Sari direct la conținut

De ce creste leul?

HotNews.ro

Ieri, BNR a stabilit un curs de 4.1620 lei/euro, cel mai mic din ultimele 9 luni si asta in conditiile in care multi se asteptau ca dupa alegeri, leul sa o ia la vale. De ce creste moneda nationala in loc sa scada? Sa analizam atat contextul extern cat si cel intern din ultima perioada, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

  • Contextul extern

In ultimele zile, sentimentul investitorilor straini asupra zonei din care face parte si Romana s-a imbunatatit, iar asta s-a vazut in scaderea cotatiilor instrumentelor CDS (polite de acoperire a riscului de default) – marti, costul aferent Romaniei a scazut de la 280 la 250 de puncte, situatia fiind similara si in cazul altor tari din zona, datele in graficul de mai jos, click pentru detalii.

De remarcat ca Romania continua sa fie privita ca o tara cu risc ridicat, costul CDS pentru Ungaria fiind de 224, cel pentru Polonia 118, Cehia 86, Bulgaria 212, iar cel pentru Croatia de 215. Pe de alta parte, costul pentru Ucraina este de 1,144 de puncte*.

Mai departe, in zilele de dupa Craciun, monedele din regiune s-au apreciat in comparatie cu euro – zlotul cu 1.6%, forintul cu 1.4%, coroana ceha cu 0.45% – insa leul s-a depreciat cu 0.6%, astfel ca in ultimele doua zile, moneda nationala nu a facut decat sa recupereze decalajul, detalii in graficul din dreapta. Sa nu uitam si faptul ca in 2009, leul s-a depreciat mai mult decat alte monede.

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro