Sari direct la conținut

„Declarația a fost interpretată greșit”. Polonia vine cu rectificări, după ce Morawiecki a spus că Varșovia nu va mai trimite arme Ucrainei

HotNews.ro
Andrzej Duda, Foto: Pawel Supernak / PAP / Profimedia
Andrzej Duda, Foto: Pawel Supernak / PAP / Profimedia

Președintele polonez Andrzej Duda a dat asigurări joi că declarația premierului Mateusz Morawiecki, făcută cu o zi înainte, în care acesta anunța că Polonia nu mai furnizează arme Ucrainei a fost interpretată greșit, relatează AFP.

„Cuvintele (lui Mateusz Morawiecki) au fost interpretate în cel mai rău mod posibil. (…) În opinia mea, premierul a vrut să spună că nu vom transfera în Ucraina noile arme pe care le achiziționăm în prezent „pentru modernizarea armatei poloneze”, a explicat Duda pentru postul de televiziune TVN24.

„Nu mai transferăm niciun fel de arme în Ucraina”, a declarat miercuri seară premierul polonez Mateusz Morawiecki la postul privat de televiziune Polsat News, scria AFP aseară, potrivit Agerpres.

„Ne concentrăm în principal pe modernizarea şi înarmarea rapidă a armatei poloneze, astfel încât aceasta să devină una dintre cele mai puternice armate terestre din Europa, şi asta într-un timp foarte scurt”, a explicat el.

Premierul nu a precizat când Polonia, unul dintre cei mai mari furnizori de arme ai Ucrainei, a încetat să le furnizeze şi nici dacă acest lucru are vreo legătură cu conflictul privind cerealele ucrainene, Varşovia interzicând importul lor pentru a proteja interesele fermierilor săi.

Anunţul său a fost făcut la câteva ore după convocarea „de urgenţă” de către Varşovia a ambasadorului ucrainean pentru a protesta faţă de comentariile preşedintelui Volodimir Zelenski la ONU.

Marţi, preşedintele ucrainean a criticat că „unele ţări se pretind solidare (cu Ucraina) sprijinind indirect Rusia”.

Viceministrul polonez de externe, care l-a primit pe diplomatul ucrainean, a denunţat această „teză falsă” şi „mai ales nejustificată în ceea ce priveşte Polonia care sprijină Ucraina încă din primele zile ale războiului”.

Anunţul de vineri al Bruxellesului cu privire la încetarea interdicţiei de a importa cereale ucrainene, pronunţată în mai de cinci state ale UE, a inflamat spiritele, provocând embargouri unilaterale la care Kievul a răspuns luni anunţând că va depune plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro