Directorul Orange Romania: Vom investi intre 500 si 600 de milioane de euro in Romania pana in 2015
Orange va investi intre 500 si 600 milioane de euro pana in 2015 in Romania, numai in acest an urmand sa se investeasca in dezvoltarea serviciilor circa 110 milioane euro, a anuntat joi Thierry Millet, directorul executiv al Orange Romania. Operatorul a anuntat si lansarea in premiera pe piata locala a serviciiilor de voce in format High Definition (HD), disponibile la nivel national pentru apeluri locale, in aria de acoperire 3G.
- “Cele 110 milioane euro care se vor investi in acest an reprezinta mai mult decat am investit in Romania in 2009 si 2010”, a spus joi Thierry Millet seful Orange cu ocazia anuntarii planurilor investitionale ale France Telecom pentru piata din Romania.
100 de milioane de euro se duc in 2011 in zona rurala, inclusiv in servicii de internet la viteze de 14,4 Mbps
Madalina Suceveanu, directorul tehnic al Orange Romania, a prezentat planurile de dezvoltare ale operatorului pentru piata din Romania in acest an. Aceasta a spus ca 100 de milioane de euro se vor aloca “in modernizarea retelei de comunicatii existente din mediul rural precum si in furnizarea de servicii broadband pt clientii din zonele rurale”.
- “Acest proiect va incepe in luna iunie anul acesta, in zona Ardealului, si se va termina la sfarsitul anului 2012. Investitia totala numai in acest proiect va fi de 100 de milioane de euro si va consta in schimbarea tuturor elementelor de retea din zonele respective. Tot ca un detaliu legat de acest proiect, vom lucra cu partenerii nostri Huawei, Alcatel si Cisco, care ne vor ajuta la implementarea tehnica si viteza de internet pe care o vom oferi clientilor nostri inca de la inceput va fi de 14,4 Mbps”, a precizat Madalina Suceveanu.
Madalina Suceveanu
Foto: Orange Romania
Vom fi pregatiti pentru introducerea tehnologiei LTE in zona rurala, sustine Suceveanu
Mai mult, sustine Suceveanu, tehnologia care va fi introdusa in acest proiect “este gata pentru acomodarea serviciilor LTE”.
“Daca vrem sa mergem in continuare catre LTE in zona rurala nu va fi nevoie sa schimbam partea hardware ci se va putea face doar prin modificari software deci vom avea un avantaj din punct de vedere a rapiditatii adoptarii acestei tehnologii”.
Tot in acest an, operatorul a demarat o campanie de extindere a acoperirii zonelor rurale cu servicii de voce, pana in prezent fiind acoperite noua judete din Romania. Potrivit directorului tehnic al Orange, “reteaua operatorului acopera in prezent 88,8% din suprafata Romaniei si 99,5% din populatia tarii, fiind lider la acoperirea cu servicii de voce in tara”.
Orange a introdus in premiera in Romania servicii de voce HD
Tot in cadrul prezentarii strategiei France Telecom pentru piata din Romania, Orange a anuntat lansarea in premiera pe piata locala a serviciului de voce in format High Definition (HD).
Serviciul este disponibil gratuit, putand fi folosit la nivel national, pentru apeluri locale, in aria de acoperire 3G intre doua telefoane compatibile. Pentru a beneficia de acest serviciu insa este nevoie si de un telefon compatibil cu tehnologia voce HD.
- “Este practic vorba de un nou codec audio, care poate sa faca diferenta intre voce si zgomotul de fundal. Astfel, in momentul in care ne vom gasi intr-o conversatie, prin tehnologia HD tot sunetul din fundal va fi in mare parte eliminat transmitand o calitate imbunatatita a vocii”, a declarat Sorin Blideran, manager de produse in cadrul Orange.
Acesta a mai subliniat ca serviciul de voce HD a fost introdus in premiera mondiala in 2009 de Orange Moldova.
Operatorul de telefonie a anuntat ca in prezent are in portofoliu trei telefoane compatibile cu noul serviciu: Samsung Galaxy mini, Nokia E5 si Nokia N8. Cei care detin astfel de telefoane pot intra pe site-ul operatorului pentru a verifica daca si softul este compatibil. Daca nu este, il pot actualiza online gratuit pentru a beneficia de voce HD, conform datelor companiei.
Despre sunetul de inalta definitie (Voce HD): In timpul unei convorbiri telefonice prin telefonia clasica sunt preluate 8000 de secvente ale sunetului pe secunda, fiind astfel eliminata o mare parte din spectrul complet de sunete pe care o persoana le aude in timpul unei conversatii. Noul standard – HD Voice – imbunatateste considerabil aceasta calitate, prin dublarea numarului de secvente pe secunda, reusind sa preia 16.000 de secvente.