Sari direct la conținut

Diana Șoșoacă și Luis Lazarus, refuzați de partidul de extremă-dreapta din Germania: „Am luat decizia în unanimitate să nu îi primim în grup”

HotNews.ro
Diana Șoșoacă, în Parlamentul României, Foto: Inquam Photos / George Călin
Diana Șoșoacă, în Parlamentul României, Foto: Inquam Photos / George Călin

Europarlamentarii din partidul Alternativa pentru Germania (AfP) au decis prin vot în unanimitate să respingă intrarea în noul grup „Suveraniştii” din Parlamentul European al aleșilor SOS România, Diana Șoșoacă și Luis Lazarus, a declarat europarlamentarul AfD Cristine Andreson pentru G4Media.ro.

„Am avut o discuție cu cei de la SOS și am luat decizia în unanimitate să nu îi primim în grup. Aș prefera să nu discut motivele respingerii”, a declarat Anderson.

Cei doi europarlamentari români riscă în acest moment să rămână neafiliați în Parlamentul European dacă nu vor găsi un grup care să-i primească în rândul lor.

Luni, Comitetul Naţional al S.O.S. România a decis ca cei doi europarlamentari să activeze în Grupul „Suveraniștii”, format în jurul partidului german de extremă-dreapta AfD.

Grupul „Suveraniștii” încă nu a fost înființat oficial, fiind deocamdată un proiect inițiat de către partidul Alternativa pentru Germania (AfD), care a fost exclus anterior din grupul ID, în care Adunarea Națională, condus de Marine Le Pen, are cea mai importantă pondere.

Potrivit publicației autriece Kronen Zeitung, citată de Digi24, printre potențialii aliați ai AfD ar fi S.O.S. România, Se Acabó la Fiesta din Spania, NIKH din Grecia, Konfederacja din Polonia, Hnutie Republika din Slovacia și Mi Hazánk Mozgalom (Mișcarea Patriei Noastre) din Ungaria.

Publicația Euractiv a scris pe data de 25 iunie că trei dintre aceste partide candidate urmează să fie „verificate încă o dată”. AfD urma să stabilească dacă o asociere cu mișcarea prietenoasă cu Rusia maghiară Mișcarea Patria Noastră și naționalistă SOS România este fezabilă, în timp ce mișcarea extremistă Republica din Slovacia va fi, de asemenea, analizată. Gruparea se teme că „sunt incontrolabili”, a declarat o sursă de la Bruxelles pentru Euractiv.

Pentru înființarea unui grup în Parlamentul European este nevoie de un număr minim de 23 de europarlamentari care să provină din cel puțin șapte state membre UE.

INTERVIURILE HotNews.ro