Sari direct la conținut

De ce nu se găsește Tamiflu în farmacii, în plin val de gripă

HotNews.ro
Coada la medic, Foto: AGERPRES
Coada la medic, Foto: AGERPRES

În plin val de infecții respiratorii, cu o creştere a numărului de cazuri de gripă A, în majoritatea farmaciilor nu se găsește antiviralul Tamiflu, criza fiind explicată de farmaciști prin faptul că estimarea pentru acest an s-a făcut pe baza a ceea ce s-a întâmplat în 2020 şi 2021, ani de pandemie, când cererea pentru acest medicament a fost extrem de mică, tocmai pentru că, din cauza restricţiilor, nu au mai existat multe cazuri de îmbolnăvire cu gripă A, dar şi cu alte virusuri.

Valul de infecții respiratorii – gripă, viroze și infecții cu SARS-CoV2 – face neîncăpătoare, în aceste zile, cabinetele medicilor de familie și camerele de gardă ale spitalelor de boli infecțioase. La Institutul Matei Balș din Capitală, spitalul numărul 1 de boli infecțioase din țară, media zilnică a ajuns la 250 de persoane care se prezintă la camera de gardă, în condițiile în care, în vârf pandemic, ea era de 300 de persoane, a declarat pentru HotNews.ro dr. Adrian Marinescu, medic primar infecționist și directorul medical al spitalului.

În ultima perioadă, este tot mai mare numărul persoanelor diagnosticate cu gripa A. „Gripa, categoric, poate să pună probleme, iar mai ales la cei care vulnerabili, poate să fie foarte periculoasă. Știm foarte bine că de gripă se poate și muri”, spune medicul.

Potrivit acestuia, pentru gripă tratamentul este antiviralul Tamiflu, care trebuie administrat ori de câte ori există diagnostic de gripă chiar şi clinic, şi cât mai repede cu putinţă.

De ce nu se găsește Tamiflu în farmacii

Antiviralul Tamiflu se găsește însă foarte greu în farmacii în această perioadă.

Beatrice Speteanu, farmacist, a explicat pentru News.ro că estimarea pentru acest an s-a făcut pe baza a ceea ce s-a întâmplat în 2020 şi 2021, ani de pandemie, când cererea pentru acest medicament a fost extrem de mică, tocmai pentru că, din cauza restricţiilor, nu au mai existat multe cazuri de îmbolnăvire cu gripă A ,dar şi cu alte virusuri.

  • “Din păcate, Tamiflu se găseşte destul de greu acum tocmai pentru că anii trecuţi a fost o cerere mult mai mică de Tamiflu, aproape deloc.
  • Putem să comparăm cererea de acum cu criza cu gripa aviară de acum vreo zece ani, când toată lumea căuta Tamiflu. Din păcate, acum este aceeaşi cerere şi justificată pentru că majoritatea reţetelor vin cu cazuri confirmate de gripă tip A.
  • În fiecare an, o firmă de medicamente, producător şi depozit, face estimări asupra câtor cutii vor aduce la noi în ţară. Se face trimestrial şi anual – anul acesta cerem 1.000 de cutii de Tamiflu în funcţie de anii precedenţi.
  • Dacă în 2020 – 2021 cererea a fost foarte mică, prognosticul pentru anul acesta a fost tot la fel de mic. Este foarte greu să suplimentezi la sfârşit de an pe un medicament unde de obicei furnizorii şi distribuitorii şi-au încheiat chiar anul fiscal şi anul de import.
  • Momentan, am mers pe stocuri preexistente. Din fericire, acest medicament are un termen extraordinar de mare – erau cutii luate acum doi ani care aveau termenul de 31 iulie 2030. Din acest motiv, se mai găsesc în farmacii pentru că au putut să rămână pe stocuri de acum un an, doi”, a explicat Beatrice Speteanu, farmacist.

Cât costă Tamiflu

Cât costă Tamiflu în farmacii, câte capsule are o cutie şi cum ar trebui să procedeze cei care sunt persoane la risc şi care sunt contacţi direcţi ai celor care au gripă de tip A?

Cutia are zece capsule. Există varianta pentru copii de 30 de miligrame şi varianta pentru adulţi de 75 de miligrame. Cutia reprezintă tratamentul întreg pentru cei care sunt confirmaţi cu gripă de tip A. Pentru adulţi, costul unui tratament este de 78,40 lei, iar pentru copii este 55 lei.

  • „Mai este şi varianta de tratament pentru cei care sunt contacţi direcţi, în care se ia jumătate din doza din cutie, se ia un comprimat la 24 de ore pentru contacţi direcţi care au riscuri mari.
  • Preventiv, dacă cumva nu este pacient vaccinat sau este în grupa de risc. Altfel, se aşteaptă confirmarea infecţiei cu virus gripal tip A sau B, iar tratamentul trebuie început în maximum 72 de ore de la confirmare”, a declarat pentru News.ro Beatrice Speteanu.

Citește și:Valul de infecții respiratorii umple spitalele: „Ne apropiem de numărul de pacienți care veneau la camera de gardă în vârful pandemiei” / De ce avem un sezon atât de agresiv

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro