Sari direct la conținut

De ce evolutia ajustata a PIB nu conteaza foarte mult in cazul Romaniei

HotNews.ro

Daca dorim sa analizam evolutia PIB intr-o anumita perioada avem la indemana doua seturi de date – cele brute, si cele ajustate in functie de sezonalitate si numarul de zile lucratoare, datele ajustate fiind comunicate de INS incepand cu anul 2009. In tarile din vestul Europei si mai ales in SUA, evolutia ajustata a PIB de la un trimestru la altul este mai importanta decat evolutia anuala bruta, insa in Romania, efectul sezonier este extrem de mare, astfel incat, pentru a putea compara doua trimestre consecutive, INS trebuie sa ajusteze puternic cifrele brute, iar acest mod de calcul poate denatura serios datele initiale, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

  • Evolutia bruta versus evolutia ajustata

Anul trecut, in primul trimestru, PIB-ul exprimat in cifre brute a fost de 97,3 miliarde lei, respectiv 18,9% din PIB-ul anual. Dupa ajustare, suma a crescut cu 30% si a ajuns la 126 miliarde lei, detalii in graficul alaturat, click pe imagine pentru marire.

Mai departe, in T4, PIB-ul a avut o valoare bruta de 159,8 miliarde lei, suma ajustata fiind cu 20% mai mica, respectiv 128 miliarde lei. Astfel, exprimat in cifre brute, PIB-ul aferent T4 a fost cu 64% mai mare decat cel aferent T1, insa dupa ajustare, diferenta a fost practic eliminata.

Luand in considerare cifrele brute, anul trecut, T1 a avut o pondere de 18,9% in PIB-ul anual, T2 a avut o pondere de 22,8%, T3 a avut o pondere de 27,1%, iar T4 o pondere de 31,1%. De aici rezulta ca evolutia economiei in S2 este mult mai importanta decat cea din S1, scaderea ritmului de crestere in T2 avand doar o mica influenta asupra datelor anuale.

  • O comparatie cu celelalte tari din UE

Produsul Intern Brut al Romaniei are cel mai pronuntat caracter sezonier dintre toate tarile membre UE, mult mai pronuntat chiar si decat cel al Bulgariei, detalii in cel de-al doilea grafic.

In Germania spre exemplu, diferenta dintre minim (T1, pondere de 24,1%) si maxim (T4, pondere de 25,6%) este de doar 1,5 puncte procentuale, iar in Polonia, diferenta este de 4,7 puncte procentuale. La nivelul UE 27, diferenta este de 1,7 puncte procentuale, iar in Romania, diferenta este de 12,2 puncte procentuale.

Nu spun ca algoritmul folosit de INS pentru a ajusta evolutia economiei nu este corect, sau ca datele ajustate nu au o oarecare relevanta, insa datorita caracterului puternic sezonier al activitatii economice, in cazul Romaniei, ajustarea este mult mai mare decat cea din alte tari.

Prin urmare, daca vrem sa avem o impresie corecta asupra evolutiei economice, nu ar trebui sa ne intereseze prea mult evolutia ajustata a PIB de la un trimestru la altul, ci evolutia fata de acelasi trimestru al anului anterior, si sa luam in considerare cifrele brute, nu cele ajustate.

  • De ce caracterul sezonier este atat de pronuntat

Agricultura are o pondere mare in PIB, aproape 80% din aportul sectorului fiind inregistrat in S2, dupa strangerea recoltei. In cazul constructiilor, 40% din valoarea adaugata generata anual este inregistrata in T4, iar in ce priveste sectorul public, cel putin pana anul trecut, in ultimele luni din an se efectuau cele mai multe investitii si se realizau cele mai multe plati.

Pe de alta parte, industria are o distributie mult mai echilibrata, ponderea T1 fiind de 20%, iar cea a T4 de 28%.

Daca guvernul va distribui cheltuielile intr-un mod mai echilibrat pe parcursul anului, daca ponderea agriculturii in PIB se va reduce, iar constructiile isi vor atenua caracterul sezonier, atunci si relevanta evolutiei ajustate a economiei va creste.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro