De ce parasesc investitorii bancile din China?
Un miliardar din Hong-Kong, UBS, Bank of America si in curand Royal Bank of Scotland parasesc in graba piata bancara chineza, unde investisera numai in ultimii 3 ani, 25 de miliarde de euro. Si-o fi pierdut piata chineza capacitatea de seductie ?, se intreaba ceilalti investitori.
Se pare ca nici Bank of China nu mai e gheisha seducatoare de altadata, cata vreme actionarii straini incearca sa scape de actiunile ei.
Li Ka-shing, miliardarul supranumit „Superman” pentru capacitatea sa de a cumpara si a vinde in cele mai bune momente, a vandut 2 miliarde de actiuni Bank of China.
Oficialii Royal Bank of Scotland, nationalizata in octombrie 2008, cauta cumparatori pentru cei 4,3% din aceeasi Bank of China. Drept e ca de la 80 de milioane de lire, cu cat au cumparat acea participatie, ei ar putea vinde azi cu circa 2 miliarde de lire, ceea ce inseamna un profit bunicel.
Cu doar cateva ore inainte, Bank of America si-a separat businessul de China Construction Bank, iar elvetienii de la UBS au iesit din piata chineza cu un profit de cateva sute de milioane de dolari, dand semnalul ca El Dorado-ul chinezesc nu e nemuritor. Toti neaga ca retragerile de capital ar avea legatura cu pozitia economica slabita a Chinei si pun vanzarile pe seama ameliorarii bilanturilor proprii.
Eu parca as investi cu nostalgie intr-o fabrica de creioane chinezesti, cele cu gumitza la un capat. Le mai stiti?
Citeste si comenteaza pe Dan Popa’s Weblog.