Declarația unică 2021, în Monitorul oficial. Totuși, salariul minim încă nu a fost adoptat de Guvern
Declarația unică pentru anul 2021 a apărut în Monitorul oficial printr-un ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Mirela Călugăreanu. În mod normal, ar fi trebuit ca până astăzi să avem salariul minim adoptat și în vigoare, deoarece se ia în calcul plafonul de 12 salarii minime de către majoritatea celor care completează formularul. Deci, mai trebuie așteptat. Din informațiile oficiale, salariul minim ar urma să fie 2.300 lei, dar până nu adoptă Guvernul avem de așteptat.
De precizat Declarația unică va putea fi depusă de persoanele fizice până la 25 mai, același termen fiind și pentru plata impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale obligatorii.
Cine depune
Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Declaraţia se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
Declarația se depune și de către următoarele categorii de contribuabili:
• profesioniști, astfel cum sunt reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, care au beneficiat de:
-indemnizația prevăzută la art.XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2;
-indemnizația prevăzută la art.3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă.
• avocați și persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe care au beneficiat de indemnizația prevăzută la art.XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.