Sari direct la conținut

De ce va fi suspendată activitatea ONRC și ce va face noul sistem informatic pentru contribuabili

HotNews.ro
Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), Foto: AGERPRES
Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), Foto: AGERPRES

Activitatea Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) și a oficiilor registrului comerțului de pe lângă tribunale va fi suspendată în perioada 19 – 25 iulie 2024.

ONRC se află în această perioadă în toiul unor schimbări semnificative în ceea ce privește adaptarea la noile tehnologii, lucru anunțat recent de Valentina Burdescu, director general al Oficiului Național al Registrului Comerțului.

„În momentul de față, la nivelul ONRC se execută operațiunile finale pentru implementarea noilor tehnologii cu privire la echipamentele hardware, software, de comunicații aferente noului sistem informatic integrat la nivel național”, a spus ea în cadrul unui eveniment organizat de CECCAR.

Din 26 iulie, firmă ea, „suntem pe noul sistem informatic integrat al ONRC în integralitate”.

ONRC va avea la dispoziție noi centre de date, un portal de servicii, un sistem informatic integrat în back office care să asigure funcționarea serviciilor publice online.

Asta presupune schimbarea întregului sistem informatic pe toate registrele pe care le gestionează: Registrul comerțului, Registrul beneficiarilor reali, Registrul litigiilor, Buletinul procedurilor de insolvență, Portalul de servicii online, Sistemul back office care asigură funcționalitatea, centrele de date (cele două de la București și Constanța).

Acum, ONRC se află în elaborarea cererii de finanțare pentru continuarea dezvoltării sistemului informatic integrat al ONRC care se bazează pe robotică și inteligență artificială. Toate operațiunile care sunt cu caracter repetitiv vor fi executate de roboți pe toate fluxurile operaționale atât în portal cât și în back office.

Ce servicii va oferi noul sistem ONRC

Sistemul va asigura integral furnizarea de informații.

„Nu va fi oferit doar certificatul pe firmă așa cum se furnizează în momentul de față, ci și raportul istoric cu toate înregistrările care s-au efectuat la o firmă în Registrul Comerțului și certificatul pe persoană, pe calități, pe care mulți dintre dvs. îl solicitați”, a spus Burdescu.

Acesta este necesar în general pentru CAS.

„Eliberăm certificatul în care arătăm ce calități a deținut o persoană în Registrul Comerțului, perioada, funcția atât în datele la zi, cât și în datele de tip istoric”, a explicat ea.

Pe partea de înregistrare în Registrul Comerțului, serviciile au fost optimizate.

„Oferim o serie de informații la accesarea lor astfel încât solicitantul să vadă care sunt ultimele date înregistrate în Registrul Comerțului pe mențiunea pe care intenționează să o înregistreze”, a precizat reprezentanta ONRC.

Ce alte lucruri va oferi noul sistem:

  • Un formular interactiv de act constitutiv la înființarea firmei în Registrul Comerțului.
  • Extinderea furnizării informațiilor din registrul beneficiarilor reali: istoric și certificat pe persoană.
  • Extinderea și pentru buletinul procedurilor de insolvență: certificat online pe debitori și raport istoric.
INTERVIURILE HotNews.ro