Descoperirea macabră făcută la „Bârlogul Lupului” va rămâne neelucidată după ce Polonia a oprit investigația de la fostul cartier al lui Hitler
Procurorii polonezi au pus capăt investigației privind scheletele descoperite în luna februarie la „Bârlogul Lupului”, principalul cartier operativ folosit de Adolf Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și locul în care a supraviețuit celei mai cunoscute tentative de asasinare a sa, relatează Associated Press și Reuters.
Scheletele au fost descoperite pe 24 februarie la „Bârlogul Lupului”, centrul de operațiuni din estul Poloniei folosit de Hitler între 1941 și 1944. El a petrecut peste 800 de zile aici, supraviețuind și celebrei tentative de asasinare a sa de către colonelul Claus von Stauffenberg ca parte a unei conspirații mai largi menite să înlăture regimul nazist de la putere.
Tentativa de asasinat din iulie 1944 a condus la numeroase represalii, inclusiv la 5.000 de arestări și la 200 de execuții.
„Bârlogul Lupului” a fost un complex alcătuit din aproximativ 200 de buncăre, clădiri fortificate, cazărmi și alte clădiri militare, fiind în prezent o atracție turistică.
Autoritățile poloneze au anunțat la începutul lunii mai că o echipă de arheologi a descoperit 5 schelete umane la „Bârlogul Lupului”, toate fiind îngropate sub clădirea care servea drept locuință a lui Hermann Göring, fostul comandant al Luftwaffe, forțele aeriene ale Germaniei, și unul dintre cei mai puternici oficiali ai regimului nazist.
Descoperire macabră la „Bârlogul Lupului”
Scheletele a 3 adulți, un bebeluș și un copil mai în vârstă, au fost descoperite fără mâini și picioare.
„Nu te-ai aștepta niciodată la asemenea lucruri într-un loc care a fost cel mai păzit loc din al Treilea Reich și a fost preluat de ruși după război”, a declarat Dominik Markiewicz, unul dintre membrii echipei de arheologi care a făcut descoperirea”, pentru Reuters.
„Toată lumea s-a întrebat ce s-ar fi putut întâmpla aici (…) Am încercat să ne gândim la ceva dar nu ne vine nicio idee rezonabilă”, a mai spus el. „N-am știut cu ce avem de-a face. Au fost ceva ritualuri oculte ale unor fanatici ai celui de-al Treilea Reich? Chiar n-avem idee”, a mai spus Markiewicz.
El a explicat de asemenea că nu este întru totul clar dacă scheletele au fost îngropate aici în perioada în care cartierul era folosit de Hitler și comandanții săi sau ulterior. „Bârlogul Lupului” a fost abandonat de conducerea militară a Germaniei în noiembrie 1944 pe fondul avansării rapide a Armatei Roșii pe frontul de est.
Autoritățile poloneze au precizat după anunțarea descoperirii că o investigație în vederea stabilirii identității victimelor și a circumstanțelor în care scheletele au fost îngropate aici a fost lansată încă din luna martie.
Însă Daniel Brodowski, purtătorul de cuvânt al parchetului local care coordona investigația, a precizat acum pentru Associated Press că aceasta a fost oprită din cauza lipsei dovezilor privind comiterea unei crime și a faptului că nu a putut fi stabilită identitatea persoanelor îngropate din cauza stadiului avansat de degradare a scheletelor.