Sari direct la conținut

Declarația unică 2021, în dezbatere

HotNews.ro
Proiect Declaratia unica 2021, Foto: anaf
Proiect Declaratia unica 2021, Foto: anaf

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va modifica Declarația unică în 2021, conform unui proiect publicat în dezbatere publică. De precizat că aceasta va putea fi depusă de persoanele fizice până la 25 mai, același termen fiind și pentru plata impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale obligatorii, conform unei legi publicate recent în Monitorul oficial (Legea 296/2020).

Declarația unică 2021 (click pentru a deschide)

Conform ANAF, modificările față de actualul formular sunt, în principal, următoarele:

• introducerea la Capitolul I a două secțiuni distincte, secțiunile 5 și 6, pentru stabilirea și declararea obligațiilor fiscale datorate de către contribuabili, pentru indemnizațiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.30/2020, precum și de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.132/2020 (adica acele indemnizatii de somaj tehnic)

• introducerea la Secțiunea 4 de la Capitolul I a rândurilor necesare pentru aplicarea dispozițiilor Legii nr.153/2020 referitoare la deductibilitatea costului de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale din impozitul anual pe venit;

• eliminarea rubricilor referitoare la veniturile din închiriere în scop turistic din capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate pentru anul ………..”

• actualizarea secțiunii 7 “Sumarul obligaţiilor privind impozitul pe venitul realizat şi contribuţiile sociale datorate, stabilite prin declarația curentă” de la Capitolul I din formular.

Totodată, au fost actualizate în mod corespunzător și instrucțiunile de completare a declarației unice.

HotNews.ro va face un ghid după ce se va adopta, în urma consultării cu specialiștii în fiscalitate, pentru a acoperi cele mai frecvente situații.

Cine depune

Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declaraţia se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Declarația se depune și de către următoarele categorii de contribuabili:

  • profesioniști, astfel cum sunt reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, care au beneficiat de:

-indemnizația prevăzută la art.XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2;

-indemnizația prevăzută la art.3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă.

  • avocați și persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe care au beneficiat de indemnizația prevăzută la art.XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro