Sari direct la conținut

Decizie în războiul brânzei feta. Cui aparţine până la urmă celebrul produs lactat

HotNews.ro
Brânza feta, Foto: Dreamstime.com
Brânza feta, Foto: Dreamstime.com

Grecia a obținut joi o victorie în lupta sa pentru a-și proteja dreptul la termenul „feta”, deoarece cea mai înaltă instanță europeană a reproşat Danemarcei pentru că nu a împiedicat companiile locale să folosească acest nume pentru vânzările făcute în afara Uniunii Europene, relatează Reuters.

Grecia susține că brânza feta face parte din patrimoniul său cultural, deoarece produce acest produs din lapte de oaie și de capră de 6.000 de ani.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene, cu sediul la Luxemburg, a fost de acord cu punctul de vedere al Greciei.

„Prin faptul că nu a încetat utilizarea denumirii „feta” pentru brânza destinată exportului către țări terțe, Danemarca nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin conform legislaţiei UE”, au decis judecătorii celei mai înalte instanțe europeane.

Decizia vine după trei ani de când Danemarca a fost dată în judecată

În acest dosar, Comisia Europeană, susţinută şi de Cipru, a dat în judecată Danemarca în 2019 pentru că nu a reuşit să împiedice companiile locale să producă şi să exporte în afara ţărilor membre o brânză de culoare albă denumită „feta”.

Danemarca a susţinut că interzicerea exporturilor ar fi putut fi considerată ca un obstacol în calea schimburilor comerciale.

Brânza feta a fost desemnată produs tradițional grecesc de către executivul UE din 2002, ceea ce îi conferă protecție juridică în blocul celor 27 de țări.

În 2005, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a aprobat această etichetă.

Războiul brânzei este mai mult decât o simplă mândrie națională pentru Grecia, care produce anual aproximativ 120 000 de tone de feta.

Sursă foto: DreamsTime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro