De ce a cazut mansarda? Muncitorii au vandut cimentul
Cercetarile in cazul mansardei prabusite in 29 aprilie pe strada Semaforului au scos la iveala o situatie des intalnita in campul muncii. Deloc surprinzator: muncitorii care lucrau la mansarda au vandut cimentul, asa ca rafalele de vant au spulberat cu usurinta materialele de constructie intre care nu exista un amestec corespunzator de legatura.
“Angajatorul se face vinovat de faptul ca nu a angajat un diriginte de santier, care sa supravegheze muncitorii si constructia mansardei. Nu avem ce sa le reprosam constructorilor decat ca sunt total iresponsabili”, a subliniat Francisc Szombatfalvi-T?r?k, inspectorul-sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Sibiu.
In voia sortii
Din cauza neglijentei, a lipsei profesionalismului si a lacomiei muncitorilor, accidentul de la sfarsitul lunii aprilie a pus pericol viata unei sibience. Mai mult chiar, firma care executa lucrarile nu avea autorizatie de constructie de la Primaria Muncipiului Sibiu. „Muncitorii care lucrau la mansarda nici macar nu sunt profesionisti.
Firmele de constructii vor sa castige cat mai multi bani, fara sa aplice normele de siguranta in domeniu. Neglijenta poarta principala vina. Trebuia sa existe o platforma, trebuiau sprijiniti peretii printr-o cutie rigida, era nevoie de un cofrag de beton”, a spus, in urma controalelor, Sorin Serbu, inspector sef al IJC Sibiu.
Inspectorii in constructii i-au pregatit o amenda patronului firmei care executa mansardarea. “Patronul firmei de constructii va fi amendat cu 7.000 lei. Investitorul va primi o amenda mai mare, de aproximativ 10.000 lei, de la Serviciul de Disciplina in Constructii, din cadrul Primariei Municipiului Sibiu”, a adaugat Sorin Serbu.
Executie de mantuiala
Autorizatia de constructie nu reprezinta principala cauza a accidentului. Chiar daca ar fi avut autorizatie de constructie, mansarda tot s-ar fi prabusit, din cauza lucrarilor de mantuiala. „Caderea mansardei s-ar fi produs chiar si cu autorizatie. Pentru ca stia ca ii lipseste documentul, constructorul a lasat lucrarea inainte sa consolideze peretii.
Accidentul s-a intamplat din cauza viciilor in executie. Dupa primirea autorizatiei, depinde de constructor ca lucrarile sa se deruleze conform proiectului. In orice proiect autorizat, problemele aparute pe parcurs se pot corecta prin urmarirea executiei lucrarii, ori se poate schimba solutia aleasa. In acest caz, insa, lucrarea a fost oprita.
Am demontat imediat zidurile ramase, pentru ca exista riscul ca si astazi sa mai cada inca bucati din constructie”, a precizat Szalbocs Guttmann, arhitectul sef al municipiului Sibiu.