Sari direct la conținut

De ce să locuiești într-o locuință construită la standard nZEB sau BREEAM Excellent?

Smile Media
BREEAM este un program de certificare, recunoscut la nivel mondial, Foto: Impact Developer & Contractor
BREEAM este un program de certificare, recunoscut la nivel mondial, Foto: Impact Developer & Contractor

​Dacă de 4.000 de ani ne-am construit casele într-un fel, în următorii 30 de ani va trebui să ne schimbăm total modul de viață și să ne construim casele mai eficiente din punct de vedere energetic și mai durabile.

De anul trecut în România, la fel ca în toate celelalte state membre ale Uniunii Europene, toate clădirile a căror recepție se va face în baza unei autorizații de construire emise începând cu 1 ianuarie 2021 trebuie să respecte standardul nZEB („nearly zero energy building”). Această obligație era valabilă de la finalul anului 2018 pentru clădirile publice.

Standardul nZEB: nearly Zero-Energy Building nu este o unealtă de marketing

Clădirile sunt un element esențial al politicii UE privind eficiența energetică, deoarece reprezintă aproximativ 40% din consumul final de energie, iar prin construcția de clădiri la standard nZEB se urmărește reducerea costurilor de mentenanță, reducerea consumului de energie, a emisiilor de CO2 și a consumului de apă. Europa vrea prin renovări și construcții de clădiri noi să obțină locuințe neutre în emisii de carbon până în 2050.

Majoritatea oamenilor cred că aceste standarde sunt doar niște tactici de marketing care duc la creșterea costurilor locuințelor, fără impact semnificativ în îmbunătățirea vieții de locatar.

Să le luăm pe rând. Dacă o clădire are o expunere bună spre sud și opțiuni pentru producerea de energie electrică prin panouri fotovoltaice și pompe de căldură, această clădire va funcționa datorită energiei pe care o produce din soare și aer și va absorbi cantități mici, spre zero, dintr-o rețea clasică.

Așadar, dacă azi factura la energie stinge becul în multe afaceri, vezi recentele anunțuri de reducere a activității sau chiar închiderea unor procese de producție, în viitor stresul privind factura la energie ar putea fi eliminat. Pare de necrezut dar, clădirile nZEB sunt clădiri cu performanță energetică ridicată, cu un necesar de energie din surse convenționale (gaz, electricitate) cât mai redus sau aproape de zero si este acoperit în proporție de minim 30% din surse regenerabile produse la fața locului.

Clădirile sunt dotate cu pompe de căldură, cu puţuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10⁰ Celsius, indiferent de anotimp. Vara pot fi folosite pentru răcirea spaţiului, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi casele.

Ce mai prevede standardul nZEB

  • Îmbunătățirea performanțelor de izolare pentru pereții exteriori prin utilizarea de zidărie mai groasă, respectiv termoizolație superioară, astfel încât să obținem un coeficient de transfer termic superior (Umax= 4 W/m²k);
  • Tâmplărie exterioară PVC cu minim 5 camere și geam tripan, astfel încât să obținem un coeficient de transfer termic superior (Umax= 1 W/m²k);
  • Sistem de ventilare centralizat, cu senzori de umiditate (care asigură ventilația încăperilor atunci când este nevoie, fără a mai fi necesară deschiderea ferestrelor – principala sursă de pierdere a energiei);
  • Implementarea unui sistem de reglare automată a temperaturii la nivelul fiecărei camere;
  • Soluții de iluminat eficiente energetic (surse de iluminat tip led, senzori de prezență);
  • Dotarea a minim 20% din locurile de parcare cu stații de încărcare pentru mașini electrice;
  • Asigurarea a minim 30% din energia necesară clădirii prin instalarea de panouri fotovoltaice.

Dintre cele menționate mai sus un singur lucru pare să ne bulverseze. După 4.000 de ani în care am fost învățați să deschidem ferestrele pentru a avea aer curat, în următorii 20-25 de ani trebuie să ne obișnuim cu gândul că nu trebuie neapărat să deschidem ferestrele pentru a ne aerisi casa.

Cele mai frecvente probleme din țările UE sunt legate de formarea personalului și creșterile de prețuri ale materialelor de construcții. Proprietarii și investitorii sunt interesați de clădirile sustenabile, pentru că e o diferență uriașă între a plăti 120 de lei sau 1200 de lei pe lună pentru electricitate. Este important pentru beneficiari să înțeleagă că un cost de investiție mai ridicat va fi amortizat rapid în exploatare – prin costuri de întreținere mai mici, dar și gradul de confort va crește (de exemplu, vara va avea o temperatură mai plăcută în casă datorită materialelor folosite și a orientării geografice a construcției).

