Sari direct la conținut

Dmitri Rogozin, fostul şef al Roscosmos, face apel la distrugerea totală a „tot ce este ucrainean”

HotNews.ro
Dmitri Rogozin, fost vicepremier rus și fost şef al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, care acum este senator în regiunea ucraineană ocupată de ruși Zaporojie, spune că „este timpul să ardem până la rădăcină tot ce este ucrainan”, astfel încât „să nu rămână nicio urmă”, relatează Kyiv Independent.
Dmitri Rogozin, Foto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia
Dmitri Rogozin, Foto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Rogozin a făcut referire, de asemenea, la necesitatea distrugerii literaturii și istoriei ucrainene în comentariile sale.

Nu poate exista „niciun armistițiu” cu ucrainenii, a spus Rogozin, pentru că „orice armistițiu, ca să nu mai vorbim de reconciliere, este moarte sigură pentru copiii și nepoții noștri”.

Comentariile lui Rogozin sunt cele mai recente apeluri la genocid asupra Ucrainei, făcute de oficiali și propagandiști ruși, o tendință care a crescut de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, notează Kyiv Independent

Demis de la conducerea Roscosmos în iulie 2022, Rogozin conducea de atunci un grup de consilieri militari care acorda asistenţă forţelor separatiste pro-ruse din Ucraina. În decembrie 2022, a fost rănit într-o lovitură ucraineană asupra oraşului Doneţk.

Rogozin este şi un critic al Occidentului, cunoscut pentru diatribele sale împotriva inamicilor Rusiei.

Intenția de genocid a agresiunii Rusiei față de Ucraina s-a manifestat în crime de război și violențe nediscriminatorii îndreptate împotriva civililor ucraineni, dar și în negarea și denaturarea istoriei, încercări de ștergere a culturii ucrainene și răpirea și deportarea copiilor ucraineni, mai spune Kyiv Independent.

„Rusificarea” teritoriilor ocupate

Cu o zi înainte, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat trei rezoluții legate de războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Una dintre rezoluții a recunoscut intenția de genocid de a distruge moștenirea culturală și identitatea Ucrainei.

Rezoluția a condamnat politica sistematică a Rusiei de „rusificare” în teritoriile ocupate ale Ucrainei, inclusiv negarea limbii și istoriei ucrainene.

Războiul pe scară largă din Rusia a dus la pagube la 1.987 de facilități culturale până la sfârșitul lunii aprilie, potrivit Ministerului Culturii din Ucraina.

Mai mulți oficiali ruși de rang înalt, inclusiv președintele Vladimir Putin, fostul ministru al apărării Serghei Șoigu și șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, au primit mandate de arestare de la Curtea Penală Internațională (CPI) pentru rolul lor în presupusele crime comise împotriva Ucrainei.

De altfel, președintele rus Vladimir Putin a spus „pentru Rusia, o înfrângere strategică în Ucraina ar însemna sfârşitul statalităţii sale, astfel că „de ce să ne fie frică, trebuie să mergem până la capăt”.

INTERVIURILE HotNews.ro