Deputatii au respins proiectul de lege prin care apelul de la completul de 5 judecatori de la Inalta Curte ar putea fi declarat doar in favoarea inculpatului
Plenul Camerei Deputatilor a respins proiectul de lege al deputatului PSD Marius Manolache, finul lui Victor Ponta, care vrea vrea modificarea Legii 304/ 2004 privind organizarea judiciara. Modificarea ar face ca apelul de la completul de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie sa fie formulat doar in favoarea inculpatului. Cu alte cuvinte, daca in prima instanta un inculpat e achitat, procurorii nu vor mai putea face apel la decizie.
Deputatii au adoptat raportul de respingere dat de Comisia Juridica pe acest proiect, criticat si de presedinta Inaltei Curti, Livia Stanciu, care a afirmat ca modificarea este „neconstitutionala” si „discriminatorie”, intrucat „creeaza un privilegiu” pentru demnitari, cei care sunt judecati in prima instanta la Inalta Curte.
Camera Deputatilor este prima camera sesizata, urmand ca proiectul sa mearga la Senat.
„Din punctul meu de vedere si punctul de vedere al Inaltei Curti, proiectul contine o solutie discriminatorie pentru persoane aflate in situatii identice” a declarat Livia Stanciu in cadrul sedintei comisiei, referindu-se la persoanele care sunt judecate in prima instanta la judecatorii sau curti de apel, spre deosebire de cei care au functii de demnitari si care sunt judecati in prima instanta la Inalta Curte.
In plus, mai spune Stanciu, aceasta propunere „este din start neconstitutionala” intrucat incalca Art 16 alin 1 din Constitutie care prevede ca „toti cetatenii sunt egali in fata legii.”
„Solutia pe care ati propuse creaeaza un privilegiu pentru persoanele care sunt judecate in prima instanta de Inalta Curte fata de persoanele care sunt judecate in prima instanta de Judecatorii sau Curti de apel” a mai punctat ea.
La randul sau, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose a precizat ca CSM a dat aviz negativ acestui proiect inca din luna mai si ca „evident ca este discriminatoriu si evident ca nu scapa de critica de neconstitutionalitate.”
Manolache mai vrea si infiintarea unei sectii in cadrul Parchetului General care sa investigheze infractiunile savarsite de procurori si judecatori, altele decat cele in competenta DNA si DIICOT.
- La Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt judecate, pe fond, procesele in care sunt implicati demnitari cu functie inalta in stat, asa cum este cazul deputatilor.
- Marius Manolache este avocat si are un cabinet de avocatura „Manolache Marius”, precum si un masterat in criminalistica, potrivit CV-ului de pe pagina cameradeputatilor.ro. El este unul dintre cei 10 initiatori ai controversatului proiect de modificare a Codului Penal prin care se ingreuna activitatea procurorilor si care prevedea inclusiv pedepse cu inchisoarea pentru procurori.
Premierul Victor Ponta s-a ferit sa comenteze pe marginea acestei propuneri legislative, spunand ca nu o cunoaste si refuzand sa-i fie prezentata de jurnalistii ce doreau o declaratie.
„Am foarte multi colegi si fiecare dintre ei, din cate stiu, e major. Nu trebuia sa-mi ceara voie sa faca ceva. Nu cunosc (propunerea n. red.). Nu vreau sa-mi explicati, nu este atributul primului ministru”, a spus Victor Ponta.
Pe de alta parte, presedintele PSD Liviu Dragnea a anuntat ca partidul nu sustine acest proiect si ca regreta ca a aparut.