Sari direct la conținut

Din Moscova, cu dragoste. Putin: Serbia este un partener important și de încredere al Rusiei

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Alexei Babushkin / AFP / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: Alexei Babushkin / AFP / Profimedia

Rusia apreciază foarte mult „politica externă echilibrată” a Serbiei și susține eforturile acesteia de a-și proteja integritatea teritorială în disputa cu Kosovo, a declarat președintele Vladimir Putin într-o scrisoare adresată omologului său sârb, transmite Reuters.

Rusia este principalul aliat al Serbiei în opoziția sa față de independența fostei sale provincii Kosovo, iar Belgradul a refuzat să aplice sancțiunile Uniunii Europene impuse Moscovei pentru invazia sa în Ucraina, în ciuda ambițiilor sale de aderare la UE.

Belgradul a realizat mult timp un delicat exercițiu de echilibru între aspirațiile de aderare la UE și parteneriatul cu NATO, pe de o parte, și legătura etnică și religioasă veche de secole cu Rusia.

Însă, pe măsură ce tensiunile dintre UE și Rusia se intensifică, apelurile occidentale pentru ca Belgradul să se alăture sancțiunilor împotriva Moscovei și să își alinieze politica externă cu Bruxellesul devin tot mai puternice.

„Serbia este un partener important și de încredere al Rusiei”, i-a transmis Putin președintelui Aleksandar Vucic în scrisoarea transmisă presei de către președinția sârbă, prin care liderul de la Kremlin a felicitat Serbia cu ocazia Zilei statalității în amintirea zilei de 15 februarie 1804, când a avut loc Prima Revoltă a sârbilor împotriva turcilor.

Serbia, criticată de Bruxelles

„Apreciem foarte mult cursul echilibrat al politicii externe pe care Belgradul îl implementează într-un mediu internațional complicat. Susținem eforturile dumneavoastră de a vă proteja integritatea teritorială și de a rezolva problema Kosovo”, a scris Putin.

„Sunt convins că o dezvoltare în continuare a parteneriatului strategic ruso-sârb reflectă cel mai bun interes al națiunilor noastre înfrățite”, a mai spus liderul de la Kremlin.

Serbia continuă să susțină refuzul a 50.000 de etnici sârbi din nordul Kosovo de a recunoaște independența țării, a cărei a 15-a aniversare va fi vineri, la 25 de ani de la revolta albanezilor din Kosovo împotriva regimului represiv sârb.

Premierul sîrb Ana Brnabic a declarat că refuzul Belgradului de a aplica sancțiuni asupra aliatului său Rusia rămâne principalul obstacol în calea unei oferte de aderare mai rapidă la UE, descriind această cerere ca fiind „condiția mai presus de toate condițiile” impuse de blocul comunitar.

Deși a condamnat în mod repetat invazia Rusiei în Ucraina în cadrul Națiunilor Unite și al altor foruri internaționale, Serbia a fost criticată de Bruxelles pentru că nu a introdus în mod oficial sancțiuni împotriva Moscovei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro