Sari direct la conținut

Deputatul Valeriu Gheorghe, acuzat de trafic de influenta

Gazeta de Bacau

Directorul de la Agro – Nova SA Racaciuni, Petrisor Olteanu, il acuza pe deputatul de Bacau, Valeriu Georghe, de faptul ca de mai bine de trei ani hartuieste Asociatia Salariatilor (PAS), pentru a prelua ferma.

Totul a inceput in anul 2000 cand, „la insistentele Directiei Agricole Bacau, am angajat-o pe postul de inginer zootehnist pe sotia deputatului Gheorghe”, a declarat Petrisor Olteanu. Odata cu incadrarea in munca in cadrul societatii, Rodica Gheorghe este acceptata si in PAS– ul societatii.

Problemele incep sa apara in momentul in care PAS Agro – Nova depune la Ministerul Agriculturii o oferta pentru a cumpara intreg pachetul de actiuni. Conform spuselor directorului Olteanu, in acelasi timp, o firma din Sascut, patronata de Rodica Gheorghe, lanseaza o oferta Ministerului Agriculturii.

Acest lucru poate fi considerat ca si un conflict de interese daca tinem cont de faptul ca Rodica Gheorge facea parte din PAS Agro– Nova si nu avea dreptul sa depuna o alta oferta de cumparare de actiuni.

La data de 19 decembrie 2000, PAS Agro– Nova plateste Ministerului Agriculturii contravaloarea a 50 de procente din valoarea contractului de privatizare, devenind astfel unicul actionar al societatii, urmand ca diferenta sa fie achitata in trei transe anuale.

Cu un an mai tarziu, Rodicai Gherghe ii este desfacut contractul de munca pentru grave abateri de disciplina. In luna septembrie a anului 2001, Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) o exclude pe Rodica Gheorghe din PAS, urmand ca aceasta sa isi pastreze cele 21,75 % din actiuni detinute la Agro– Nova.

Surpriza a venit in momentul in care, desi nu mai facea parte din PAS-ul societatii, Rodica Gheorghe achita catre Ministerul Agriculturii o transa aferenta anului 2001, cu toate ca termenul de plata nu era depasit. In luna decembrie, termenul scadent al platii, PAS-ul achita suma datorata, conform contractului incheiat cu Ministerul Agriculturii.

Rodica Gheorghe s-a prelevat de faptul ca a platit datoria PAS-ului Agro– Nova fara a avea vreun temei legal si a cerut dreptul de actionar majoritar. In sedinta AGA de la finele lunii martie 2002, s-a decis respingerea platii in avans a contravalorii actiunilor -din contractul de vanzare– cumparare, efectuata de Rodica Gheorghe, in calitate de persoana fizica.

In acest scop, cei de la conducerea societatii bacauane au cerut Ministerului Agriculturii sa analizeze situatia. Raspunsul de la minister, venit prin adresa nr. 54.119 din 21.05.

2002, comunica faptul ca a fost anuntata Agentia Domeniilor Statului si ca „se vor lua masuri de verificare a realitatii sumelor achitate si se va analiza rambursarea acestor sume catre Asociatia Salariatilor Agro– Nova pentru a fi restituite d-nei Rodica Gheorghe”, adica sa declare nulitatea platii facute de catre sotia deputatului.

Prin adresa 93761/23 iulie 2003, ADS comunica societatii Agro – Nova, hotararea prin care ADS-ul va rambursa suma depusa de Rodica Gheorghe. In acest sens, Asociatia Salariatilor a emis o adresa catre banca creditoare in care era stipulat faptul ca suma care va ajunge in contul Asociatiei de la ADS va fi consemnata si pusa la dispozitia persoanei fizice Rodica Gheorghe.

Gheorghe: „societatea pentru 1,2 miliarde”

Conform spuselor directorului de la Agro– Nova, asupra conducerii societatii comerciale au existat puternice presiuni, astfel la data de 17.04.

2002 deputatul Gheorghe s-a prezentat la sediul societatii pentru „a i se predea unitatea in schimbul a 1,2 miliarde de lei, bani cash, urmand ca directorul Olteanu sa-si ia cele doua tractoare cumparate, 100 de oi, productia de pe toata suprafata de teren lucrat de societate.

Directorul Olteanu a considerat ca nu exista cadru legal pentru acest „troc”, nedand curs acestei „propuneri”.

„In calitatea mea de director al societatii si presedinte al Consiliului de Administratie al PAS, am fost amenintat cu distrugerea si demolarea mea timp de peste trei ani.

Sustin faptul ca s-a incercat blocarea anumitor contacte cu diversi colaboratori ai societatii, s-au directionat anumite controale in perioada 2001 – 2002 asupra acestei societati”, a mai declarat Petrisor Olteanu.

PAS-ul tarit prin tribunale pentru un moft

Incepand cu anul 2001, PAS-ul Agro– Nova a avut parte de peste 29 de procese intentate de catre fosta angajata, Rodica Gheorghe. Motivele actiunilor in instanta au fost in special repunerea in drepturi a contestatarei, anularea deciziei PAS-ului prin care era exclusa din Asociatie si nu in ultimul rand dizolvarea PAS-ului Agro– Nova.

„In tot acest timp, atat deputatul cat si sotia sa m-au amenintat in nenumarate randuri pentru a ma determina sa recunosc calitatea de actionar a familiei Gheorghe. Nu de putine ori am fost amenintat ca voi pierde daca ma voi pune cu ei si cu relatiile pe care le are familia Gheorghe”, a declarat pentru GAZETA de Bacau, Directorul Olteanu.

In acest moment, 29 de dosare au fost inaintate de catre Rodica Gheorghe instantelor bacauane impotriva societatii Agro– Nova.

„Aceasta masinarie de falimentat societatea, Rodica Gheorghe a cerut intr-o sedinta sa fie aleasa administrator, si practic cauza principala a actiunilor in instanta nu conduc decat la o singura dorinta a dumneaei: pachetul majoritar de actiuni”, a mai spus Olteanu.

ADS – intre adevar si facatura

De aproape un an, ADS si Agro– Nova SA au dus „razboi al corespondentelor”. In 16.06.2003, neavand o adresa a Rodicai Gheorghe, ADS trimite un raspuns care o viza, in mod special, pe sotia deputatului.

Aici era stipulat foarte clar ca „documentatia existenta la ADS nu va atesta calitatea de actionar al SC Agro– Nova si nici existenta unor obligatii de plata fata de institia noastra”.

De asemenea, adresa mai era stipulat si faptul ca „99,9 % din capitalul social al Agro– Nova a fost cumparat de Asociatia Salariatilor, si pana la data aceasta nu a fost inregistrata nici o solicitare privind cesiunea totala sau partiala a actiunilor catre terte persoane”.

Adresa fiind semnata si parafata de catre directorul general, Corneliu Popa si directorul Directiei Urmarire Contracte, Mihai Ciobanu.

La data de 23 iulie 2003, ADS-ul trimite o alta adresa catre PAS prin care se aducea la cunostinta faptul ca sumele depuse de Rodica Gheorghe sunt sume neexigibile la data platii si ca vor fi rambursate asociatiei in vederea returnarii catre persoana fizica Rodica Gheorghe.

Adresa nr 95488/08 octombrie 2003 aducea la cunostinta PAS-ului ca „avand in vedere OP nr 14 din 25.09.2003 cu care ati achitat suma de 232.996.500 de lei, din care 211.815.00 lei reprezentand valoarea ratei nr. 3 stabilita a fi achitata la data de 31.12.2003 si 21.181.

500 lei, dobanda aferenta, confirmam indeplinita integral obligatia de plata asumata prin contractul de vanzare – cumparare de actiuni nr. 92 din 19.12.200 si va comunicam ca suntem de acord cu eliberarea integrala a actiunilor cu care s-a garantat plata sumelor datorate”.

De fapt, prin aceasta adresa a fost recunoscut dreptul de proprietate al actiunilor PAS-ului societatii Agro– Nova SA Racaciuni.

Surpriza apare in momentul in care, la unul din termenele de la Curtea de Apel Bacau, avocatul care o reprezenta pe Rodica Gheorghe inmaneaza completului de judecata o adresa din partea ADS emisa in data de 12 octombrie 2003. Aceasta era adresata PAS-ului Agro– Nova, semnata doar de directorul Directiei Urmarire Contracte, din cadrul ADS, Mihai Ciobanu.

Prin aceasta se aducea la cunostinta faptul ca „obligatiile de plata pe care Asociatia Salariatilor Agro – Nova le datora Agentiei Domeniilor Statului, au fost achitate de dumneavoastra prin dna Rodica Gheorghe”, fapt ce incalca flagrant decizia ADS, comunicata PAS-ului Agro – Nova prin adresa nr.

95488 din data de 8 octombrie 2003, adresa semnata si parafata de catre directorul general Corneliu Popa dar si de Mihai Ciobanu. Ramane sub semnul intrebarii faptul ca un director subordonat semneaza o decizie in prezenta directorului general, dupa care infirma cele semnate.

Solutionarea ADS inca asteptata

Nemultumit de faptul ca au fost emise doua adrese cu raspunsuri diferite, directorul Agro– Nova, Petrisor Olteanu, a facut o sesizare in data de 19 octombrie 2003 catre directorul general al Agentiei Domeniilor Statului, Corneliu Popa. In aceasta era foarte clar stipulat faptul ca la data la care Rodica Gheorghe a depus suma de bani in nume propriu, asociatia nu datora nici o suma ADS-ului.

Mai mult, Rodica Gheorghe nu a avut nici o imputernicire, dat fiind faptul ca nu mai era salariata unitatii si nici membru in Asociatia Salariatilor Agro– Nova. Asociatia se afla sub derularea unui contract comercial, cu plata in rate, asa cum prevede legea.

Nu exista nici un act aditional, semnat atat de vanzator cat si de cumparator, de modificare a capitolului din contract privind „modalitatea de plata”. De asemenea PAS-ul dela Agro– Nova a solicitat de la ADS dovada legala prin care i s-a permis lui Rodica Gheorghe si s-a permis efectuarea acestei plati.

Prin Sentinta civila 2304/10.09.2003 pronuntata de catre Tribunalul Bacau, se arata ca „reclamanta nu a avut mandat din partea asociatiei pentru a face o asemenea plata; plata contravalorii actiunilor se face numai de catre asociatie”.

Se pare ca, dupa toata „implicarea” ADS, ar trebui indepartat orice presiune si trafic de influenta din partea unor persoane apropiate familiei Gheorghe, sa se puna capat „masinatiunilor si hartuirilor” nelegale la care a fost supusa societatea comerciala si asociatia Agro – Nova timp de aproape trei ani si sa se faca dreptate. Nimeni nu este mai presus de lege…

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro