Sari direct la conținut

Departamentul pentru Energie: Studiile de fezabilitate realizate pentru proiectul Tarnita-Lapustesti nu contin concluzii, insa au costat 15,6 milioane lei, fara TVA

HotNews.ro

Corpul de Control al Departamentului pentru Energie a finalizat analiza privind cheltuielile efectuate de SC Hidrolectrica SA pentru studiile realizate în perioada 2003-2014. Suma totală cheltuită a fost de 15,6 milioane lei fără TVA. Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a transmis Consiliului de Administraţie al SC Hidro Tarniţa SA să prezinte un plan de acţiuni, conform căruia proiectul hidrocentralei să beneficieze de informaţiile obţinute în urma realizării studiilor, chiar dacă acestea nu conţin toate concluziile privind fezabilitatea sau nefezabilitatea proiectului, informeaza Departamentul pentru Energe.

De asemenea, Departamentul pentru Energie solicită Consiliului de Administraţie al SC Hidro Tarniţa SA să finalizeze studiile de fezabilitate privind proiectul în cauză la costuri minime, cu o eficienţă ridicată în cheltuirea banilor societăţilor de stat prezente în acţionariat. Proiectul Tarniţa este unul strategic pentru România.

Ministrul delegat pentru Energie a dispus în data de 5 mai Corpului de Control al Departamentului pentru Energie realizarea unei analize în privinţa cheltuielilor făcute până în prezent pentru realizarea proiectului hidrocentralei de acumulare şi pompaj Tarniţa – Lăpuşteşti. Societatea Hidro Tarniţa SA a fost înfiinţată la data de 1 noiembrie 2013.

Reamintim ca initial, studiul de fezabilitate a fost executat de Institutul de Studii si Proiectari Hidroenergetice (ISPH), societate controlata de Dan Ioan Popescu. Studiul urma sa fie actualizat pus pentru consultare de catre viitori actionari in primul trimestru din 2014. Studiul de fezabilitate si modelul financiar au fost pregatite de Deloitte in perioada 2010-2011, fiind aprobat de Hidroelectrica (contractantul modelului financiar la acea data) in 2011. Modelul avea la baza ipotezele generale din studiul ISPH realizat in 2008, iar preturile pe PZU si piata de echilibrare utilizate ca date de intrare in model sunt la nivelul anului 2011. Contractul cu Deloitte ar fi urmat sa fie transferat catre societatea de proiect.

Ministrul delegat pentru Energie a dispus saptamana trecuta Corpului de Control al Departamentului pentru Energie realizarea unei analize in privinta cheltuielilor facute pana in prezent pentru realizarea proiectului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro