Deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina este "o problemă de viaţă şi de moarte" – șeful diplomației europene
Șeful diplomației UE, Josep Borrell, speră că se va ajunge la un acord săptămâna acesta pentru a debloca portul Odesa, precizând că reluarea exporturilor de cereale din Ucraina este „o problemă de viaţă şi de moarte”, informează AFP.
„Viaţa a (…) zeci de mii de persoane depinde de acest acord” în curs de negociere între Rusia, Ucraina, Turcia şi Naţiunile Unite, a explicat Borrell la sosirea sa la Bruxelles, pentru o reuniune a miniştrilor de externe ai ţărilor din UE consacrată războiului din Ucraina, scrie Agerpres.
Acest proiect de acord este menit să scoată prin Marea Neagră circa 20 de milioane de cereale blocate în silozuri ucrainene din cauza ofensivei duse de Moscova.
De asemenea, el ar urma să faciliteze exporturile ruse de cereale şi îngrăşăminte, afectate de sancţiunile occidentale care lovesc lanţurile logistice şi financiare ruse.
UE pune presiune pe Rusia
Rusia a anunţat că un „document final” va fi încheiat la o reuniune organizată săptămâna aceasta de Turcia.
Uniunea Europeană intenţionează să-şi continue presiunea asupra Moscovei, cu noi sancţiuni, precum şi cu un sprijin financiar şi militar pentru Ucraina, a anunţat Josep Borrell.
„Unii lideri europeni au declarat că sancţiunile sunt o eroare, o greşeală. Nu cred că sunt o eroare, este ceea ce noi trebuie să facem şi noi vom continua să o facem”, a afirmat Borrell ca răspuns la o declaraţie a premierului ungar Viktor Orban.
Ungaria spune că sancțiunile nu și-au atins scopul
Viktor Orban a denunţat vineri sancţiunile, calificându-le drept „o eroare” pentru că „ele nu şi-au atins scopul şi chiar au un efect contrar”. „Economia europeană şi-a tras un glonţ în plămâni şi este asfixiată”, a afirmat Orban.
Comisia Europeană a prezentat vineri noi măsuri, printre care un embargo asupra achiziţiilor de aur din Rusia.
Miniştrii de externe ai ţărilor din UE trebuie să se pronunţe asupra deblocării unei a cincea tranşe din cele 500 de milioane de euro din „Facilitatea europeană pentru pace” pentru a finanţa echipamentele militare şi armele furnizate Ucrainei.
––––