Directorul Liberation si-a dat demisia, pe fondul crizei cu care se confrunta cotidianul francez
Directorul cotidianului francez Liberation, Nicolas Demorand, si-a dat demisia, joi, in plina criza intre actionarii publicatiei si echipa redactionala, potrivit unui anunt facut de acesta intr-un interviu pentru site-ul lemonde.fr, citat de Mediafax.
„Am decis sa demisionez din functia de director si sa parasesc Liberation”, a declarat acesta pentru cotidianul Le Monde. Acesta a mai spus ca Liberation trece printr-o „criza deschisa” si ca este de parere ca este responsabilitatea lui de director sa ofere „libertate pentru manevre si negocieri diferitelor parti”.
„Am primit ieri (miercuri, n.r.) sprijinul total al actionarilor si am luat aceasta decizie pentru ca sunt de parere ca situatia in care se afla Liberation trebuie deblocata, cu o infruntare clara intre echipa redactionala si o parte din actionariat. M-am confruntat, in timpul celor trei ani petrecuti la Liberation (ca director, n.r.), cu crize severe, insa este pentru prima data cand mi s-a parut clar ca trebuie sa plec”, a mai spus Demorand.
In noiembrie 2013, Demorand a fost tinta unei motiuni de neincredere, pe fondul unor relatii foarte degradate cu echipa redactionala.
Duminica, angajatii cotidianului francez Liberation, care se confrunta cu o grava criza financiara, au anuntat ca vor combate proiectul actionarilor companiei care vor sa transforme publicatia intr-o retea sociala, disponibila pe suporturi multimedia.
Actionarii cotidianului de stanga, fondat in 1973 de filosoful Jean-Paul Sartre, au starnit nemultumirea redactiei dupa ce au dezvaluit, vineri, proiectul lor de transformare a acestei publicatii intr-o retea sociala, care ar urma sa fie disponibila contra cost pe mai multe suporturi multimedia. De asemenea, sediul cotidianului, situat in centrul orasului Paris, ar urma sa devina un spatiu cultural.
Acest anunt neasteptat al unui proiect in cadrul caruia ziarul tiparit Liberation pare a ramane un accesoriu i-a nemultumit pe salariati. Angajatii se simt tradati intrucat nu li s-a spus nimic despre acest proiect pe parcursul mai multor luni de discutii despre redresarea economica a ziarului pe care le-au purtat cu actionarii companiei care editeaza aceasta publicatie.
In urma unei adunari generale la care au participat aproape 200 de salariati (din 258 prezenti la serviciu in ziua respectiva), angajatii au decis in unanimitate sa protesteze direct in editorialele lor din paginile acestui cotidian, transmitand astfel un semnal de alarma actionarilor companiei, oamenii de afaceri Bruno Ledoux si Edouard de Rothschild si grupul italian Ersel. Salariatii au ales sa isi exprime nemultumirile in acest mod pasnic, mai degraba decat sa apeleze la o forma radicala de protest, cum este intrarea in greva.
Totusi, salariatii au intrat in greva pe 6 februarie, iar cotidianul Liberation, ale carui vanzari s-au prabusit in ultimii ani, nu a aparut pe piata pe 7 februarie.
„Am decis sa ne informam cititorii cu privire la acest conflict in mai multe pagini ale editiei de luni a cotidianului si vom continua sa facem acest lucru in urmatoarele zile”, a declarat, duminica, Fatima Brahmi, o reprezentanta a confederatiei sindicale CGT (Confederation generale du travail).
„Ziarul este arma noastra. Vrem sa ne exprimam (…) Ne gandim sa facem si o ancheta despre actionarul nostru Bruno Ledoux”, a declarat un jurnalist, a carui identitate nu a fost dezvaluita.
De cealalta parte, in numele actionarilor cotidianului, Bruno Ledoux a declarat ca neimplementarea proiectului de transformare a cotidianului intr-o retea sociala, pe mai multe suporturi, va insemna decesul titlului Liberation, o marca a presei franceze.
Salariatii nu sunt total impotriva planurilor actionarilor, insa isi doresc ca ziarul Liberation tiparit sa ocupe un loc central in noul proiect.
„Noi nu suntem impotriva crearii unui lacas cultural si a realizarii unor alte activitati in jurul Liberation, daca ziarul va fi in centrul acestui proiect”, a subliniat Tonino Serafini, reprezentant al SUD (Union syndicale Solidaires).
In 2013, cotidianul Liberation a avut pierderi de peste un milion de euro, iar vanzarile sale au scazut cu 15%, pana la 100.000 de exemplare pe zi.