Directorul general al Transgaz are pentru 2014 un bonus anual de 1,47 milioane lei
Actionarii transportatorului de gaze Transgaz vor lua act pe 27 aprilie de raportul Comitetului Consultativ de Nominalizare si Remunarare cu privire la remuneratiile acordate administratorilor si directorilor in 2014. Potrivit acestui raport (vezi documentul atasat), conducerii societatii i se cuvine un bonus anual total de 5,5 milioane de lei net, din care 2,9 milioane de lei doar directorului general, Petru Vaduva. Insa, acestia si-au exprimat intentia de a renunta voluntar la o parte din bonus. Astfel, Petru Vaduva va ramane cu un bonus anual de 1,47 miloane de lei net, bani care se adauga la indemnizatia fixa lunara de 24.224 lei brut. Vezi in text cat vor primi membrii din conducere si de ce.
„Fata de valoarea remuneratiei variabile corespunzatoare contractului de mandat, rezultate din aplicarea formulelor de calcul prevazute in contractele de mandat la nivelul indicatorilor de performanta asumati si, respectiv, efectiv realizat, mentionam ca Presedintele Consiliului de Administratie, Directorul General precum si ceilalti membri (actuali sau fosti) ai Consiliului de Administratie si-au exprimat intentia ferma de a renunta voluntar la o parte din cuantumul net al bonusului anual ce li s-ar cuveni pentru anul 2014”, se arata in raportul Comitetului Consultativ de Nominalizare si Remunarare care urmeaza sa fie aprobata in sedinta AGA din 27 aprilie.
Cum sunt repartizate bonusurile
- Ion Sterian, presedinte CA,: 566.901 lei;
- Radu Cernov, membru CA: 237.877 lei,
- Bogdan Iliescu, membru CA: 237.877 lei;
- Vlad Neacsu, fost membru CA: 13.875 lei;
- Remus Vulpescu, fost membru CA: 81.905 lei;
- Andrei Rizoiu, membru CA: 139.242 lei
- Petru Vaduva, Director General si membru CA,: 1.474.136 lei.
Remuneratia anuala variabila este formata din bonusul anual pentru indicatorul de performanta referitor la „EBIDTA”, bonusul anual pentru indicatorul de performanta referitor la cheltuieli de exploatare si indicatorul de performanta referitor la investitii. Bonusul este acordat pentru indeplinirea indicatorilor privind profitul si cheltuielile de exploatare. Indicatorul de performanta „EBITDA” a fost indeplinit in proportie de 134%. Astfel, la o valoare de 583,7 milioane lei asumata prin Planul de administrare, a fost realizata efectiv o valoare de 780,3 milioane lei. Pentru indicatorul „Cheltuieli de exploatare (exclusiv amortizarea)” a fost asumat un nivel de 1,06 miliarde lei corespunzator anului 2014, fiind inregistrat un grad de realizare de 121%.
Insa, nu a fost indeplinit indicatorul privind investitiile, gradul de realizare fiind de doar 44%. La o valoare de 343,8 milioane lei asumata prin Planul de administrare, a fost realizata efectiv o valoare de 150,2 milioane lei. „Aceste investitii viitoare trebuie managerizate cu grija pentru a nu rezulta cresteri nesustenabile de tarife. Astfel, datorita sistemului de tarifare bazat pe rate de profit fixe aplicate bazei reglementate de active, orice crestere a bazei de active (rezultat al investitiilor) care nu este insotita de o crestere corespunzatoare a volumelor transportate poate duce automat la cresterea tarifelor de transport”, se arata in raport.
Remuneratia fixa lunara pentru fiecare membru neexecutiv al Consiliului de Administratie este de 4.037 lei brut lunar. Remuneratia fixa lunara pentru Directorul General (administrator executiv) este de 24.224 lei brut lunar.
Transgaz este o companie care detine monopol natural pe piata, activitatea sa fiind reglementata. Astfel, profitul sau depinde in mare masura de tarifele de transport stabilite de catre autoritatea de reglementare.