Sari direct la conținut

Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn: In economie, miracolul painilor din Biblie este imposibil

Dan Popa's Weblog

„Pe termen scurt, situatia e foarte serioasa. Este vorba totusi despre cea mai grava criza pe care tarile au cunoscut-o dupa 1929, de la al II-lea razboi mondial, oricum cea mai grava din ultimii 60 de ani”, sustine directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, intr-un interviu acordat pentru Le Parisien si preluat pe blogul lui Dan Popa.

Reporter: Situatia economica e catastrofica. Suntem ingrijorati pentru ceea ce va urma, pentru copiii nostri…

Strauss-Kahn: Pe termen scurt e adevarat ca situatia e foarte serioasa. Este vorba totusi despre cea mai grava criza pe care tarile au cunoscut-o dupa 1929, de la al II-lea razboi mondial, oricum cea mai grava din ultimii 60 de ani. Doua lucruri sunt de subliniat aici. Primul, ca este cu adevarat prima criza mondiala. Acum zece ani, a fost criza asiatica, «doar» asiatica daca vreti. Apoi, la inceputul anilor 2000 acelasi lucru s-a petrecut in America Latina. Si acolo, discutam «doar» de criza Americii Latine. Criza de acum e, spre deosebire, una mondiala.

A doua remarca este aceea ca, daca crizele anterioare aveau ca origine politici gresit tintite, azi nu politicile sunt de vina, ci ele sunt chemate sa rezolve situatia. Si nu cred ca spun un secret, mentionand ca pana si pentru specialistii finantisti nu este foarte clar cum de s-a putut intampla asa ceva.

Reporter: Trebuie sa ne temem pentru generatiile urmatoare ?

Strauss-Kahn: Consecintele acestei crize asupra copiilor nostri si asupra generatiilor urmatoare sunt cat se poate de reale. Se stie ca in timpul anilor 1950, 1960, 1970 si chiar 1980, sentimentul ca era greu exista, insa aveai si speranta ca va fi mai bine. Ca generatia copiilor o va duce mai bine decat cea a parintilor. Azi, acest sentiment a disparut. Si e o reala schimbare psihologica asta. In plus, criza nu se limiteaza la Europa sau SUA, ci atinge toate capetele planetei. In Africa de pilda, criza financiara are in spate criza alimentelor. Oriunde am intoarce privirile azi in lume, nu prea vedem oameni care sa spune ca se simt confortabil.

Reporter: Trebuie sa revizuim sistemul capitalist ?

Strauss-Kahn: Sa revizuim sistemul capitalist? Fara nicio problema, dar ce punem in loc? De la prabusirea comunismului, nimeni nu a venit cu o propunere vizand un sistem alternativ care sa functioneze. Cred ca mai degraba corectam acele lucruri din economia de piata, care par a nu functiona bine. Cred, de pilda, ca economia de piata favorizeaza viitorul imediat. Daca vrem o societate bazata mai mult pe solidaritate, ancorata economic in generatiile care vor urma, ar trebui sa schimbam foarte multe lucruri in modul nostru de a convietui.

Reporter: Asistam la o criza a capitalismului?

Strauss-Kahn: Da, evident. Este o criza a capitalismului ceea ce traim acum.

Reporter: A capitalismului liberal ?

Strauss-Kahn: Da. In fine, nici nu cunosc un alt tip de capitalism, altul decat liberal (rade). Sunt aici 3 tipuri de atitudine. Sunt de pilda cei care spun: este o criza, dar asta face parte din capitalismul insusi. Lucrurile un sunt liniare, iar unii vor castiga, in vreme ce altii vor pierde. Asta este pozitia ultraliberala, pe care eu nu mi-o asum in totalitate. A doua pozitie apartine celor care spun: sa inlocuim capitalismul cu altceva. Nu stim insa cu precizie ce e acel altceva. Si in fine, exista cel de-al treilea tip de atitudine, cea pe care o agreez si eu. Cei care recunosc ca deocamdata o economie nu poate functiona decat intr-o piata. Desigur, se pot naste inegalitati, incertitudini, dar problema care ramane sa o rezolvam este gasirea unei laturi mai umaniste a economiei de piata.

Reporter: Ce le raspundeti celor care spun ca liderii mondiali de azi sunt depasiti de criza?

Strauss-Kahn: Nu e chiar asa… asistam totusi la o criza de tip nou. Nimeni nu poate spune ce se va intampla maine. Poate ca, la inceputul acestui an, puteai incerca acest sentiment, cum ca liderii au fost depasiti. De doua luni incoace insa, nu cred ca afirmatia mai sta in picioare.

Reporter: De ce s-a asteptat atat pentru a se reactiona concertat?

Strauss-Kahn: Din mai multe motive. Unul e pentru ca s-a asteptat sa se vada cauzele exacte ale crizei. A trebuit sa treaca un timp ca sa intelegem exact ce s-a intamplat, pentru a sti unde sa intervenim. Acum ar fi absurd sa nu recunoastem ca de vina e modul in care s-au acordat creditele imobiliare in SUA. Pe urma, a mai existat un al doilea fenomen. Politicienilor nu le place cand un responsabil finantist vine sa le spuna “Azi o duci bine, dar maine s-ar putea sa ai probleme”. Se uita la tine nu cu foarte mare dragoste daca le spui asa ceva. Si nu fac nimic pana cand nu sunt izbiti de criza. Una peste alta, nu ar fi deloc ilegitim sa reprosati unora sau altora ca au reactionat cu intarziere.

Reporter: E nevoie de politici protectioniste?

Strauss-Kahn: Nu, pentru ca acestea conduc la explozia preturilor iar cei care au de suferit cel mai mult sunt cei saraci. Poti insa sa protejezi industrii noi sau dimpotriva, vechi, pe perioade determinante de timp. In economie nu se verifica miracolul celor cinci paini din Biblie. Nimeni nu multiplica painile, in realitate.

Reporter: Nu este naiv sa credem ca bancile ar putea incepe sa acorde credite particularilor si companiilor?

Strauss-Kahn: Grosier, as putea spune ca dupa ce bancherii au dat credite fara sa se uite cui si cat le imprumuta, acum nu mai dau nici un euro credit. Sistemul a inghetat. Planurile pe care statele le pun in aplicare, asta tintesc: sa lase capital mai mult la indemana bancilor, pentru ca acestea sa-l imprumute in piata. Dar nu putem garanta ca bancherii vor sa isi faca meseria. Riscul ca creditul sa nu porneasca e unul cat se poate de real. Este perfect legitim sa-i zgaltaim pe bancheri pentru a-i obliga sa dea drumul la credit.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa’s Weblog.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro