Sari direct la conținut

​Dezbatere HotNews.ro: Vi se par realiste standardele propuse de autoritati la sistemele de calcul ce vor fi cumparate din bani publici?

Configuratii, Foto: MCSI
Configuratii, Foto: MCSI

Ministerul Comunicatiilor a lansat in dezbatere publica un proiect de HG cu standarde de calitate si cost (o configuratie minimala) pentru sistemele de calcul achizitionate din fonduri publice. O analiza sumara arata ca unele standarde tehnice propuse nu pot fi realizate din cauza ca cea mai mare parte a componentelor propuse pentru sistemele de calcul au o vechime de 10-15 ani sau pur si simplu nu au fost inventate pana in prezent (procesoare la o frecventa minima de 133 Ghz, dar cu o viteza recomandata de 733 Mhz (n.r. 1Ghz=1000Mhz).

  • HotNews.ro invita cititorii la o dezbatere in care sa argumenteze daca standardele propuse sunt realiste, si, daca nu, sa propuna alternative.

Cateva dintre specificatiile incluse in proiectul de Hotarare de Guvern pentru achizitia de noi sisteme de calcul pentru institutiile publice:

  • Navigator internet: procesor Intel/AMD sau echivalent la o frecventa de 233Mhz, 64MB memorie RAM si un monitor cu o rezolutie de 800×600 pixeli
  • Aplicatii citire Portable Document File: 1,3Ghz Intel/AMD sau echivalent, 128MB RAM, hard-disk de 335MB
  • Sisteme de comuncatii electronice (email): procesor 133Ghz minim (!!!), 733Mhz recomandat, 256MB memorie RAM, 500MB hard-disk – cele mai rapide procesoare de serie au atins viteze in jurul frecventei de 3Ghz, n.r.; specificatiile tehnice sunt repetate de mai multe ori in cadrul Hotararii, deci posibilitatea unei greseli de tipar este minima
  • Aplicatii pentru pagina web: procesor 64-bit cu patru nuclee de procesare (four cores in documentul original, n.r.), 8GB RAM, DVD-ROM

Puteti consulta lista completa a specificatiilor in documentul atasat.

La inceputul acestei luni, Ministerul Comunicatiilor a lansat spre dezbatere publica acest proiect de act normativ in care propune liniile generale pentru stabilirea unor standarde de calitate si de cost, pentru sistemele de calcul, achizitionate din fonduri publice.

Dupa ce HotNews.ro a atentionat ca documentul nu prezinta costurile configuratiilor prezentate, oficialii MCSI au explicat ca documentul prevede momentan doar ce instrumente de tehnica de calcul ar trebui sa existe in dotarea unei institutii publice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro