Sari direct la conținut

Daniel Daianu, la RFI, in contextul CFR Marfa: Licitatia nu e mereu solutia cea mai buna cand vorbim de companii strategice; nu suntem la Christie's!

HotNews.ro

„Privatizarile se fac deseori cu spatele la zid, in perioade de criza. Poate fi lozul castigator, dar pot exista si ponoase. Licitatia nu este intotdeauna modalitatea care conduce la rezultatul optim. Nu esti la Christie’s sau Sotheby’s, ca sa faci o licitatie de acest tip. Am vazut ce s-a intamplat si cu Oltchim, o rusine! De ce? Pentru ca s-a dorit licitatia”. Declaratiile au fost facute, intr-un interviu la RFI, de economistul Daniel Daianu, fost ministru de Finante, in contextul privatizarii CFR Marfa.

Daniel Daianu spera ca CFR Marfa sa fie repusa pe picioare dupa privatizare: „Fie ca se va accepta aceasta oferta, fie ca nu si se va relua procesul (…), important este ca CFR Marfa sa fie repusa pe picioare. Este un operator foarte important in domeniul transporturilor. Calea ferata nu poate fi substituita. Calea ferata din Romania face parte dintr-o retea europeana. Romania are o asezare geografica, are o dimensiune, care obliga nu numai Guvernul din Romania, dar si partenerii europeni sa nu fie nepasatori fata de ce se intampla cu aceasta companie”.

In opinia fostului ministru de Finante, „cine va castiga va fi nevoit sa tina cont si de alte considerente si anume: nu numai ca Romania e stat membru al Uniunii Europene, dar este un stat membru al NATO, exista o baza militara importanta americana pe teritoriul Romaniei, avem de-a face cu o tara de dimensiune medie, se face legatura cu alte regiuni invecinate cu Uniunea Europeana. Deci una peste alta, aceasta este o privatizare in finalizarea careia trebuie sa se tina seama de o serie de considerente, asa cum cel care va castiga in maximizarea profitului, in modul in care va judeca performanta economica va trebui sa tina seama de ceea ce inseamna aceasta companie din punct de vedere strategic pentru Romania, pentru UE si pentru partenerii din NATO”.

Privatizarea „cu spatele la zid”

Daniel Daianu spune ca „in general, intr-o perioada de criza, o privatizare se face deseori cu spatele la zid, nu ca cineva iti pune la tampla un pistol, ci circumstantele sunt extrem de vitrege. Intr-o perioada de criza, poti printr-o asemenea operatiune sa ai lozul castigator, insa pot sa fie si ponoase, intrucat timpul foarte comprimat poate sa nu aduca la masa negocierilor cu statul parteneri cu alonja”.

Continuarea pe www.rfi.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro