Sari direct la conținut

Document Cristina Prună, USR: Unde se va duce o parte din taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie? Pe locuințe de serviciu pentru angajații ANRE

HotNews.ro
Amendament ANRE, Foto: Hotnews
Amendament ANRE, Foto: Hotnews

O parte din taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie se va duce pe case și mașini de serviciu destinate salariaților Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, care vor fi atribuite de șeful instituției, anunță Cristina Prună, deputat USR. În plus, prin derogare de la lege, șeful ANRE va putea aproba cheltuielile de capital, prin ordin, indiferent de valoarea lor. În acest sens, au fost depuse amendamente la o inițiativă legislativă care va fi discutată marți, în Comisia de industrii din Camera Deputaților.

ANRE poate deține locuințe de serviciu destinate salariaților, acordate în regim de închiriere, potrivit prevederilor legale și ale regulamentului de atribuire aprobat prin ordin al președintelui ANRE, scrie Cristina Prună pe contul său de Facebook.

Este un amendament susținut de PSD și ALDE, la o inițiativă legislativă care modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.

„În cazul în care vă întrebați unde se duce o parte din taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie, ei bine, pe case și mașini de serviciu și pe cheltuielile de capital la discreția președintelui instituției, dl. Chiriță, membru PSD”, mai arată Cristina Prună.

Varianta inițială a legii prevede că raportul anual de activitate a ANRE va fi analizat și de comisia de energie de la Senat, comisie nou înființată.

Însă, parlamentarii PSD și ALDE vor să introducă și amendamente care sporesc puterile președintelui ANRE. Aceasta în condițiile în care actualul președinte este total controlat politic.

„Se abrogă alineatul care specifică faptul că ANRE trebuie să întocmească un raport anual privind determinarea prețurilor și tarifelor reglementate aprobate pentru anul următor. În prezent, el este transmis celor două Camere ale Parlamentului până la data de 1 noiembrie a fiecărui an. Argumentul este amuzant: un asemenea raport ar genera anumite semnale de preț în piață, având consecință directă asupra condițiilor concurențiale. Oare cum mai vorbesc parlamentarii PSD și ALDE de condiții concurențiale când prețurile la energie sunt plafonate?!”, mai arată Cristina Prună.

De asemenea, se va face derogare de la prevederile Legii nr.500/2002, astfel încât cheltuielile de capital ale ANRE să fie aprobate prin ordin al președintelui ANRE indiferent de valoarea lor.

Vezi aici amendamentele

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro