Sari direct la conținut

Daniel Dăianu: Sper să nu ajungem în situația să plătim toți taxa prin inflație / Lovește în nevoiași. Cei care au bani mulți, nu se sinchisesc

HotNews.ro
Acad. Daniel Daianu, Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca
Acad. Daniel Daianu, Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Prin orice cale s-ar face consolidarea fiscal-bugetară, ea înseamna extracție de venituri, de resurse din buzunarele unora și a altora, susține Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

„În societatea românească se duce un război distribuțional. Cineva trebuie să plătească. Ori plătim toți, ori plătește o parte. Sper să nu ajungem în situația să plătim toți, nu în mod egal, să plătim taxa prin inflație. Se poate, e o măsură extremă dacă ajungi să umbli la TVA. Lovește în nevoiași. Cei care au bani mulți, nu se sinchisesc. Cei care au bani puțini, ei simt la raft. Una e inflația alimentară versus așa cum e calculată. Pentru cei care trăiesc numai din salariu, pentru ei contează inflația alimentară”, a spus Dăianu, într-o conferință organizată de Profit.ro.

Potrivit acestuia, va fi un război distribuțional pentru că toți ar vrea să-și vadă veniturile neatinse.

„Fiecare se simte special și nu ar vrea să plătească, dar societatea românească trebuie să plătească. Reformele structurale se cunoaște că sunt dureroase și reclamă timp, de aceea există bani alocați României pentru a efectua reformă”, afirmă el.

În opinia sa, România are o datorie publică rezonabilă.

„Problema este că are un deficit primar foarte mare. Grecia a ajuns după necazuri multe, vai de ei, au surplus. Italia are o datorie publică copleșitoare, când ai 130 și ceva la sută din PIB. Noi trebuie să ne ocupăm de acest deficit. Înțeleg de ce. E foarte dureros să simți”, spune Dăianu.

A mai declarat: „Doamnelor și domnilor, toți cetățenii plătesc și alimentează bugetul public. Spuneți că numai companiile alimentează bugetul. Nu, toți cetățenii. Nu vă sunt impozitate veniturile? Acestea sunt mituri și piste false”.

Conform declarațiilor sale, toți cetățenii plătesc, în afară de cei care au venituri foarte mari și nu plătesc nimic: să se ocupe ANAF.

„Unii vorbesc de faptul că avem investiții publice multe și nu contează deficitul. Unii spun că avem fonduri europene. Cine plătește taxe și impozite? Toți cetățenii”, a spus el.

Potrivit acestuia, România are un deficit în jur de 6%, trebuie să ajungă nu la 3%, ci către acel faimos MTO: trebuie să avem spațiu fiscal ca să putem amortiza alte șocuri, să ne ducem la 1,5 – 2%.

„Domnul ministru (Marcel Boloș n.r.): Nu știu, piețele s-ar putea să nu aibă răbdare să stea până în 2030. Cum să facem corecția? Pe cheltuieli nu poți să scoți 3% din PIB (reducere n.r.)”.

În opinia sa, deficitul nostru parca e încremenit la 6% din PIB.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro