Dezinfectarea suprafețelor ca protecție anti-Covid este mai degrabă spectacol, spune CDC
Riscul contaminării cu Covid-19 de pe suprafețe este redus, transmiterea prin aer este mult mai importantă – iar oamenii care dezinfectează obsesiv suprafețele fac mai mult rău decât bine, avertizează din nou azi (prea)bine-cunoscutul Centru american pentru Controlul Bolilor (CDC).
„CDC a stabilit că riscul transmiterii de pe suprafețe este scăzut, secundar rutelor primare de transmitere a virusului prin contact direct cu picături sau aerosoli”, a spus Vincent Hill, șeful diviziei de prevenire a bolilor transmise prin intermediul apei, într-un briefing telefonic susținut de CDC și citat de CNN. A adăugat că riscul transmiterii prin atingerea unei suprafețe, deși mic, este mai ridicat la interior. În exterior, soarele și alți factori pot distruge virusuri. Virusul moare „repede” pe suprafețe poroase, dar poate persista mai mult pe cele dure din interior.
Cercetările au mai arătat că transmiterea de pe suprafețe este mai probabilă în primele 24 de ore după ce o persoană a fost infectată și că în căminele în care o persoană era infectată ratele de transmitere au fost mai mici când suprafețele au fost curățate și dezinfectate.
Curățarea suprafețelor nu este o pierdere de timp, dar nu este singurul mod și nici cel mai important de reducere a riscului, a spus CDC. Centrul și-a reînnoit îndrumările pentru curățarea și dezinfectarea suprafețelor în locuri publice, în vederea reducerii transmiterii.
„În cele mai multe situații, curățarea suprafețelor cu săpun sau detergent, nu dezinfectarea, este suficientă pentru a reduce riscul oricum mic de transmitere de pe suprafețe”, a spus Hill. Dezinfectarea suprafețelor este de regulă nenecesară, dacă nu a fost prezentă în ultimele 24 de ore o persoană bolnavă sau testată pozitiv cu Covid-19.” El a mai spus că zonele de contact frecvent, ca întrerupătoarele și clanțele, trebuie curățate cu prioritate.
Agenții casnici de curățare sunt periculoși
Oamenii pot utiliza produse pentru curățenie spre a se proteja de Covid-19, dar greșelile pot avea consecințe periculoase, a mai adăugat Hill. Curățarea și dezinfectarea frecventă a suprafețelor poate avea un impact minim asupra transmiterii virale și contribuie la „teatrul igienei.”
„A face un spectacol” din curățenie și dezinfectare „poate da persoanelor un sentiment de siguranță că sunt protejate de virus, dar poate fi un sentiment fals dacă nu sunt respectate constant alte măsuri de protecție ca purtatul măștii, distanțarea fizică, igiena mâinilor”, a mai spus Hill. „De asemenea, îi poate face pe oameni mai neglijenți în adoptarea măsurilor importante de protecție.”
Date suplimentare arată că dezinfectanții înșiși pot prezenta riscuri. „Investigații publice au arătat că unii oameni pot în mod intenționat bea, inhala sau pulveriza pe piele dezinfectant, fără să înțeleagă că astfel își fac rău”, a spus el. Apoi a citat o cercetare a CDC din iunie 2020, care a arătat că 58% dintre oameni nu știau că înălbitorul nu trebuie amestecat cu amoniac, deoarece se formează un gaz toxic care afectează plămânii.
Și înălbitorul poate fi dăunător. „19% își spală alimentele cu înălbitor, care poate ajunge în consum dacă nu este bine spălat, iar înălbitorul este toxic. 18% utilizează înălbitor direct pe piele, ceea ce poate provoca arsuri și iritații.”
Hill a mai adăugat că datele arată că volumul apelurilor legate de dezinfectante la centrele pentru otrăvuri a fost mai mare în 2020 decât în 2019 și 2018.
Și metodele alternative de dezinfectare a suprafețelor pot fi o pierdere de timp sau chiar riscante, a mai spus CDC în îndrumările reînnoite. „Eficacitatea unor metode de dezinfectare a suprafețelor ca ultrasunetele, radiațiile UV de mare intensitate, lumina LED albastră, împotriva virusului care provoacă Covid-19 nu a fost încă complet verificată.”