Diplomatia romana stabileste strategia de politica externa pentru urmatorul deceniu
La Bucuresti a inceput, luni, Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane cu motto-ul „Repere pentru un deceniu de politica externa. Interese, valori si instrumente”.
Potrivit ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, noul statut al Romaniei, de membru U.E. si NATO, trebuie sa se reflecte in politica externa. Astfel, tara noastra nu mai trebuie neaparat sa se alinieze la pozitii comune deja definite ci trebuie sa aiba un registru propriu de influenta la nivel european si initative proprii bine fundamentate.
Prezent la reuniunea, premierul Tariceanu le-a cerut ambasadorilor sa renunte la „complezenta si suficienta”.
Ministrul a prezentat, in deschiderea Reuniunii, reperele strategice ale politicii externe a Romaniei pentru urmatorii zece ani care vor fi dezbatute pe parcursul evenimentului de la Bucuresti. Iata cateva dintre acestea:
● Romania trebuie sa-si exprime eficient interesele sale fundamentale. Sa oferim o linie proprie in ceea ce priveste politica externa a U.E.
● Sa folosim parteneriatele cu tarile UE. Ministrul le-a cerut ambasadorilor din cele 26 de capitale ale U.E., valorificarea relatiilor de cooperare bilaterala
● A pledat pentru extinderea U.E. care are nevoie “de un nou impuls politic”. Romania sustine cu tarie candidatura europeana a Serbiei si Turciei
● Securitatea energetica, misiunile din Afganistan si Kosovo
● Summit NATO Bucuresti va marca progresele facute de Romania. Dupa acest eveniment NATO va avea membri noi
● Romania nu trebuie sa aleaga intre U.E. si SUA
● Dorim sa imbunatatim programul de acordare a vizelor pentru America. Speram ca Romania sa atraga cat mai multe investitii americane
● Sprijinim orientarea europeana a Republicii Moldova
● Este momentul recalibrarii relatiilor romano- ruse prin dialog direct, pragmatism, consecventa
● Suntem interesati ca Ucraina sa urmeze in trend ascendent
● Crearea unui spatiu de stabilitate si democratie in regiunea Marii Negre. Este necesara promovarea proiecteleor de interes pentru Romania in aceasta regiune la nivelul UE si NATO.
● Redimensionarea relatiilor bilaterale cu statele din Orientul Mijlociu si cu tarile din Africa, unde suntem foarte putin prezenti
● Avem bun capital de incredere in Asia care trebuie valorificat
● America Latina sursa foarte importanta de investitii economice
● Romania trebuie sa se implice mai mult in problema drepturilor omului
Sefii misiunilor diplomatice ale Romaniei vor fi primiti, luni, de presedintele Traian Basescu si de premierul Calin Popescu Tariceanu.
Potrivit ministrului de Externe la reuniunea care se va incheia in 5 septembrie, participa si omologii sai din Franta, Marea Britanie si Serbia.
Citeste si: