Sari direct la conținut

De ce întârzie modificarea Legii offshore: Totul depinde de preluarea de către Romgaz a participației Exxon din Marea Neagră / În două săptămâni va fi depusă o ofertă

HotNews.ro
Foraj Marea Neagra, Foto: AGERPRES
Foraj Marea Neagra, Foto: AGERPRES

​Actul normativ de modificare a Legii offshore, care ar debloca investițiile pentru extracția gazelor din Marea Neagră, nu a fost introdus în Planul Anual de Lucru al Guvernului, deși era o prioritate încă din guvernarea Orban. Întrebat de HotNews.ro asupra acestui aspect, ministrul energiei Virgil Popescu spune că va fi o inițiativă legislativă a coaliției în Parlament. Dar când va fi promovat un astfel de proiect, în condițiile în care deja ne apropiem de luna aprilie? Potrivit informațiilor HotNews.ro totul depinde de succesul preluării de către Romgaz a participației pe care Exxon o deține în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră. Imediat după aceea va apărea și noua lege offshore. Care sunt disensiunile cu OMV Petrom?

Încă din guvernarea trecută, autoritățile au rămas cu o restanță: modificarea Legii Offshore, astfel încât să fie deblocate investițiile din Marea Neagră pentru extracția gazelor naturale. Fiind considerată o prioritate, tergiversarea punerii în dezbatere publică a unui act normativ ar putea ridica niște semne de întrebare.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, Guvernul se concentrează mai întâi pe tranzacția dintre Romgaz și americanii de la Exxon. În două săptămâni, Romgaz ar urma să depună o ofertă. Romgaz se află în negocieri de mai multe luni pentru preluarea participației pe care Exxon o deține în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră. Legea offshore ar urma să intre în dezbatere publică imediat după ce este finalizată tranzacția cu Exxon.

Guvernul se temea că elaborarea legii mai devreme ar fi putut da peste cap tranzacția. De exemplu, în condițiile unor prevederi favorabile deținătorilor de licențe, Exxon ar putea ridica pretenții mai mari sau poate chiar să renunțe la vânzarea participației.

Însă Guvernul nu se mulțumește doar cu preluarea în sine a participației, ci și câtă influență va avea Romgaz în proiectul Neptun Deep în relația cu viitorul său partener OMV Petrom. Reamintim că Exxon deține o participație de 50% din acest proiect și aceasta urmează să fie preluată de Romgaz. Cealaltă jumătate este deținută de OMV Petrom, iar Romgaz trebuie să ajungă la o înțelegere cu aceasta pentru a controla operațiunile.

Romgaz, marea momeală pentru PSD

Statul român ar vrea ca Romgaz să fie cel care conduce operațiunile și să fie și operatorul, nu doar simplu deținător de licență, deși înțelegerea inițială era alta, și anume ca OMV Petrom să fie operatorul. Aceasta era înțelegerea de anul trecut când se putea problema ca Exxon să-și vândă partea către un consorțiu format din OMV Petrom, Romgaz și Compania naţională de gaze naturale din Polonia. Între timp, polonezii s-au retras, iar Romgaz s-a angajat să preia tot ce vinde Exxon.

Ce se poate întâmpla dacă Romgaz nu ajunge la o înțelegere cu OMV Petrom? Atunci, OMV Petrom se poate îndrepta către instanță, ceea ce ar întârzia și mai mult lucrurile. De ce este important cine conduce operațiunile? Acea companie va putea să atribuie contracte pentru toate operațiunile necesare extragerii gazelor din Marea Neagră. Compania cea mai interesată să preia mare parte dintre aceste contracte este GSP, controlat de omul de afaceri Gabriel Comănescu. De altfel, GSP ar urma să fie unul dintre marii câștigători de pe urma unei noi legi offshore favorabile investitorilor din Marea Neagră.

Deciziile de investiție în Marea Neagră au întârziat foarte mult din cauza legislației nefavorabile companiilor care dețin licențele. De altfel, investițiile nu ar demara imediat după apariția legii. OMV Petrom a anunțat că ar avea nevoie de o perioadă de 12 luni pentru a lua decizia de investiţii în proiectul de gaze din Marea Neagră, din momentul în care va fi modificată Legea offshore.

În condițiile în care intră și Romgaz în afacere, companie controlată de stat, Guvernul mizează foarte mult inclusiv pe sprijinul PSD pentru adoptarea noii legi offshore în Parlament, pe ideea că „nu ne vindem țara”. Astfel, va fi mult mai ușor de obținut acordul PSD pentru prevederi legislative favorabile companiilor care extrag gazele din Marea Neagră.

Virgil Popescu a declarat în mai multe rânduri că are nevoie de consens politic pentru modificarea Legii Offshore. Cu Romgaz la înaintare, acest consens ar putea fi mai ușor de obținut.

Orice întârziere a adoptării noii Legi offshore este în dezavantajul României, în condițiile în care gazul nu va mai avea viață prea lungă. În nivel european, gazele au primit un statut inferior, de combustibil de tranziție către energia verde.

Investițiile din Marea Neagră au devenit o urgență. Practic, acele gaze trebuie exploatate în următorii ani, în condițiile în care ele ar urma să își piardă valoarea dacă mai stau mult pe fundul mării. Uniunea Europeană pune accent pe energia din surse regenerabile și vede hidrogenul ca sursă a viitorului, în timp ce gazele au primit statut de combustibil de tranziție, de înlocuire a cărbunelui, urmând să se investească din ce în ce mai puțin în acest sector. Mare parte din atenția investitorilor s-a mutat pe zona de energie verde.

Pentru mai multe amănunte, citește: Cât vor rezista gazele naturale în fața asaltului energiei verzi

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro