Sari direct la conținut

De ce nu au fost repatriate osemintele sculptorului Constantin Brancusi. Guvernul, acuzat ca nu a platit onorariul avocatilor

HotNews.ro
Muzeul Constantin Brancusi, Foto: USER UPLOADED
Muzeul Constantin Brancusi, Foto: USER UPLOADED

Repatrierea osemintelor sculptorului Constantin Brancusi este blocata in acest moment din cauza faptului ca Guvernul nu ar fi platit avocatii francezi angajati sa se ocupe de formalitati, a declarat pentru HotNews.ro, scriitorul Laurian Stanchescu, presedinte al Societatii Internationale Constantin Brancusi. Acesta sustine ca a cerut sprijinul altor avocati din Romania pentru a finaliza procedura. Pana la acest moment nu exista un raspuns al Guvernului la acuzele lui Stanchescu. Pe 16 martie 2014 s-au implinit 57 de ani de la moartea celebrului sculptor.

  • HotNews.ro a solicitat un punct de vedere despre acest subiect Guvernului si Ministerului Culturii, insa pana la data publicarii articolului nu am primit niciun raspuns.

„Victor Ponta nu s-a tinut de cuvant. In decembrie 2012 a promis ca va aduce in Romania osemintele lui Constantin Brancusi. In mai 2013 a angajat o firma de avocatura din Franta careia trebuia sa-i plateasca 19.000 de euro pentru a intermedia relatia cu autoritatile de acolo. Este vorba de firma Auguste Debusy. Fiindca nu a primit nicun ban de la Guvernul Romaniei, firma vrea sa denunte parteneriatul deoarece au lucrat 6-7 luni degeaba”, a declarat Laurian Stanchescu pentru HotNews.ro

Acesta spune ca a reusit sa obtina si ultimul document cerut de autoritatile din Paris pentru repatrierea osemintelor.

„In ceea ce priveste demersul meu pentru repatrierea osemintelor, acum doi ani am depus la Primaria si Prefectura din Paris aceasta solicitare. De la cabinetul primarului ni s-a raspuns ca repatrierea poate fi ceruta de o ruda de sange a sculptorului. Am gasit o ruda a sculptorului, am obtinut documentul, iar acum urmeaza sa merg la Paris si sa-l depun la Prefectura. Fiindca Guvernul nu a platit casa de avocatura din Franta, am luat legatura cu alti avocati din Romania pentru a continua formalitatile”, a declarat Laurian Stanchescu.

documente

Documentele care demonstreaza ca Brancusi are si cetatenie romana

(18 Mar 2014) PDF, 3MB

Scriitorul spune ca in urma cercetarilor facute a descoperit ca Brancusi nu si-a pierdut niciodata cetatenia romana, acesta avand in momentul in care a decedat si cetatenie romana si cetatenie franceza. Vezi documentul atasat.

„Dorinta lui Brancusi pe patul de moarte era sa fie depus la Hobita, langa mama lui, dar eu personal consider ca lui Brancusi ar trebui sa i se faca un monument mare funerar langa Coloana Infinitului. Cred ca acela ar fi arcul universal unde s-ar putea odihni Brancusi foarte bine. O sa tinem cont de dorinta lui Brancusi, dar pana la urma autoritatile romane, impreuna cu noi, cei care ne ocupam de Brancusi, cred ca cel mai potrivit ar trebui langa Coloana Infinitului”, a spus Laurian Stanchescu.

Istoric declaratii

6 decembrie 2012 – Premierul Victor Ponta declara ca Guvernul se va angaja in mod direct in deschiderea unui proces in Franta pentru repatrierea osemintelor lui Constantin Brancusi.

„Procedurile cu statul francez sunt extrem de complicate si sunt foarte hotarat ca aceasta initiativa privata s-o luam la nivelul Guvernului. Guvernul va angaja o firma de avocati din Franta, din Paris, pentru ca in toate procedurile este nevoie de o hotarare a judecatorului din Paris pentru ca ramasitele lui Constantin Brancusi sa poata fi deshumate si aduse la Targu Jiu”, a precizat Ponta. Premierul a mai mentionat ca Secretariatul General al Guvernului va primi o dispozitie speciala in acest sens din partea sa, proiectul de repatriere a osemintelor lui Brancusi presupunand si reamenajari pe care autoritatile le vor face la Hobita, acolo unde se afla casa parinteasca a sculptorului, precum si cimitirul in care acesta ar urma sa fie inhumat.

Declaratiile au fost facute la Targu Jiu la o intalnire cu primarul municipiului si cu scriitorul Laurian Stanchescu, cel care a inceput de mai mult timp o actiune de repatriere in Romania a osemintelor lui Brancusi.

7 decembrie 2012 – Ministrul Culturii la vremea respectiva, Puiu Hasotti, a declarat ca repatrierea ramasitelor pamantesti ale sculptorului Constantin Brancusi „tin doar de bunavointa Guvernului francez”, iar argumentele juridice „nu prea exista”.

Puiu Hasotti crede ca „in situatia in care Guvernul Romaniei va incepe aceasta procedura, va trebui sa existe argumente juridice foarte-foarte puternice. Or, Constantin Brancusi a murit cetatean francez, Constantin Brancusi a murit chiar suparat, cred eu, pe regimul de atunci din Romania, nu pe Romania, pentru ca la inceputul anilor ’50, el a oferit opera sa statului roman si autoritatile comuniste de la Bucuresti au spus ca nu au nevoie de o opera decadenta, deci a murit suparat pe regimul de atunci, pe regimul comunist, nu pe romani, nici pe Romania”.

„Mai presus de toate, cel putin eu nu stiu sa existe vreun document prin care Constantin Brancusi sa-si fi exprimat dorinta sa fie inmormantat in Romania. Ca la o spovedanie a spus unui preot ca ar dori sa fie inmormantat langa mama sa la Hobita, lucrul acesta nu inseamna un document juridic. Ca sa nu mai spun ca poate fi invocat si secretul spovedaniei, dar o spovedanie nu este un document juridic”, a afirmat la vremea respectiva Puiu Hasotti, pentru RFI Romania.

In replica, Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin, declara ca „schimbarea locului unui mormant este o decizie care tine de dreptul privat si care il priveste in primul rand pe legatarul universal al lui Constantin Brancusi. Guvernul francez nu are cum sa intervina in aceasta chestiune de drept privat”. Diplomatul francez a declarat pentru HotNews.ro ca nici el, nici alte „autoritati competente” franceze nu au fost contactate de autoritatile romane.

„Schimbarea locului unui mormant este o decizie care tine de dreptul privat si care il priveste in primul rand pe legatarul universal al lui Constantin Brancusi. Guvernul francez nu are cum sa intervina in aceasta chestiune de drept privat. Din contra, daca autorizatia de transfer va fi obtinuta de la legatarul universal, autoritatilor franceze (primaria Parisului, Prefectura) le revine sarcina de a rezolva chestiunile administrative (eliberarea permisului de exhumare, modalitatile de transport a ramasitelor…). Decizia de transfer nu apartine guvernului francez, ci legatarilor universali ai lui Constantin Brancusi”, a declarat ambasadorul Frantei, Philippe Gustin.

15 mai 2013 – Guvernul a aprobat un memorandum, conform caruia o societate franceza de avocati urma sa reprezinte interesele statului roman in vederea repatrierii osemintelor marelui sculptor Constantin Brancusi.

„A fost aprobat un memorandum cu tema „Unele masuri pentru repatrierea osemintelor sculptorului Constantin Brancusi”. Guvernul a adoptat acest memorandum, astfel se va incheia un contract de asistenta juridica intre Guvernul Romaniei si o societate franceza de avocati, ce va reprezenta interesele statului roman in vederea realizarii acestui obiectiv. Cheltuielile implicate vor fi suportate din bugetul Secretariatului General al Guvernului pe anul 2013, in limita sumei de 90.000 de lei”, a precizat la vremea respectiva purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, la Palatul Victoria. El a mentionat ca initiator al acestei masuri a fost Secretariatul General al Guvernului.

Noiembrie 2011 – Scriitorul Laurian Stanchescu a depus, la palatul Elysee si la Parlamentul francez, un document prin care cerea repatrierea osemintelor lui Constantin Brancusi, in conformitate cu ultima dorinta a acestuia de a fi adus la Hobita din judetul Gorj, satul natal al sculptorului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro