Sari direct la conținut

Dezbatere HotNews.ro: Este buna generalizarea invatamintului la 13 ani, adica 3 ani de gradinita si 10 clase?  

HotNews.ro

Pachetul legilor invatamintului intra de luni, 14 ianuarie, in dezbatere publica. El cuprinde trei legi: cea a invatamintului preuniversitar, a cadrelor didactice si a invatamintului universitar. In special legea invatamintului preuniversitar cuprinde modificari importante, cum ar fi obligativitatea gradinitei de la 3 ani, generalizarea invatamintului la 10 clase si accesul in gimnaziu pe baza tezelor unice, fiind eliminate actualele teste. O alta modificare se refera la reducerea probelor de la bacalaureat de la 8 la 7 si interzicerea filmarii profesorilor fara acordul lor. HotNews.ro va propune o dezbatere in care astepam opiniile si sugestiile dumneavoastra. Intrebarea de azi:” Este buna generalizarea invatamintului la 13 ani?”

Gradinita obligatorie de la 3 ani incepind din 2011

Invatamintul obligatoriu va fi de 13 ani, deoarece vor fi inclusi si anii de gradinita. La Capitolul I, articolul 15, al proiectului de lege se spune ca invatamintul preuniversitar cuprinde educatia timpurie, adica ” educatia ante-scolara (0-3 ani), invatamintul prescolar, care cuprinde grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare (3-6 ani)”. Aceasta forma de invatamint prescolar este „obligatorie”.

Ultimul an de gradinita este cel pregatitor si legea prevede ca o grupa nu va putea depasi 15 copii.

Desi initial se precizeaza ca gradinita de la 3 ani este obligatorie, in Capitolul X- Dispozitii finale si tranzitorii, se spune ca ea se va introduce etapizat. Astfel, in al doilea an de implementare devine obligatorie doar grupa mare, adica anul pregatitor, in al doilea an de implementare, grupa mijlocie si de abia in al patrulea an si grupa mica.

Mai exact, parintii vor fi cu adevarat obligati ( prin amenzi) sa-si inscrie copiii la gradinita de la 3 ani incepind din 2011.

Cu toate acestea, nu este clar din cuprinsul legii ce se intimpla in situatia in care parintele nu gaseaste loc la gradinita.

10 clase obligatorii

O alta noutate a proiectului de lege o constituie generalizarea invatamintului de zece clase. Acest lucru inseamna ca elevii vor fi obligati sa frecventeze o forma de invatamint, la zi, frecventa redusa sau la distanta.

La sfirşitul gimnaziului, elevii vor primi certificate de absolvire, portofolii personale si foi matricole, la cerere. Teoretic, desi legea nu precizeaza clar, cele doua clase de gimnaziu nu vor cuprinde specialitati diferite, uman, real, tehnologic, profesional sau vocational. Trecerea din clasa a -VIII- a in clasa a IX-a se va face pe baza tezelor nationale.

La articolul 6 al legii se spune ca invatamintul este obligatoriu pina la virsta de 18 ani, ceea ce inseamna ca un elev care, de exemplu, a implinit aceasta virsta fiind in clasa… a- V-a sau a- IX-a, nu este obligat sa-si continue studiile pina la absolvirea clasei a- X-a. Majoritatea elevilor vor absolvi gimnaziul la virsta de 16 ani.

Prin generalizarea invatamintului la 10 clase se revine, practic, la sistemul din ultimii ani ai regimului comunist, cind exista asa numita „treapta”.

Ce spun cititorii

Cei mai multi cititori se pronunta in defavoarea inceperii gradinitei de la 3 ani, dar sustin grupa pregatitoare. Argumentele pro si contra sint destul de multe, la fel si solutiile avansate.

Argumente pro

  •  multi parinti sint ocupati si nu au cu cine sa isi lase copilul
  • copilul se socializeaza de mic
  • e de preferat ca de la o virsta cit mai frageda copilul sa primeasca cit mai multe cunostinte.

alexa ” Daca s-ar asigura spatii adecvate si personal specializat nu cred ca este rea ideea cu invatamantul obligatoriu de la 3 ani. In cazul meu – o persoana ocupata cu un copil de 1 an si 7 luni care merge la cresa- este buna initiativa pentru ca as mai scapa de niste cheltuieli pe care le am in prezent”.

HIPPIEVALI :”Gradinita obligatorie mi se pare OK, pentru ca ajuta enorm copilul sa socializeze si sa respecte un program”.

Emilia :” Este ideal sa-ti poti duce copilul intr-un loc unde sa fie invatat, educat, mai ales in conditiile actuale de ocupare a timpului. Dar noi nu avem create conditiile materiale, era corect sa vii corelat cu un buget si un plan de constructii”.

Othelo :”E o idee foarte buna, avand in vedere ca de la invatamant pornesc toate: respectul fata de ceilalti, cultura, civilizatia, etc.”

Anonim :”Suna urat obligatoriu, dar este necesara alaturarea acestor cuvinte (invatamant si obligatoriu).Dupa ce toata infrastructura va fi pusa la punct cei 13 ani de scoala sper sa aduca mai multa lumina in mintea copiilor – sincer multi copii nu au nici o tragere spre a invata mai mult de atat!”

Argumente contra

  • parintele trebuie sa decida la ce virsta il trimite la gradinita, in functie de dezvoltarea copilului
  • masura nu are la baza un studiu
  •  copiii au inca nevoie de parinti si de afectiunea lor
  • educatia, din punct de vedere al valorilor morale, se face acasa
  • copiii se imbolnavesc mult mai des in colectivitate la virste atit de fragede
  • nu exista suficiente spatii si nici infrastructura
  •  inscrierea la gradinita se face in multe cazuri pe baza de spaga
  • gradinitele private sint foarte scumpe

CONDORACHI RALUCA :” 1.Am mari dubii ca domnii parlamentari, alesi de popor pentru a reprezenta vointa poporului si a adopta legi spre binele poporului, au facut vreun sondaj de opinie sau alt studiu asemanator pentru a cere parerea parintilor in ceea ce priveste educatia copiilor lor. 2.Daca ar fi cerut-o ar fi aflat ca:

-un copil de 3 ani care se afla in comunitate cu alti copii se imbolnaveste foarte des. Cand spun asta inseamna 3 zile la gradinita, 1-2 saptamani acasa cu tratament antibiotic.

– are probleme cu a manca o cantitate de mancare la un moment dat si daca nu o face poate ramane nehranit

– nu toti copii stiu sa se controleze in ce priveste nevoile lor fiziologice si foarte usor se pot uda sau murdari si trebuie des schimbati de haine.

Conform celor prezentate mai sus NU SUNT DE ACORD SA FIU OBLIGATA SA IMI DAU COPII LA GRADINITA DE LA 3 ANI. Parintii care nu au alte alternative de a-si ingriji si educa copii ii vor da oricum la gradinita”.

Stefan Vlaston Edu Cer :”1. Invatamantul intre 3-6 ani nu poate fi obligatoriu. Ramane la decizia parintilor si a medicului daca un copil poate frecventa si ii este mai utila gradinita decat educatia de acasa.

2. Clasa pregatitoare 6-7 ani, e mai bine sa ramana la gradinita (grupa mare), unde exista resursa umana specializata, mobilier adecvat, etc. Contactul intre elevi de 6 ani si de 16 ar putea fi periculos pentru cei mici. Scolile generale se aglomereaza oricum, in plus, cu clasa a IX-a, sa mai faca fata si la clasa pregatitoare. Unde sunt studiile de impact si de fezabilitate? Exista? De ce nu sunt publice?

Stoewer :”Statul o sa aiba enorm de muncit pentru a reusi sa realizeze gradinite pana in 2011. Momentan, in conditiile in care numerosi copii nu se duc la gradinita sau se duc la gradinite private, cele existente sunt supraglomerate (grupe de peste 30 copii sunt mai degraba regula decat exceptia) iar pe termen scurt situatia se va inrautati”.

john:” De ce nu se face publica subventia acordata de stat pentru un elev?”

Emilia: „De reforme avem nevoie, doar ca de 18 ani ele se fac in defavoarea oamenilor, pentru pastrarea unor privilegii (ex: in scoala se pastreaza locuri pt. diverse cadre didactice care predau ce le trece prin cap conform unei programe lipsite de un elementar bun simt)”.

Twopence :”Si ce se intampla cu copiii care nu merg la gradinita de la 3 ani? Nu-i primesc la scoala? Chestia cu amenda e o aberatie, desi cand se ajunge la colectat banii de la cei multi statul roman e mult mai eficient decat in colectatul banilor de la rechini.”

soarele :”Nu stiu cat de logic este sa ma oblige statul sub amenintarea amenzii sa-mi duc copilul la gradinita de la 3 ani, cred ca este o idee demonica ruperea copiilor de langa parinti la o asemenea varsta”.

Propunerile cititorilor

  • anul pregatitor de gradinita sa fie obligatoriu
  • mentinerea actualului sistem cu doar 8 clase obligatorii
  • initierea unor programe de finantare si constructie
  •  mai multe scoli private si sisteme de invatamint alternativ

Constantin :”Statul sa fie obligat sa asigure locuri in gradinite, dar parintele sa decida cand si daca il da la gradinita.Statul sa fie obligat sa asigure invatamant de calitate, atat profesional cat si educativ”.

Aurelian :” Am o intrebare privind „educarea acasa”, adica acel mod in care unul sau mai multi parinti se asociaza, se pregatesc in domeniul pedagogic si sunt ei insisi profesorii copiilor lor, acasa. Spune ceva noua lege despre asta?”

Stefan Vlaston Edu Cer

„Un pact pt. educatie ar fi fixat principiile, filozofia educatiei, pentru un numar de ani (20?), pt.ca sa n-o luam de la capat cu fiecare nou ministru.

Ar fi dat raspunsuri la urmatoarele intrebari:

1. Structura inv.

2. Managementul, in conditiile descentralizarii (Ministerul administreaza reteaua de educatie, sau administratiile locale?). Cum sunt formate Cons. de adm. si cum, de catre cine, sunt selectati directorii?

3. Cum se face finantarea, functie de nr. de elevi?

4. Evaluarea calitatii, de terta parte? (Directiva UE: furnizorii de servicii nu pot fi si evaluatorii acelorasi servicii)

5. Salarizare diferentiata, dupa performante si rezultatele muncii?

6. Ce trebuie sa stie elevii la iesirea din sistem?

7. Formarea initiala si continua a profesorilor?

8. Competitia generatoare de calitate

9. Cine si dupa ce principii stabileste curriculumul?”

john :”de ce nu se face publica subventia acordata de stat pentru un elev? O solutie ar fi posibilitatea ca un parinte sa aleaga unde sa directioneze aceasta subventie, chiar catre o gradinita particulara sau una de stat, atunci nu ar mai fi probleme de logistica si s-ar incuraja competitia”.

Catalin:”De ce sa duci niste copii neinteresati la un loc cu altii interesati de scoala. Eu consider ca ar fi corect: 3 ani de gradinita optionali, si 8 de scoala obligatorii. Liceu,facultate si postliceale optionale. Cu banii care ii da statul pe anii de studiu al copiilor neinteresati, ar putea sa plateasca mai multe locuri( sau 75-100% din loc) la facultate sau la postliceala pentru cei interesati dar fara prea multi bani”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro