Dezastrele naturale au costat 77 miliarde USD în prima jumătate a anului
Pierderile economice globale generate de dezastrele naturale și umane, cum ar fi accidentele industriale, sunt estimate la 77 miliarde dolari în prima jumătate a anului, a anunțat joi reasigurătorul elvețian Swiss Re, potrivit AFP.
Dacă această cifră scade cu 33% față de prima jumătate a anului trecut, factura pentru daunele pe care asigurătorii vor trebui să le acopere, în special în caz de catastrofe naturale, va crește, a avertizat grupul elvețian într-un comunicat de presă, care a evidențiat din nou creșterea frecvenței incidentelor meteorologice generate de schimbările climatice.
Pentru acest semestru, valoarea pierderilor economice este sub media pe zece ani, care este mai degrabă în jur de 108 miliarde de dolari pentru primele semestre, a cuantificat reasigurătorul.
Dar, pe de altă parte, costurile care vor trebui acoperite de asigurători vor crește cu 4%, la 42 miliarde de dolari, inclusiv 40 de miliarde pentru dezastre naturale, a declarat grupul elvețian, care reamintește că costurile sunt de obicei mai mici în prima jumătate a anului decât în a doua, în care factura urcă în general odată cu sezonul uraganelor din Atlanticul de Nord.
Pentru asigurători, aceasta este cea mai scumpă primă jumătate din 2011, când factura a crescut din cauza cutremurelor din Japonia și Noua Zeelandă.
În medie, factura pentru asigurători în ultimii zece ani este de aproximativ 33 de miliarde de dolari în primele semestre, a declarat grupul elvețian care acționează ca asigurător pentru asigurători.
„Efectele schimbărilor climatice se manifestă prin temperaturi mai calde, creșterea nivelului apei, precipitații mai neregulate și condiții meteorologice mai extreme”, a declarat Martin Bertogg, director al activităților în caz de dezastre la Swiss Re.
Așa-numitele evenimente climatice secundare, spre deosebire de dezastrele naturale foarte mari, tind să crească, reprezintă un „risc în creștere”, a insistat Bertogg.