Decizie – surpriză în preajma alegerilor locale din Moldova: Membrii partidului pro-rus al oligarhului Șor, declarat neconstituțional în iunie 2023, vor putea candida pe 5 noiembrie
Membrii partidului oligarhului fugar din Republica Moldova Ilan Șor pot participa în alegeri, deși formațiunea pro-rusă a fost declarată în afara legii cu trei luni în urmă. Decizia-surpriză a fost pronunțată în această seară tot de Curtea Constituțională a Republicii Moldova, doi judecători (din șase) având opinii separate.
Astfel, membrii formațiunii „ȘOR” vor putea participa în alegerile locale generale care vor avea loc în Republica Moldova pe data de 5 noiembrie. De menționat însă că aceștia vor putea candida pe listele altor partide sau vor candida independent. În acest moment, în Moldova există cel puțin două formațiuni care sunt asociate lui Șor, Șansă și Renaștere.
Lista partidelor care pot participa la alegerile locale poate fi consultată aici.
Acest lucru s-a întâmplat după ce Înalta Curte a declarat neconstituționale modificările introduse de majoritatea parlamentară de la Chișinău prin care a interzis unei mari părți din membrii partidului neconstituțional să participe la orice scrutin timp de cinci ani.
Mai exact, interdicția era aplicată persoanelor care la data pronunțării Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic dețineau calitatea de membru al organelor executive, dar și cei care dețineau funcțiile elective.
Sesizarea a fost depusă de deputații Partidului „ȘOR”.
„Curtea a reținut că trebuie să fie făcută o distincție clară între partidul politic care a fost declarat neconstituțional și drepturile membrilor acestor partide.
Interzicerea partidului nu este de natură să afecteze în mod direct drepturile fundamentale ale tuturor acestor cetățeni. Trebuie să aibă în vedere rolul jucat de fiecare candidat la acțiunile care au dus la faptul că partidul politic din care făceau parte a fost declarat neconstituțional”, se menționează în explicațiile Curții Constituționale privind decizia pronunțată astăzi.
Judecătorii Curții Constituționale mai menționează că deși nimic din decizia CCM din 19 iunie 2023 nu sugera că Parlamentul ar avea obligația de a impune măsuri restrictive în privința drepturilor electorale ale membrilor partidului declarat neconstituțional, Curtea a admis că măsurile au urmărit realizarea anumitor scopuri, cum ar fi protecția securității naționale și a integrității teritoriale.
Pe de altă parte, amendamentele nu au fost însoțite de vreo motivare în ceea ce privește durata unei interdicții.
„Referitor la proporționalitatea măsurii restrictive, Curtea a avut în vedere în special avizul consultativ din 8 aprilie 2022 al Curții Europene a Drepturilor Omului pentru Curtea Administrativă Supremă a Lituaniei.
Durata interdicției a fost majorată de la trei la cinci ani, între cele două lecturi în care legea a fost votată în Parlamentul Republicii Moldova. Parlamentul trebuie să justifice în ce măsură durata interdicției este aptă să urmărească scopurile legitime ale acesteia. Curtea a constatat că legislatorul a majorat interdicția în lipsa unei justificări obiective”, se menționează în decizia CCM.
Judecătorii au mai specificat că au analizat interdicția prin prisma dreptului de a fi ales garantat de articolul 38 din Constituție.
Partidul politic „ȘOR” a fost declarat neconstituțional în data de 19 iunie 2023, la sesizarea Ministerului Justiției. Printre principalele argumente se număra finanțări ilegale ale campaniilor electorale și abateri de la legislația electorală. Finanțarea ilegală a Partidului “ȘOR” este investigată de Procuratura Anticorupție.
UPDATE 19:33:
Vicepreședinta partidului Șor, Marina Tauber, a declarat într-un video pe Facebook, după această decizie: „Vreau sa vă spun că, sigur, sunt în șoc. Un șoc plăcut. Mi-a trebuit ceva timp ca să discut această decizie cu juriștii noștri. Față de toată țara pot să spun că binele, încet-încet, începe să învingă răul”.
Marina Tauber și-a anunțat deja intenția de a candida pentru funcția de primar al municipiului Bălți, după ce în 2021 a fost scoasă din cursa electorală pentru abateri de la legislația privind finanțarea campaniei electorale.