De ce continua blocajul legislativ din Senat: calculele electorale si interventiile liderilor din teritoriu. Vezi in text ce negociaza Pinalti
Blocajul la Senat continua in ciuda interventiei premierului Emil Boc si a solicitarii presedintelui Traian Basescu. Senatorii au suspendat, miercuri, pentru a patra oara sedinta de plen. Dezbaterea Codului de asistenta sociala si reluarea votului pe legea care reglementeaza promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie este blocata cu aportul senatorilor din Coalitie. Potrivit surselor HotNews.ro, reprezentantii Coalitiei nu vor sa-si asume oprobiul electoratului prin adoptarea Codului care prevede reducerea numarului de ajutoare acordate asistatilor sociali.
Pentru a saptea saptamana consecutiv, Camera Superioara a Parlamentului a amanat dezbaterea Codului de asistenta sociala. Senatul nu a mai legiferat de doua saptamani, sedintele fiind suspendate din lipsa cvorumului.
La inceputul saptamanii, liderii grupurilor parlamentare Opozitie si Putere au cazut de acord sa dezbata legea asistentei sociale si sa reia votul pe legea care reglementeaza modul de promovare a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie. In ciuda acestei intelegeri, sedinta de plen de miercuri, 26 octombrie, a fost suspendata din nou.
In plen, Opozitia a cerut PDL sa-si numeasca reprezentantii in comisia de ancheta a alegerilor partiale dintr-un colegiu din Neamt. Senatorii PDL au refuzat, insa sa faca nominalizarile iar presedintele de sedinta, Ioan Chelaru, a acordat o pauza pentru noi consultari.
La reluarea sedintei, liderul grupului PDL, Cristian Radulescu, a anuntat ca refuză „trocul” intre dezbaterea legii asistentei sociale si comisia de ancheta.
„In aceste condiţii, ne retragem din sala. Vreţi să faceţi cvorum până la 12.00 (ora votului final – n.r.)? Atunci aduceţi-vă senatorii cu salvările, cu elicopterul”, a replicat liderul grupului PSD, Ilie Sarbu.
„Cei de la UDMR şi UNPR au deja propunerile făcute. Dvs. sunteţi un grup parlamentar cu 40 şi ceva de senatori. Ar trebui să aveţi o autonomie. Nu e problema noastră că Emil Boc nu răspunde la telefon. În cinci minute, dacă aţi veni cu propunerile, am rezolva problema” a declarat liderul PNL, Puiu Hasotti.
La finalul celei de-a doua pauze de consultari, liderul grupului parlamentar al PDL, Cristian Radulescu, a declarat de la tribuna ca in opinia sa, senatorii au la dispozitie doua variante: fie amana discutiile asupra legii asistentei sociale si continua dezbaterile la celelalte puncte inscrise pe ordinea de zi, fie se sparge cvorumul si de aceasta data si se pleaca acasa.
Motivele reale ale blocajului legislativ
Codul asistentei sociale este blocat in Senat de la inceputul sesiunii si urmeaza a fi adoptat tacit saptamana viitoare impreuna cu alte 36 de proiecte de lege initiate de catre Guvern. Miza Codului de asistenta sociala este reducerea numarului de ajutoare sociale pentru categorile defavorizate. In prag de an electoral, atat Opozitia cat si reprezentantii Puterii se tem ca adoptarea acestuia le va afecta imagina publica. PSD, PNL si PC au anuntat public ca nu sustin proiectul de lege.
In Senat, reprezentantii Coalitiei au 71 de mandate, numar suficient pentru a dezbate si adopta proiectul Guvernului insa nu exista vointa politica. PDL s-a confruntat cu absenta in masa a propriilor senatori in semn de protest la adresa actualei conduceri a partidului iar reprezentantii UDMR refuza sa-si asume un proiect de lege care va lovi direct in electoratul defavorizat.
Porivit surselor HotNews.ro, senatorii Coalitiei refuza sa-si asume adoptarea Codului de asistenta sociala din motive pur electorale. „Reducerea numarului de ajutoare catre populatia defavorizata se va resimti ca efect in campania electorala iar senatorii UDMR si PDL nu vor sa fie trasi la raspundere cand vor merge in campanie”, au explicat sursele parlamentare.
Codul asistentei sociale ar putea fi adoptat tacit saptamana viitoare, expirandu-i termenul de dezbatere pe 4 noimebrie. Senatul are o singura sedinta de plen saptamana viitoare. In cazul in care este adoptat tacit, proiectul de lege merge la Camera Deputatilor care este si forul decizional in acest caz.
Un al doilea motiv al blocajului legislativ este infiintarea comisiei de ancheta pe tema modului in care s-au desfasurat alegerile din Neamt. In cadrul negocierilor dintre liderii de grupuri, Opozitia PSD-PNL-PC a cerut infiintarea comisiei de ancheta la schimb cu reluarea votului pe legea care reglementa modul de promovare a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie.
Surse parlamentare sustin ca, initial, lideriii de grup ai Coalitiei au acceptat trocul cu Opozitia insa la presiunile liderului PDL Neamt, Gheorghe Stefan, senatorii PDL au refuzat sa-si nominalizeze oamenii in comisia de ancheta.
Potrivit surselor HotNews.ro, la sedinta conducerii PDL, Gheorghe Stefan, liderul PDL Neamt s-a aratat deranjat de infiintarea unei comisii care sa ancheteze alegerile partiale din aceasta toamna desfasurate in judetul sau. Gheorghe Stefan (Pinalti) le-ar fi spus democrat-liberalilor ca nu accepta sa devina tinta vie pentru Opozitie si sa fie expus la televiziunile controlate de acestia in fiecare zi, sustin sursele citate.
Presedintele Traian Basescu a transmis, pe 20 octombrie, o scrisoare Parlamentului prin care cerea adoptarea in regim de urgenta a proiectelor de lege privind asistenta sociala, respectiv statutul judecatorilor si procurorilor. Cu cateva zile inintea de interventia presedintelui Traian Basescu, premierul Emil Boc a mers la grupul PDL din Senat pentru a clarifica problema celor doua proiecte de lege. In cadrul intalnirii senatorii i-au reprosat lui Emil Boc lipsa comunicarii Guvernului in proiectele de lege care trebuie adoptate.