt eveniment, acadmicianul spunea că AI aduce beneficii enorme, dar implică riscuri şi ameninţări enorme. Poate fi folosit de state necinstite, de organizaţii necinstite. De asemenea, poate crea multe ravagii în lume. Îmi amintesc de o carte scrisă de Robert Kaplan, acum aproximativ 20 de ani, în care spunea că ne îndreptăm spre anarhie în lume. Nu mai avem un hegemonie supremă în lume. Ceea ce mă îngrijorează este că, din punct de vedere politic, în lume este din ce în ce mai rău şi din cauza diferitelor conflicte majore, inclusiv războaie, dialogul poate fi îngreunat între actorii importanţi din lume şi mă refer aici, în primul rând, la Statele Unite şi China. Trebuie să vedem că există, totuşi, un dialog, nu neapărat fructuos, dar care are loc cu oficiali din ambele părţi”, a spus Dăianu

El a analizat și evoluțiile politice din state ca Germania, Marea Britanie sau Franța. „Uitați ce se întâmplă în în țări cu mare greutate în în Europa și care erau considerate a fi motorul Europei, în Germania, în Franța, unde se sparge de fapt un aranjament politic și se alunecă către extreme. Uitați-vă la Marea Britanie, unde un partid- Partidul Conservator- chiar dacă nu moare, dar trece în irelevanță politică!”, avertizează fostul ministru al Finanțelor.

Este o perioadă foarte, foarte grea și și din păcate au apărut curenți de profunzime care vor fi foarte greu de reorientat. Eu cred că se intră într-o perioadă foarte dificilă!, a conchis academicianul.

INTERVIURILE HotNews.ro