Sari direct la conținut

Desi a fost abrogata, OUG 13 va primi un prim raport in Senat martea viitoare, impreuna cu proiectul legii gratierii

HotNews.ro
Comisia Juridica din Senat, Foto: Hotnews
Comisia Juridica din Senat, Foto: Hotnews

Comisia juridica din Senat a stabilit, la propunerea presedintelui Serban Nicolae, ca martea viitoare sa aiba loc o „dezbatere ampla” pe marginea OUG 13/2017, cea care modifica Codul Penal si de Procedura Penala, desi aceasta a fost abrogata si desi Senatul deja a adoptat OUG 14 care abroga aceasta ordonanta. Tot martea viitoare se va da un raport pe proiectul legii gratierii care apartine tot Guvernului, cel anuntat de fostul ministru al Justitiei Florin Iordache in seara de 31 ianuarie.

Marti a avut loc insa o dezbatere preliminara pe aceste subiecte. Senatorul PSD Serban Nicolae a insistat ca reprezentanta Ministerului Justitiei sa detalieze „care a fost ratiunea aparitiei OUG 13”, iar aceasta a repetat in mai multe randuri ca nu are mandat pentru a sustine ordonanta avand in vedere ca „vointa ulterior a Guvernlui a fost in sensul abrogarii integrale”, ba chiar sugerand ca in acest caz „o lege de respingere este cea mai buna, avand in vedere vointa Guvernului ca aceasta ordonanta sa nu existe”.

In privinta proiectului pentru gratierea unor pedepse si a unor masuri educative privative de libertate, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a spus ca PNL nu sustine proiectul intrucat nu rezolva problemele suprapopularii penitenciarelor. Potrivit acesteia, doar 2200 de persoane ar urma sa fie eliberate in urma intrarii in vigoare a acestei legi si printre acestea se afla inclusiv „profanatori de morminte”.

Serban Nicolae s-a aratat impotriva conditionarii gratierii de achitarea in termen de un an a prejudiciului constat in dosar. „Nu inteleg de ce se vorbeste de acea dispozitie de recuperare a prejudiciului. Este exagerata si pune sub semnul intrebarii semnificatia gestului de clementa”. Potrivit acestuia, nu ar trebui sa existe un termen pana cand un condamnat eliberat sa returneze prejudiciul creat, precizand ca, daca persoana este dusa in penitenciar, aceasta nu mai are mijloacele necesare sa returneze acest prejudiciu.

In proiectul de lege al Guvernului Grindeanu, la art. 4 alin. 1 si 2 se prevede: „Gratierea prevazuta la art. 1-2 este conditionata de achitarea, in termen de 1 an de la condamnarea definitiva sau, dupa caz, de la punerea in libertate, a despagubirilor la care persoana condamnata a fost obligata prin hotarare judecatoreasca definitiva. Nerespectarea conditiei (…) atrage revocarea gratierii, pedeapsa stabilita sau restul ramas neexecutat urmand sa se execute in regim de detentie”, noteaza Digi24.

La sedinta din 21 februarie ar urma sa fie invitati si reprezentanti ai CSM, precum si ministrul Justitiei.

Pentru ambele proiecte Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor fiind decizionala.

PNL si USR au insistat atat la comisie cat si in plenul Senatului care a avut loc marti dimineata, si in care s-a adoptat OUG 14 de abrogare a OUG 13, ca cele doua ordonante sa fie discutate la pachet, insa majoritatea parlamentara a respins aceste propuneri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro