De ce rămân școlile deschise și la incidență de peste 6 la mie. Explicațiile ministrului Sănătății: Dacă într-o școală nu avem niciun elev infectat, ea poate să își desfășoare activitatea
Rata infectării dintr-o localitate nu va influența activitatea școlilor din localitatea respectivă decât în măsura în care în școli apar cazuri de infectare, a explicat joi ministrul Sănătății, Cseke Attila, într-un interviu acordat HotNews.ro. „Dacă eu în școală încă nu am niciun caz de infectare la niciun elev, atunci pot să îmi desfășor activitatea în continuare. În momentul în care apar elevi infectați, în clasa respectivă, în mod cert se va trece în online și de la un anumit număr de cazuri, întreaga școală va trece în online”, spune ministrul interimar al Sănătății.
Decizia este discutată în această seară în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, iar apoi va ajunge pe masa Guvernului. Cseke Attila spune că instituția pe care p conduce a susținut această soluție, iar în ședința grupului tehnic în care ea a fost elaborată, reprezentantul Ministerului Sănătății a votat în favoarea ei. Precizările vin după ce, în această dimineață, în presă a circulat pe surse informația că directori din Ministerul Sănătății s-ar opune soluției de decuplare a școlilor de la rata de infectare din localitate.
„În ceea ce privește ședința grupului de specialiști din toate instituțiile, Ministerul Sănătății a fost reprezentat iar votul a fost unanim, reprezentantul Ministerului Sănătății a susținut această măsură”, a declarat Cseke Attila, pentru HotNews.ro.
„Nu vorbim despre școli deschise indiferent de faptul că avem cazuri de infectare în școală”
Această soluție, care este discutată în Comitetul Național pentru Situații de Urgență și apoi în ședință de Guvern, „nu este o soluție de păstrare a sistemului educațional în modul fizic, cu elevii, în toate localitățile. Nu despre asta vorbim. Vorbim despre faptul că decuplăm rata infectărilor într-o localitate unde avem o școală de situația din școală – de numărul de infectări. Adică, dacă eu în școală încă nu am niciun caz de infectare la niciun elev, atunci pot să îmi desfășor activitatea în continuare. În momentul în care va apărea într-o clasă un copil care este infectat, din acel moment, pe baza Ordinului comun Ministerul Educației – Ministerul Sănătății care se va da, toată clasa va trece în online pentru 14 zile. Această perioadă se poate prescurta numai în cazul în care după a 8-a zi toți elevii sunt testați și sunt negativi”, a explicat ministrul interimar al Sănătății.
Cseke Attila mai spune că „nu vorbim despre faptul că școlile vor fi deschise indiferent de faptul că avem cazuri de infectare în școală sau nu avem. În momentul în care apar elevi infectați, în clasa respectivă, în mod cert se va trece în online și de la un anumit număr, și școala va trece în online.”
„Este vorba doar despre faptul că rata infectării pe localitatea respectivă, unde este situată școala, nu va influența activitatea școlii decât în măsura în care apar cazuri de infectare”, a mai explicat Cseke Attila.