Teodora Dănilă, ESG & IR Director – IMPACT Developer & Contractor

Ce înseamnă BREEAM Excellent

BREEAM este un program de certificare, recunoscut la nivel mondial, care atestă că o clădire a fost dezvoltată respectând mediul înconjurător. Factorii cei mai importanți evaluați sunt designul integrat în mediul înconjurător, reducerea emisiilor de carbon, durabilitatea și rezistența proiectelor, adaptarea la schimbările climatice, protejarea mediului înconjurător și a biodiversității.

Clădirile proiectate conform standardelor BREEAM Excellent au un impact redus asupra mediului, prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon și a consumului de energie, și un impact major în îmbunătățirea calității locuirii, bunăstarea locuitorilor fiind un aspect important pe care îl urmărește această certificare. Cu alte cuvinte, proiectele construite la standarde BREEAM Excellent le asigură rezidenților un mediu sănătos și confortabil atât în interior, cât și în exterior. Cum fac asta? Ei bine, prin utilizarea unor materiale de construcții și vopseluri cu un nivel scăzut de substanțe poluante, folosirea unor termoizolații superioare, sisteme de iluminat inteligente, sisteme de ventilații performante, centrale de bloc și, foarte important, asigurarea unor spații de relaxare.

Ce aduce în plus BREEAM Excellent față de nZEB este componenta de wellbeing. Dacă nZEB se raportează în principal la eficiența energetică, BREEAM Excellent presupune, printre multe altele, și o abordare din perspectiva locuitorilor. De aceea, spațiile verzi joacă un rol foarte important în această certificare, asigurarea spațiilor verzi ample fiind esențială. Totodată, pentru menținerea stării de bine la exterior, dar și pentru reducerea poluării, parcările trebuie să fie subterane și se încurajează mijloace de transport verzi și limitarea traficului în interiorul ansamblului.

Un alt criteriu important dat de standardul BREEAM Excellent este asigurarea luminii naturale în toate încăperile, deoarece conform studiilor, lumina naturală are o mulțime de efecte benefice asupra sănătății și stării de bine ale oamenilor. Așadar, pentru a îndeplini această cerință, se efectuează studii de însorire încă din faza de proiectare a clădirilor și se asigură spații vitrate mari.

La Iași GREENFIELD Copou va crește standardul proiectelor rezidențiale

IMPACT Developer & Contractor va dezvolta la Iași primul proiect rezidențial la standardul nZEB, care va avea inclusiv certificare BREEAM Excellent. Astfel, se va crea un întreg ecosistem care va ține cont de eficiență energetică, durabilitate și wellbeing.

Ansamblul GREENFIELD Copou este proiectat pentru a se încadra armonios în cadrul natural în care va fi construit: Dealul Copou, cu vedere panoramică asupra Grădini Botanice. Complexul reunește 1.062 de apartamente ”verzi”, cu spații vitrate mari și include o gamă extinsă de facilități, care să le ofere confort și stare de bine rezidenților: 15.000 mp de spații verzi, cu alei de promenadă și locuri de joacă pentru copii, club de fitness și relaxare, piscină interioară și exterioară, parcare exclusiv subterană pentru rezidenți, locuri de parcare și stații de încărcare pentru vehicule electrice. Pe lângă toate aceste avantaje concepute pentru locuitori, dezvoltatorul plusează cu spații comerciale, grădiniță și after-school, cu scopul de a dezvolta o comunitate sustenabilă și durabilă. Astfel, GREENFIELD Copou va deveni unul dintre cele mai mari ansambluri rezidențiale sustenabile din zona Moldovei.

Avantajele clădirilor construite la standarde nZEB și BREEAM Excellent

Așadar, optând pentru o locuință într-o clădire ecologică nZEB, certificată BREEAM Excellent vei beneficia de:

  • Siguranță – materialele folosite sunt durabile, clădirile având o durată de viață mai mare
  • Costuri de mentenanță reduse, datorită eficientizării consumului de energie și de apă
  • Aer mai curat, atât la exterior, cât și la interior
  • Confort termic și vizual
  • Stil de viață sănătos
  • Aprecierea locuinței în timp – Construcțiile durabile sunt mai valoroase, având costuri mai mici de exploatare și mentenanță. Calitatea lor superioară fiind evidentă pentru proprietari, chiriași și utilizatori, acestea sunt mai ușor de vândut sau închiriat. Și în România, cererea pentru locuințe certificate este în continuă creștere.

BY IMPACT Developer & Contractor, Teodora Dănilă, ESG & IR Director

Articol susținut de IMPACT Developer & Contractor

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro