De ce nu l-a pus Dragnea pe Ponta sef peste deputati
Antipatia dintre Liviu Dragnea si Victor Ponta se manifesta de azi la vedere, dupa ce ani de zile cei doi au facut eforturi sa o camufleze prin declaratii scremute de simpatie reciproca. Este prima data cand razboiul dintre vechii rivali iese la suprafata. Refuzul lui Dragnea de a-l instala pe Ponta sef la Camera sub diferite pretexte, unul mai amuzant decat altul, este o victorie de etapa importanta, dar nu definitiva. Ponta a iesit din sedinta conducerii PSD evident afectat de decizie, inainte ca Dragnea s-o anunte in mod oficial.
Cum se explica, totusi, optiunea de a-l tine pe Florin Iordache interimar in locul lui Valeriu Zgonea pana la toamna, desi o buna parte din partid astepta mult mai mult?
Unii spun ca Dragnea nu avea in nici un caz nevoie de un adversar intern, altii speculeaza ca de fapt liderul PSD are un blat mai sofisticat cu SISTEMUL in speranta ca va evita o a doua condamnare. Personal, cred ca pur si simplu Dragnea a invatat sa gestioneze mai bine victoriile. Sigur, la asta putem adauga cate putin din primele doua explicatii. Evident ca liderul PSD n-are nici un interes sa-l faca din nou important pe Victor Ponta cu mana lui, si mai mult ca sigur ca prima condamnare l-a facut mai prudent. Daca vine inca una se adauga cu plus.
Dar explicatia mare aceasta este: Dragnea a invatat ceva din greselile comise in trecut de partidul sau. Imi amintesc cum dupa fiecare victorie la locale, pesedistii se comportau exact cum l-ati vazut pe Nicolicea la DIGI 24 luni seara, cand Prelipceanu l-a scos afara din studio: aroganti, agresivi, obraznici. Modul in care s-au repezit mereu sa inhate puterea, s-o foloseasca in mod abuziv, in interes personal, pentru a jefui bugete publice, pentru a intimida adversari sau pentru a distruge institutii, a speriat atat de mult publicul incat acesta a simtit mereu nevoia sa-i limiteze partidului-pradator accesul la butoane.
Dragnea pare sa fi inteles de ce partidul a pierdut mereu la mustata si a schimbat tactica. L-ati vazut dupa victoria la locale: n-a mai lasat cefele groase sa se inghesuie pe micile ecrane, a evitat sa umple cadrele TV cu penali insetati de revansa. A temperat entuziasmul unora din partid care-l presau sa actioneze in forta pentru a prelua rapid toata puterea, cu motiuni de cenzura, daramat guvernul Ciolos, suspendat presedintele Iohannis, zburat Zgonea si inlocuit cu Ponta etc. Toate aceste apucaturi de carnasieri politici se manifesta si acum PSD, insa Dragnea le-a inabusit setea de sange.
Liderul PSD pare sa stie ca instalarea lui Ponta la Camera, pe langa neajunsul de a-si ajuta rivalul sa revina intr-o pozitie cheie, risca sa genereze scandaluri majore inainte de parlamentare. Tandemul Ponta sef de Camera – Tariceanu sef la Senat s-ar fi dovedit nociv pentru justitie, toxic pentru democratie si periculos, in final, pentru pozitia sa de lider unui partid cu sanse bune de a castiga alegerile din toamna.
Cu amandoi la conducerea Parlamentului, justitia din Romania s-ar fi golit rapid de continut. Pe de alta parte, pesedistii cu probleme penale – adica masa critica din partid – exact asta vor. Aici intervine arta lui Dragnea de a-i convinge, de a-i tromboni mai corect spus, ca n-ar fi o idee foarte buna sa arunce tocmai acum tara in aer.
- In treacat fie spus, era clar de acum o luna ca Ponta s-a autopropus la sefia Camerei pentru a forta putin nota iar Dragnea stramba din nas
Este un joc pe muchie, la limita, pe care amandoi rivalii il executa in aceste zile cu cutitele pe masa in fata pesedistilor si al marelui public. Deocamdata a castigat Dragnea, pentru ca a stiut sa vanda proababil in partid perspectiva unui victorii totale peste cateva luni cu conditia sa nu mai comita erorile din tercut. Multi n-au nevoie insa de marea victorie din toamna, ci de garantii cat mai rapide ca isi vor salva libertatea si banii. Ponta stie asta si nu se va resemna. Dragnea a castigat azi doar timp, nu si sustinerea neconditionata a partidului, chiar daca i-au votat azi propunerile in unanimitate.
Nu cred ca Victor Ponta va pleca la ALDE, cu toata infrangerea brutala suferita luni, deoarece stie ca meciul lui cu Dragnea nu este inca jucat. Dan Turturica avanseaza scenariul intrarii lui Ponta alaturi de Tariceanu, insa nu cred ca fostul premier se va lansa intr-o aventura atat de riscanta. Va continua sa-si convinga colegii cu probleme in justitie ca doar o actiune in forma ii mai poate salva din ghearele Sistemului, nu unul ca Dragnea, care oricat latra fara sa muste, in realitate nu muta decisiv.
Asta nu inseamna ca, dupa alegerile din toamna, in caz ca PSD va castiga si mai multe procente, Liviu Dragnea va mai reusi sa-si tina partidul in frau. Probabil ca nici nu va mai dori. Liderul PSD joaca azi cartea responsabilitatii pentru ca nu are incotro, dar n-as paria ca dupa alegerile din toamana se va comporta la fel. De fapt, toti pesedistii importanti au cam aceleasi obiective – fuga de justitie – numai ca unii inca mai spera sa se salveze individual. Or, pesedistii sunt puternici cand vaneaza in haita.
Acesta este marele pericol pentru Romania: in ciuda problemelor majore interne, PSD sa se comporte ca un monolit pana la toamna, mimand un comportament mai responsabil si retinut, care poate pacali multa lume din tara si din afara ei. Exista riscul ca tot ce s-a intamplat in 2012 in mod concentrat, in 60 de zile anuntate de Voiculescu, sa se intample azi desfasurat pe vreo sase luni de zile. Razboi de uzura in loc de blitzcrieg, democratia omorata lent in locul unei lovituri de stat.
Ce garantii avem, in fond, ca Dragnea nu doreste se obtina acelasi lucru ca Tariceanu si Ponta, dar cu ceva mai multa rabdare? Nu cred, sincer, ca mai poate sa-l extraga cineva discret pe liderul PSD din coada insirata pe treptele DNA.