Deputatul PNL George Dragomir„Pana in toamna, PNL, PNTCD si AP vor fuziona sau vor forma o uniune”
PNL pare a fi primul partid care a luat in serios misiunea reconstituirii polului de centru-dreapta, dupa ce o delegatie condusa de Calin Popescu Tariceanu a inceput negocieri cu PNTCD si AP.
Primii care au incercat o astfel de actiune a fost PNG-ul lui Gigi Becali, dar negocierile au incetat la fel de brusc precum incepusera, dupa ce Becali a anuntat, in stilu-i diplomat care il caracterizeaza, ca va unifica dreapta romaneasca doar daca toate partidele- inclusiv PNTCD- vor fuziona cu formatiunea sa, sub comanda lui suprema.
De data mai recenta, PLD-ul lui Theodor Stolojan a anuntat intentia de reunificare a dreptei romanesti, dar intentia a ramas la stadiul declarativ. Ultima tentativa apartine liberalilor, care au demarat deja discutii cu taranistii lui Marian Milut si cu Actiunea Populara a fostului sef de stat, Emil Constantinescu.
Potrivit celor spuse de presedintele organizatiei Constanta a PNL, deputatul George Dragomir, proiectul se va finaliza pana in toamna acestui an.
Unificarea fortelor autentice de dreapta reprezinta „singurul lucru bun care se mai putea realiza pe scena politica romaneasca”, considera deputatul Dragomir. „Sunt doar primele miscari, drumul e lung, dar cel tarziu pana in toamna PNL, PNTCD si AP vor fuziona sau vor realiza o uniune”, ne-a declarat liderul liberal.
De fapt, singurul impediment in calea unei fuziuni intre cele trei partide o reprezinta istoria taranistilor, Dragomir considerand chiar ca este recomandabil ca PNTCD sa-si pastreze identitatea, pentru binele politicii romanesti, iar o eventuala reintrare a tarnistilor in Parlament, prin uniunea pe care o vor forma cu PNL si AP ar reprezenta un castig.
Dragomir considera ca discutiile se vor purta doar cu cei care reprezinta adevarata dreapta din Romania, entitate destul de firava desi, daca ar fi sa ne luam dupa sondajele de opinie „peste 80% din clasa politica e de dreapta”. „Nu exista nicaieri in Europa asa ceva”, sustine liberalul.
Tocmai de aceea sunt foarte putin probabile negocieri cu PNG sau UPSC, alte doua formatiuni declarate de dreapta. „Domnul Becali e cu fotbalul, cu afacerile, mai putin cu politica. Chiar daca ar avea un scor electoral asa de mare, dupa cum apare in sondaje, noi nu murim dupa procente, oricat de multe ar avea domnul Becali”, ne-a declarat Dragomir.
Cu atat mai putin se pune problema in cazul Uniunii Populare Social Crestine conduse de Talpes, vazuta ca un partid fara viitor, cunoscut doar prin prisma liderului sau, in opinia deputatului constantean. Liberalii din Constanta vor incepe si ei, in paralel, discutii cu omologii din AP si PNTCD, in ciuda problemelor judiciare pe care le are presedintele taranist Liviu Scarlat.
„Problemele lor personale sunt numai a lor, trebuie sa si le rezolve singuri. Noi vom vorbi oricum cu o echipa, nu cu o persoana”, ne-a spus Dragomir. Liberalul a intrevazut si o solutie pentru redresarea spectaculoasa a PLD-ului „marelui om de dreapta” Stolojan.
„Eu cred ca daca s-ar hotari acum sa treaca pe stanga, ar avea un mare succes, pentru ca aceasta zona politica este practic neacoperita in Romania”, le-a recomandat, calduros, deputatul liberal fostilor sai colegi. Discutiile incepute ieri la nivel central au aratat o disponibilitate crescuta a tuturor celor implicati in acest dialog, privind polarizarea fortelor de dreapta autentice.
Emil Constantinescu, liderul AP, a declarat, chiar, ca initiativa liberalilor poate „reinvia spiritul CDR din 1992”, asigurandu-i insa pe virtualii aliati ca nu va mai candida la presedintie. „Deja am ajuns in fundul imoralitatii politice si este momentul in care intreaga societate se poate redresa”, a afirmat Constantinescu.
Acesta a precizat ca a facut pasul catre PNL doar dupa ce acesta s-a curatat de oameni precum Stolojan, reprezentant al fostului FSN.
La randul sau, premierul Tariceanu crede ca fortele comuniste incearca acum sa confiste valorile de centru-dreapta, motiv care a stat si la initierea acestor discutii: „Valorile si principiile specifice partidelor de centru-dreapta incearca sa fie confiscate de forte politice care sunt, de fapt, de sorginte comunista, socialista sau nomenclaturista”.
„Urmarim crearea unei platforme politice largi, care sa reuneasca toate fortele autentice de centru-dreapta, pentru ca in toate tarile europene aceste valori sunt recunoscute si sustinute.
O parte din electorat s-a lasat sedusa si inselata in ceea ce priveste modul in care aceste idei sunt prezentate publicului printr-o deturnare a mesajului catre unul populist si demagogic”, a adaugat liderul liberal.