Sari direct la conținut

De ce pierde PDL pe mana lui Vadim ( de Ioana Lupea )

Evenimentul Zilei

In cazul in care Curtea de Apel si Curtea Constitutionala vor da castig de cauza PRM, care a contestat constitutionalitatea si legalitatea ordonantelor guvernamentale privind colegiile uninominale, atunci PSD si PNL se vor grabi sa acuze PDL de conspiratie antiuninominala. Acesta va fi probabil mesajul electoral principal al celor doua partide, indiferent cand si cum vor fi organizate alegerile din acest an.

Partidul lui Corneliu Vadim Tudor a fost, pe rand, partenerul politic al tuturor. Daca prietenia istorica si naturala dintre PRM si PSD nu trezeste suspiciuni, sustinerea acordata guvernului Tariceanu 2 si personal presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, era cel putin discutabila. In principiu, PDL si PNL sustin aceleasi valori morale, iar intelegerile, in ambele cazuri, au avut ratiuni utilitare. Liberalii au fost insa scutiti de o judecata publica pentru tradarea principiilor, in timp ce democrat-liberalii, nu. PDL si-a meritat pe deplin criticile privind intelegerea cu PRM, dar atentia acordata intregii afaceri pare disproportionat de mare. Iar atunci cand PSD si PNL picura otrava, chiar suspecta. Liderii social-democrati si liberali se straduiesc din rasputeri sa asocieze PDL lui Corneliu Vadim Tudor, pentru momentul in care instantele vor decide, la cererea PRM, ilegalitatea si neconstitutionalitatea ordonantelor emise de guvern.

Teoria conspiratiei antiuninominala a fost deja emisa de liderul PSD Mircea Geoana si de unul dintre consultantii politici ai PNL pe blogul personal. Este la mintea cocosului ca daca PDL ar fi dorit sa utilizeze PRM pentru a bloca aplicarea votului uninominal, n-ar fi facut-o in vazul lumii, cu surle si trambite, chiar la televizor. Prin intelegerea cu Vadim Tudor, Emil Boc a pus singur in mana adversarilor politici, pe gratis, arma cu care vor trage in partid. Iar glontul va fi uninominal. Ce explicatie va seduce opinia publica in cazul amanarii uninominalului? Cea rationala, ca guvernul a incalcat procedurile la emiterea ordonantelor privind impartirea colegiilor? Sau cea conspirationista, ca Basescu si Vadim au complotat impotriva uninominalului? As paria pe a doua.

Semne ca votul va fi sau pe lista, sau in primavara, si ca partidele stiu ceva, exista. PNL programase pentru 18 august declansarea unei campanii nationale de informare publica privind votul uninominal. Potrivit planului de actiune, urmau sa se distribuie, la nivelul fiecarui judet, brosuri informative intitulate „Votul uninominal. Instructiuni de folosire“. Deja tiparite, acestea zac in asteptare, prin birouri.

Candidatii nu se grabesc sa-si cunoasca alegatorii si problemele lor, desi o buna parte dintre ei si-au primit colegiile. Un politician care-si viziteaza saptamanal colegiul marturisea ca nu a vazut picior de contracandidat. Iar un sondator de opinie important recunostea, surprins si el, ca atat institutul pe care-l conduce, cat si competitia someaza, desi la aceste alegeri ar urma sa participe mai multi politicieni decat la precedentele. Daca facem numai o compara- tie intre titlurile ziarelor din 17 septembrie 2004 si cele de ieri, am remarca usor diferenta. Cu trei luni inaintea alegerilor din 2004, ziarele reflectau deja tensiunea electorala: „Cum a strans Geoana 200.000 $ din salariu“, „Antena 1, trompeta PSDΣPUR“, „Adrian Nastase a promis premii in numele unui ipotetic viitor prim-ministru Geoana“, „Deputatii PD nedoriti se tin cu dintii de liste“. Din presa de ieri, spiritul alegerilor lipsea cu desa- varsire: fotbal, criza de pe pietele financiare si ceva politica de partid.

Sansele noului Cod electoral sa fie aplicat de la aceste alegeri sunt din ce in ce mai reduse. Cert este ca soarta sistemului de vot se decide in instantele de judecata. In situatia in care Curtea Constitutionala va declara ordonantele neconstitutionale, Curtea de Apel va fi obligata sa anuleze Hotararea de Guvern care delimiteaza colegiile electorale. De aici incolo nimeni nu stie exact ce se va intampla. Sigur este doar ca esecul votului uninominal, daca acest scenariu se va adeveri, va fi principala tema de campanie electorala.

EvZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro