Derivatele pe cursurile euro/dolar si euro/leu, in atentia speculatorilor Sibex
In prima sedinta a saptamanii, intensitatea la tranzactionare de pe segmentul derivatelor de la Sibex a fost ceva mai redusa. Principalul motiv care a determinat acest fapt a fost diminuarea volumului de pe derivatul Dow Jones, in conditiile in care piata de pe Wall-Street a fost inchisa, ca urmare a sarbatoririi zilei nationale a SUA. Speculatorii s-au reorientat insa catre derivatele valutare si cele pe actiuni. Astfel, la ora 17:15. numarul contractelor era de 3.400, cu o valoare de aproape 25 milioane de lei.
In conditiile in care piata spot din SUA a fost inchisa cu ocazia zilei mationale, lichiditatea contractului futures pe cel mai cunoscut indice din lume s-a redus comparativ cu media obisnuita. Numarul contractelor DEDJIA_RON incheiate pana la ora 17:15 era de 825, cei care au tranzactionat mizand pe cresteri, dupa ce, la finalul saptamanii trecute, indicele a inchis la NYSE cu un avans de 1,36%. La Sibex, cotatia Dow Jones castiga 58 de puncte pe scadenta septembrie si 68 pe decembrie. O crestere de 31 puncte se observa si pe scadenta martie 2011.
Reducerea speculatiilor pe Dow Jones ca urmare efect al zilei de 4 iulie s-a reflectat in orientarea participantii catre segmentul derivatelor valutare. Ca urmare, volumul pe perechea EUR/USD, tranzactionata in lei, s-a mentinut ridicat, pana la ora 17:30 fiind incheiate 614 contracte. Pe termen scurt (septembrie) euro a evoluat pe plus fata de dolar in prima jumatate a zilei, pentru ca apoi dupa ora 14:00 moneda unica sa intre pe teritoriu negativ. Tendinta de crestere a revenit dupa ora 16:00, astfel ca, la ora 17:30 se observa o apreciere de 0,12% a euro fata de dolarul american.
O lichiditate buna s-a inregistrat si pe derivatul ce urmareste cursul de schimb EUR/RON pentru care, pana la ora 17:30 se observau aproape 800 de contracte dintre care 27,5% pe scadenta decembrie si 68% pe septembrie. Pe termen scurt pretul futures al euro a scazut fata de leu, cotatia de la ora mentionata indicand o moneda nationala mai solida cu 3,54 bani. In schimb, pentru decembrie, leul a dat semne de slabiciune,
in prima parte a zile, moneda unica inregistrand o evolutie pe plus. Apoi, pe final, leul a recuperat, cotatia euro depreciindu-se in cele din urma cu 0,35% de inchiderea din sedinta precedenta. Investitorii au preferat sa speculeze pe aceasta scadenta, semn ca exista un interes in crestere pe termen ceva mai lung pentru evolutia euro. In acest sens, s-au remarcat si speculatiile pe pentru martie 2012, scadenta in raport
cu care investitorii au mizat pe un leu in urcare, cotatia monedei autohtone castigand 1,61 bani, conform datelor de la ora 17,30.
Cea mai importanta cota din rulajul zilei a revenit derivatelor pe actiunile SIF5. Pana la ora 17:30, numarul contractelor pe acest produs era de circa 1.100, observandu-se cresteri pe toate scadentele, directie corelata cu pretul suport. La Sibex, pretul DESIF5 septembrie crestea, la ora 17:30, cu 3,14%. Pe scadenta decembrie cresterea era de 2,89% iar pentru martie 2012 de 0,34%.
Tot pe segmentul derivatelor pe actiuni au fost tranzactionate si derivatele pe actiunile Fondul Proprietatea, cotatiile scazand cu 1,54% pentru septembrie si 1,62% pentru decembrie.