DEZBATERE PUBLICA Primaria Capitalei plateste 40 de milioane de euro pentru extinderea spitalului Foisor. Ce parere aveti despre felul in care va arata?
Primaria Capitalei a inceput, joi, lucrarile de extindere si modernizare a Spitalului Clinic de Ortopedie Foisor (Bd. Ferdinand), dupa finalizarea investitiei numarul de paturi din spital urmand sa creasca de la 119 la 247. Termenul de finalizare al lucrarii este martie 2015, iar valoarea investitiei se ridica la 40 milioane de euro. Extinderea spitalului consta in construirea unor corpuri noi de cladire, a caror inaltime maxima este de 6 etaje, in spatele cladirii vechi, construite in 1892. In fata spitalului se afla Foisorul de Foc, monument istoric si unul dintre simbolurile Bucurestiului.
- Da click pe FOTOGALERIE pentru a vedea mai multe imagini cu proiectul
Potrivit proiectului prezentat, joi, de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, suprafata spitalului va creste de la 4.000 mp la 17.000 mp, numarul de sali de operatii de la 5 la 8 iar numarul de paturi se va dubla. Se va crea o sala de preanestezie – adica in timp ce un pacient va fi in operatie, un altul va primi anestezia fiind pregatit pentru interventie – si o sectie ATI la standarde europene prin realizarea unui sistem modern de monitorizare a pacientilor.
“Suntem mandri ca avem un astfel de spital, pentru ca este nevoie de spitale, este nevoie de sanatate. O tara nu se poate dezvolta decat cu oameni sanatosi. Pentru ca in ultimii 70 de ani nu s-a construit nici un spital public, incercam noi sa amenajam, sa reconstruim si sa construim spitale noi, tocmai pentru a putea face fata nevoilor de sanatate a cetatenilor. Odata cu extinderea spitalului Fosior, numarul de paturi va creste de la 119 la 247, si vor fi 8 sali de operatie, fata de 5 cate sunt acum, ceea ce inseamna, practic, dublarea numarului de operatii care se pot efectua aici. Acest spital este un centru de excelenta de ortopedie si traumatologie, si numai anul acesta, in doar trei luni, aici au fost operati 550 de pacienti.” a declarat Primarul General, Sorin Oprescu.
In ceea ce priveste proiectul de arhitectura, cladirea veche a spitalului, construita in 1892, va fi restaurata, iar cladirea noua, cu o inaltime de circa 28 de metri (6 etaje), se va construi in spatele acesteia. In fata spitalului se afla Foisorul de Foc, monument istoric. Corpul nou de cladire va avea si trei nivele de parcare subterana ce insumeaza 74 de locuri. Mai mult decat atat, vor fi amenajati 1137 mp de spatii verzi astfel:
– la parter, peste parcajul subteran – 851.00 mp;
– terase verzi peste parter si etajul 1 – 286.00 mp;
Arhitectul care realizeaza proiectul Christian Tanascaux, spune ca imobilul se incadreaza in zona si este in armonie cu aceasta. „Intai m-am plimbat timp de cateva saptamani prin spital ca sa vad cum functioneaza. Dupa, ne-am gandit daca putem face ce trebuie facut in asa fel incat sa nu fie necesara intreruperea activitatii spitalului. Abia dupa asta ne-am gandit la design-ul arhitectural. Cladirea noua este la inaltimea cladirii de care se lipeste si se incadreaza in caracterul arhitectural al zonei”, a declarat acesta, pentru HotNews.ro. Christian Tanascaux spune ca a proiectat in Franta inca zece spitale, printre care si spitalul Oyonnax, situat in regiunea Rhône-Alpes si inaugurat in 2007.
Si reprezentantii municipalitatii sustin ca interventia se incadreaza in zona: „S-a acordat o deosebitea atentie integrarii obiectivului de investitii in contextul urban. Zona dezvoltata pe parter a Corpului B1 si Corpul B2, flancheaza Corpul A si realizeaza o trecere gradata de la regimul de inaltime al cladirii existente catre zonele mai inalte ale investitiei propuse care la randul lor preiau regimul de inaltime al imobilelor invecinate situate pe B-dul Ferdinand. Urmarind aceste principii, Corpul A va fi integrat in noul ansamblu si in acelasi timp va fi pus in evidenta”, se arata intr-un comunicat emis de Primaria Capitalei.
Spitalul Foisor este singurul spital de stat de ortopedie din tara, fiind de altfel unul dintre cele mai performante spitale de profil din România. Anual, in aceasta unitate medicala sunt tratati aproape 8.000 de pacienti in sistem de spitalizare continua, iar alti 10.000 sunt tratati in ambulatoriu.
Incepand cu anul 2009, cand a fost preluat de Municipalitate, spitalul clinic Foisor inregistreaza un spectaculos proces de transformare prin modernizarea atat a cladirii si a infrastructurii cat si a aparaturii medicale transformandu-se astfel in cel mai modern centru de ortopedie din Europa de Est. In spital se pot efectua pana la 20 de interventii chirurgicale pe zi. 60% din pacienti provin din Bucuresti, restul fiind din tara, se sustine in comunicatul primariei.
Numai anul acesta la spitalul Foisor au fost efectuate 550 de operatii, iar anul trecut 3.000 de interventii chirurgicale, dintre care cel putin 1.000 sunt interventii de endoprotezare articulare (implant proteza articulara-umar, genunchi, sold etc.). Aceasta pondere reprezinta aproape 40% din totalul interventiilor de acest gen efectuate in Bucuresti.