Sari direct la conținut

DOCUMENT Cum a decis Marea Britanie să permită un acces limitat chinezilor de la Huawei la dezvoltarea rețelelor 5G, deși compania e considerată cu risc ridicat de securitate

HotNews.ro
Recomandari de securitate in Marea Britanie, Foto: www.gov.uk
Recomandari de securitate in Marea Britanie, Foto: www.gov.uk

​Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a decis marți să acorde chinezilor de la Huawei un rol limitat în dezvoltarea viitoarelor rețele 5G din țară, o decizie care ar putea afecta relațiile cu SUA care se tem că producătorul chinez de echipamente de comunicații ar putea fi folosit de China pentru operațiuni de spionaj, scrie Reuters. Furnizorii ‘cu risc ridicat’ vor fi excluși din toate rețelele critice din infrastructura națională și din ‘inima’ (core) rețelelor 5G, dar vor putea avea o prezență de până la 35% în zona periferică a rețelelor, care conectează dispozitivele și echipamentele la stâlpii de telefonie mobilă.

Prim-ministrul Boris Johnson a prezidat marți o ședință a Consiliului de Securitate Națională (CSN), unde s-a convenit că Centrul Național de Securitate Cibernetică (NCSC) ar trebui să emită îndrumări operatorilor din Marea Britanie de telecomunicații cu privire la furnizorii cu risc ridicat.

Furnizorii ‘cu risc ridicat’ sunt considerați cei care prezintă riscuri mai mari de securitate și reziliență pentru rețelele de telecomunicații din Marea Britanie.

Aceste îndrumări au fost emise astăzi de către Autoritatea națională de securitate cibernetică National Cyber Security Centre (NCSC).

Recomandările sunt ca furnizorii cu risc ridicat de securitate să fie:

  • – Excluși din toate rețelele critice de siguranță și de securitate din infrastructura națională critică
  • – Excluși din funcțiile „de bază” critice de securitate, partea sensibilă a rețelei
  • – Excluși din locații geografice sensibile, cum ar fi siturile nucleare și bazele militare
  • – Limitați la o prezență minoritară de cel mult 35% la periferia rețelei, cunoscută sub numele de rețeaua de acces, care conectează dispozitivele și echipamentele la stâlpii de telefonie mobilă

Setul de recomandări se va aplica tuturor furnizorilor considerați „cu risc ridicat de securitate”, dar la acest moment doar Huawei este menționat în raportul autorității britanice.

În acest document se menționează că Huawei a fost considerat întotdeauna un furnizor cu risc mai mare și a existat o strategie de reducere a riscurilor generate de acesta de când a început să activeze în Marea Britanie.

Autoritatea națională de securitate cibernetică din Marea Britanie precizează că Huawei va continua să fie considerat un furnizor cu risc ridicat, din motive precum:

  • Huawei are deja o cotă de piață semnificativă în Marea Britanie, ceea ce îi conferă o semnificație strategică;
  • – este o companie chineză care, în conformitate cu Legea națională a informațiilor din China din 2017, ar putea fi dispusă să acționeze într-un mod dăunător Regatului Unit;
  • – evaluarea noastră este că statul chinez (și actorii asociați) au desfășurat și vor continua să efectueze atacuri cibernetice împotriva Regatului Unit și a intereselor noastre;
  • – Experiența noastră a arătat că cibersecuritatea și calitatea tehnologiei Huawei sunt scăzute și procesele sale opace. De exemplu, Consiliul de Supraveghere al Centrului de Evaluare a Securității Cibernetice Huawei (HCSEC) a ridicat îngrijorări semnificative în 2018 cu privire la procesele de inginerie ale Huawei. Raportul său din 2019 a confirmat faptul că Huawei nu a făcut „niciun progres semnificativ” în remedierea problemelor tehnice raportate în raportul din 2018 și a evidențiat „alte probleme tehnice semnificative” care nu au fost identificate anterior.

De notat că setul de recomandări implică restricții și la nivelul rețelelor 4G, nu doar 5G, atunci când vine vorba de folosirea echipamentelor de la furnizori considerați cu risc ridicat.

Casa Albă și Departamentul de stat din SUA nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters privind comentarii pe tema anunțului Marii Britanii.

De cealaltă parte, oficialii Huawei s-au arătat mulțumiți.

„Această decizie bazată pe dovezi va avea ca rezultat o infrastructură de telecomunicații mai avansată, mai sigură și mai rentabilă și potrivită pentru viitor. Oferă Regatului Unit acces la tehnologia de top din lume și asigură o piață competitivă.”, a declarat pentru Reuters Victor Zhang, vicepreședinte al Huawei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro