Sari direct la conținut

De ce nu a lansat încă Israelul ofensiva terestră?

HotNews.ro
Soldați israelieni în luptă cu militanți Hamas, Foto: Ilia Yefimovich / DPA / Profimedia
Soldați israelieni în luptă cu militanți Hamas, Foto: Ilia Yefimovich / DPA / Profimedia

Armata israeliană a declarat că este pregătită pentru un atac „semnificativ” asupra Fâșiei Gaza, pe uscat, pe mare și în aer, dar încă nu a lansat operațiunea.

Armata israeliană spune că așteaptă o „decizie politică” pentru a începe ofensivă terestră în Fâșia Gaza, pe care o lovește fără încetare după atacul sângeros al Hamas de acum o săptămână. În două conferințe de presă separate, purtătorii de cuvânt al armatei israeliene Richard Hecht și Daniel Hagari au spus că o „decizie politică” trebuie să preceadă orice intrare în Gaza.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a vorbit duminică despre evacuarea civililor din Fâșia Gaza și despre „probleme umanitare” în timpul discuțiilor cu senatorii americani, a informat biroul său. El a subliniat „puterea militară” a Israelului și „hotărârea de a distruge inamicul ” .

Deși numai liderul țării are răspunsul, există probabil două motive principale pentru care Israelul a amânat pentru moment contraofensiva promisă după atacurile Hamas, crede analistul militar Sean Bell, citat de Sky News.

Unul dintre motive invocate de analist este faptul că au fost „exercitate presiuni diplomatice, în special de către SUA”, pentru a încerca să câștige timp pentru ca palestinienii să părăsească nordul Gaza.

Dar, potrivit lui Bell, motivul „cel mai important” este că, în urmă cu opt zile, în Israel era pace, iar acum se află în pragul „uneia dintre cele mai importante ofensive pe care au avut-o într-o generație”.

Atacul major promis de Israel implică peste 300.000 de soldați care au nevoie de pregătire și echipamente, amintește Bell.

O ofensivă aeriană, terestră și maritimă este, de asemenea, „deosebit de dificil” de coordonat, spune analistul britanic, și „va comporta riscuri majore”.

„În orașul Gaza, există o imensă rețea subterană de tuneluri Hamas pe care va trebui să o cucerească. Hamas a investit în această rețea de tuneluri în ultimele câteva decenii. Este aproape sigur că IDF nu va ști unde sunt toate tunelurile, iar asta înseamnă că Hamas poate apărea și poate trage focuri de armă peste tot în oraș”, spune Bell.

„Acest lucru va crea o problemă incredibil de dificilă de rezolvat pentru IDF”, conchide analistul britanic.

Şeful Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF) a declarat duminică că armata va intra în curând în Fâşia Gaza pentru a decima gruparea teroristă Hamas şi i-a îndemnat pe soldaţi să atace şi să distrugă tot ce ţine de mişcarea palestiniană, relatează The Times of Israel.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro