De ce crește prețul benzinei și când ne-am putea aștepta să scadă
Cei care au alimentat zilele acestea cu benzină sau motorină au simțit pe buzunarul lor scumpirile. Benzina și motorina au depășit bine pragul de 7 lei/litru, creșterile de preț față de acum o lună fiind de 50 de bani la benzină și 70 de bani la motorină.
Scumpirile au loc peste tot în lume, în Franța litrul de benzină depășind pragul de 2 euro, generând aprinse nemulțumiri printre șoferi. În SUA, prețurile au crescut cu peste 30 de cenți în ultima lună, ajungând la 3,88 USD/galon.
Prețurile ridicate ale petrolului sunt principalul motiv pentru scumpirile de la pompă. Dar de ce crește prețul petrolului?
Potrivit unui raport recent al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), „Cererea mondială de petrol este la niveluri record, stimulată de revigorarea călătoriilor aeriene din această vară, de utilizarea crescută a petrolului în generarea de energie și de creșterea activității petrochimice din China”.
Scăderea ofertei de petrol din partea OPEC+ ține, de asemenea, prețurile la petrol ridicate. O reducere a producției de petrol din Arabia Saudită a intrat în vigoare luna trecută și va rămâne în vigoare cel puțin până în septembrie. Această reducere vine după scăderea ofertei de către OPEC+ anunțată în aprilie.
Țițeiul Brent se tranzacționa vineri dimineața la 84,3 dolari pe baril. Mai trebuie luat în calcul și vremea extremă care a afectat operațiunile multor rafinării americane (iar sezonul uraganelor ar putea dura până în septembrie).
Specialiștii americani spun că abia spre finalul toamnei și la iarnă am putea vedea reveniri ale prețurilor la pompă. Cu rezerva că acestea depind de problemele care pot apărea în aprovizionare sau de alte reduceri ale OPEC, spune Sean Snaith, directorul Institutului de Prognoză Economică al Universității din Florida.
Goldman Sachs și-a actualizat prognoza pentru prețurile la pompă prognozând o reducere a acestora din luna octombrie până în decembrie.
Pe scurt, prețurile la benzină au crescut în ultima vreme din cauza unei combinații de factori:
- Scumpirea petrolului pe plan internațional
- Inflația
- Valurile de căldură: Valurile de căldură în curs în anumite regiuni au avut un impact major asupra prețurilor la gaze. Căldura extremă poate perturba producția și transportul petrolului, ceea ce duce la crize de aprovizionare și la prețuri mai mari
- Cerere crescută : Odată cu venirea verii, crește numărul călătoriilor, ceea ce duce în mod natural la o cerere mai mare de combustibil. Această cerere crescută poate duce la creșterea prețurilor
- Probleme la rafinării: pot apărea opriri ale activității unor rafinării sau conducte, probleme de amestecare sau chiar decuplări. Aceste întreruperi localizate pot determina creșterea prețurilor la gaze.
Prețul benzinei este determinat cu mult timp înainte ca ea să ajungă la pompa de la care alimentați. El reflectă rareori condițiile pieței din ziua în care puneți benzina în rezervor, mai degrabă reflectând costuri din urmă cu săptămâni sau chiar cu luni înainte. Acest decalaj face ca prețurile să crească mai încet sau să scadă mai încet decât ar sugera titlurile știrilor din media.
De asemenea, prețurile combustibililor tind să se coreleze cu sentimentul consumatorilor cu privire la starea economiei; pe măsură ce prețurile cresc, nivelurile de încredere în condițiile economice ale țării scad, potrivit cercetărilor Centrului Mercatus de la Universitatea George Mason din Virginia.